Ειδήσεις

3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες

Γράφει ο
Μοράρης Εμμανουήλ,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Ο διαιτολόγος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των διατροφικών αναγκών των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Παρά τα εμπόδια που έχουν αυτά τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να επιτύχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή και ελαφριά άσκηση.
Τα άτομα με αναπηρία δυσκολεύονται να ελέγξουν το βάρος τους, επειδή είναι εξαρτόμενα από άλλα άτομα γι΄αυτό οι χρήσιμες συμβουλές του ειδικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου θα τα βοηθήσει στο πρόβλημα τους.

Διατροφικές συμβουλές
Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν τον πιλώνα μιας υγιεινής διατροφής. Περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και εκατοντάδες ευεργετικές ουσίες που είναι αδύνατον να πάρουμε από συμπληρώματα διατροφής.
Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ωφελεί την καρδιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, κλπ.
Προτιμήστε τα φρέσκα, αλλά αν σας είναι δύσκολο ή δεν υπάρχει η δυνατότητα, καταναλώστε έστω και κατεψυγμένα, μιας και πάλι έχετε να κερδίσετε πολλά!
Αποφεύγετε να καταναλώνετε λιπαρά, είναι αναπόφευκτο και πολλές φορές κακό. Αυτό που μετράει, είναι το είδος λιπαρών.
Προστιμήστε τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λίπη και αποφύγετε τα κορεσμένα.
Οι πιο ευεργετικές πηγές “καλών λιπαρών” είναι τα φυτά και τα ψάρια. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώστε την κακή χοληστερόλη (LDL).
Τα πολυακόρεστα (συμπεριλαμβανομένων και των φυτικών ελαίων και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) βρίσκονται σε τροφές όπως τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, κλπ και τα μονοακόρεστα σε τροφές όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, κλπ.
Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας και “γίνονται ακόμα χειρότερα” αν ψηθούν σε καυτό λάδι (τηγανιστούν κοινώς). Τα τηγανητά τείνουν να αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως ,δημητριακά, ψωμί, ρύζι, κλπ ολικής αλέσεως, μιας και συμβάλλουν στο να κάνουμε μια πιο υγιεινή διατροφή. Ο λόγος είναι ότι σε τέτοιου τύπου προϊόντα, δεν αφαιρείται το πίτουρο και ο φύτρος τους, παρέχοντάς μας περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά.
Περαιτέρω επεξεργασία που μας δίνει προϊόντα μη-ολικής άλεσης (όπως το άσπρο ψωμί, κλπ), απομακρύνει αυτές τις ουσίες προκαλώντας κύματα αύξησης της ινσουλίνης στο αίμα και των σακχάρων, αύξηση των τριγλυκεριδίων, μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL).
Αυτές οι αλλαγές, πέραν του ότι μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα και διαβήτη, αυξάνουν τη λαιμαργία και τον κίνδυνο απόκτησης περιττού βάρους.
Μην καταναλώνετε ή αποφύγετε όσο γίνεται τυχόν ποτά, αναψυκτικά, χυμούς, ενεργειακά ποτά για αθλητές, τσάι, κλπ, που περιέχουν ζάχαρη.
Τέτοιου τύπου “ζαχαρούχα υγρά”, πέραν του ότι δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινά, προκαλούν πολλές φορές αύξηση του ορίου κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στο να τρώμε περισσότερο!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου