Συνεντεύξεις

Φ. Κασέκας: «Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα λειτουργούν απλώς για να εισφέρουν στο κράτος»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Ο Φώτης Κασέκας είναι Φοροτεχνικός, οικονομικός επόπτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος καθώς και μέλος του Τομέα Σχεδιασμού Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει με πραγματικούς όρους για την εικόνα της αγοράς σε τοπικό επίπεδο, μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που διέρχεται η Ρόδος, τα νησιά και κατ’ επέκταση η χώρα μας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο κ. Κασέκας μιλάει με στοιχεία της αγοράς, για τα capital controls και τον αυστηρό έλεγχο των τραπεζών επί των συναλλαγών που έχει καταστεί μόνιμος, ενώ είναι ξεκάθαρος σχετικά με την κατάσταση, όπως έχει δημιουργηθεί με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην περιοχή μας.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κασέκα πώς διαμορφώνεται η κατάσταση τώρα με το κλείσιμο του έτους στην τοπική αγορά;
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση των αφίξεων στη Ρόδο κατά 3% περίπου. Όπως μπορούν πολλοί να επιβεβαιώσουν όμως η αύξηση αυτή, ακόμα κι αν έχει οδηγήσει σε αύξηση των μεικτών πωλήσεων των επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για τον ξενοδοχειακό, τον επισιτιστικό, τον εμπορικό, τον μεταποιητικό ή τον τομέα των λοιπών υπηρεσιών, σε επίπεδο κερδών μετά φόρων, κατά μαζική πλειοψηφία, έχει μεταφραστεί σε μείωση.
Ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε τις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών οι οποίοι δεν καταγράφονται στα επίσημα στατιστικά, ο εμπορικός κόσμος δυστυχώς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν μάλιστα η μείωση της κρουαζιέρας κατά 25% επηρέασε αρνητικά την επισκεψιμότητα της τοπικής αγοράς αντίστοιχα.
Θα αναρωτηθούν πολλοί πού οφείλεται η μείωση αυτή και η συνήθης απάντηση κάνει αναφορά στο χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα του “Target group” στο οποίο απευθύνονται οι επιχειρηματίες.
Όσο κι αν η μειωμένη αγοραστική δύναμη των επισκεπτών μας αποτελεί μια πραγματικότητα η αλήθεια θα πρέπει να αναζητηθεί στην υπερφορολόγηση στην οποία υποβάλλονται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.
Αν συγκρίνουμε με τους βασικούς μας ανταγωνιστές, μπορεί εύκολα να συμπεράνει κάποιος ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα λειτουργούν για να εισφέρουν στο κράτος και όχι για να αμείβουν τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες κατι το οποίο λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους.
Επίσης πρέπει να γίνει μνεία στο μόνιμα ευμετάβλητο φορολογικό καθεστώς. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες όντες συνεπείς στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τουρ οπερέιτορ έχουν απορροφήσει ουσιαστικά όλους τους έμμεσους φόρους και τα αυξημένα τέλη. Δεν θα δεις κανέναν ξενοδόχο να μεταφέρει στον πελάτη την αύξηση στον φόρο των οινοπνευματωδών ή να ζητάει επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου επειδή πρόκειται να επιβληθεί, εκτάκτως, ειδικός φόρος διανυκτερεύσεων από 1/1/2018. Σ’αυτό το σημείο να τονίσω ότι πρόκειται περί Φόρου και όχι «τέλους» δεδομένου ότι το «τέλος» έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα εν αντιθέσει με το νέο χαράτσι που θα βιώσουμε από το νέο χρόνο.
Ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/17 στους επιχειρηματίες με βάση τα εισοδήματα του 2015! Ενδεικτικά, δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι εκμεταλλευτές ενοικιαζομένων δωματίων στη περιοχή μας έχουν δει ακόμα και επταπλασιασμο (!) των μηνιαίων τους ασφαλιστικών εισφορών!
• Αν και παραμένουν τα capital controls, εκτιμάτε ότι έχει ανακάμψει η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών προς τις τράπεζες;
Όσο κι αν «χαλαρώνουν» τα capital controls ο αυστηρός έλεγχος των τραπεζών επί των συναλλαγών έχει καταστεί μόνιμος. Η μείωση του ELA (ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες) στα επίπεδα των 25,8 δισεκατομμύρια ευρώ σίγουρα δείχνει τη βελτίωση της ρευστότητας ελληνικών τραπεζών, λόγω της αύξησης των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι τουριστικές όμως περιοχές λόγω της εξωστρέφειας που τις διακρίνει δεν μπορούν να «παγιδευτούν» από τους αυστηρούς περιορισμούς της διακίνησης κεφαλαίου. Υπάρχουν επενδυτικά προϊόντα που έρχονται μόνο από το εξωτερικό και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εξόφλησή τους καθιστούν τις συναλλαγές δυσχερείς. Η μοναδική λύση λοιπόν στα προβλήματα αυτά είναι η διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό όπου οι καταθέσεις δεν απειλούνται άμεσα ούτε από δεσμεύσεις από το ελληνικό δημόσιο ούτε από κατασχέσεις από ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Οι δεσμεύσεις αυτές λειτουργούν μάλιστα αποτρεπτικά για την εύρυθμη χρήση του πλαστικού χρήματος αφού ο επιχειρηματίας γνωρίζει ότι με τη κατάθεση των εισπράξεων απευθείας στο τραπεζικό του λογαριασμό το πιθανότερο είναι να μην μπορέσει τελικά να ανταποκριθεί στη κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.
• Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ πόσο στοίχισε στην Ρόδο, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά; Οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες πόσο θα αντέξουν σε τέτοιο περιβάλλον;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι τοπικοί επιχειρηματίες ουσιαστικά απορρόφησαν εξ ολοκλήρου την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ όχι μόνο κατά 30% αλλά και τη μετατόπιση του ΦΠΑ των διανυκτερεύσεων στο 13%. Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της ζημίας όταν συγκρίνουμε με τον συντελεστή επί των διανυκτερεύσεων που προ ολίγων ετών βρισκόταν στο 4%! Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι ο ΦΠΑ είνα μόνο η κορυφή του παγόβουνου της υπερφορολόγησης που υπομένουν οι τοπικές επιχειρήσεις. Προσφάτως έχουμε βιώσει αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 29%, αύξηση της προκαταβολής φορου εισοδήματος στο 100%, αύξηση του φόρου διανεμόμενων κερδών στο 15%, του φόρου επί των ενοικίων, αύξηση της (μόνιμης πλέον) έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση στον ειδικό φόρο καύσιμων, κατάργηση της έκπτωσης του 50% του φόρου οινοπνευματωδών στα Δωδεκάνησα, φόρο στον καφέ, στο ίντερνετ, στην τηλεφωνία και ουτω καθ’εξης. Σύντομα, από 1/1/18 θα κάνει την εμφάνισή του και το ειδικό τέλος των διανυκτερεύσεων όπως και η εφαρμογή του μέτρου της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Είναι σαφές ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν σ’αυτό το περιβάλλον. Είναι αναμενόμενο ότι θα στραφούν στην απόκρυψη φορολογητέας ύλης και αναπόφευκτα στην φοροδιαφυγή. Ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση δεν αναμένει να εισπράξει παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρω από την εφαρμογή του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
Η παραδοχή αυτή κάνει ακόμα πιο κατακριτέα την άρνηση της κυβέρνησης να μην αποδεχθεί τη τροπολογία της αντιπολίτευσης για την αναστολή του εν λόγω μέτρου που κατατέθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα.
Όσο για τα νοικοκυριά, που υπομένουν και ουσιαστικά στηρίζουν με προσωπικές θυσίες το μαζικό κύμα μεταναστών, θα βιώσουν για άλλη μια φορά τη πλήρη αδιαφορία του κράτους του Αθηνών για τη νησιωτικότητα αγνοώντας μόνιμα την έννοια του μεταφορικού ισοδυνάμου.
Κι όσο σπεύδουν οι πολίτες στα γραφεία των λογιστών για να αιτηθούν το κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο άμεσο μέλλον αναμένεται μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος στα 5.636 ευρω το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον φορολόγηση κατά 660 ευρω ετησίως. Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό μου για τους πολιτες και τον επιχειρηματικό κόσμο της Δωδεκανήσου ο οποίος παρά τη φορολογική καταιγίδα που υπομένει καθημερινά, αλλά και το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε με το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, με μειωμένη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές ροές, παραμένει όρθιος. Συνεχίζει να παλεύει έντιμα με όπλο την εξωστρέφεια και τη δημιουργικότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου