Ειδήσεις

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών

Την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καπάκης επισήμανε ότι συστάθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και ζήτησε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι υπογράφηκε απόφαση από τη Γενική Γραμματεία που θεσπίζει τις ρυθμίσεις και λειτουργίες των οργάνων Πολιτικής Προστασίας και γνωστοποίησε ότι υποβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε οι ΟΤΑ α βαθμού που είχαν δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό μέχρι τρεις μήνες για τις ανάγκες πυρασφάλειας να μπορούν να το προσλαμβάνουν για 4 μήνες, ώστε να καλυφθεί όλο το εύρος της δασοπυρόσβεσης.

Επιπλέον υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με το ΙΓΜΕ, ώστε σε 24 με 36 ώρες να παρεμβαίνει κλιμάκιό του που θα κάνει αξιολόγηση του εκάστοτε κινδύνου, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με πυροσβεστικό σώμα για τη θωράκιση των μικρών, κυρίως, νησιών, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγείται η ΣΑΤΑ πυροπροστασίας να μετατραπεί σε ΣΑΤΑ πολιτικής προστασίας. Παράλληλα αναζητείται τρόπος για την επιχειρησιακή σύνδεση των εμπλεκόμενων φορέων, σε συνδυασμό με το 112, δεδομένου ότι, όπως είπε, μεταβαίνουμε σε έναν ενιαίο αριθμό κλήσης.

Ο κ. Καπάκης γνωστοποίησε, ακόμη, ότι βρίσκεται ήδη σε νομοθέτηση η ίδρυση σχολής πολιτικής προστασίας που θα παρέχει πιστοποιημένη κατάρτιση και εκπαίδευση σε επίπεδο βασικών γνώσεων και εξειδίκευσης και πρόσθεσε: “συζητάμε, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, για τη δημιουργία ενός εθνικού κέντρου πολιτικής προστασίας για την εξάσκηση εθελοντών και αιρετών στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει παραχωρηθεί μια έκταση ώστε αυτό το κέντρο, η φιλοδοξία μας είναι, να γίνει και να μην καλύπτει μόνο τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας αλλά και πέραν των συνόρων δεδομένης της γεωστρατηγικής μας θέσης”.

Ο κ. Καπάκης μετέφερε, άλλωστε, τον χαιρετισμό του αν. Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα προστασίας του πολίτη, Νικόλαου Τόσκα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Γιώργος Ψαθάς, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Ένωσης αναφέρθηκε στη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά, με έμφαση σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, τη δημιουργία κέντρων επιχειρήσεων τουλάχιστον στις πιο ευαίσθητες περιοχές, είτε σε επίπεδο ΟΤΑ, είτε σε επίπεδο Συνδέσμων ΟΤΑ, την αναβάθμιση της λειτουργίας των γραφείων πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ, την μετατροπή της ΣΑΤΑ πυροπροστασίας σε ΣΑΤΑ πολιτικής προστασίας, την προώθηση συμφωνίας – πλαίσιο μεταξύ μεταξύ πράσινου ταμείου, ΚΕΔΕ και ΥΠΕΣΔΑ, με φορείς υλοποίησης τους δήμους, ώστε να προγραμματιστούν ειδικές δράσεις πολιτικής προστασίας, την επανάληψη, εντός του 2017, νέου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος για την πολιτική προστασία και την ανάγκη τήρησης στην ΚΕΔΕ μιας βάσης δεδομένων με όλα τα μέσα και τις εθελοντικές ομάδες.

Σε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Μίλησε ειδικότερα για τις περιπτώσεις της πυρκαγιάς στην Πελοπόννησο, των πλημμυρών στη Λέσβο και των σεισμών στην Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου