ΑμεΑ σημαίνει άτομα με αναπηρία και, σύμφωνα με ανάλυση και σύνθεση δεδομένων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα – νούμερο που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού. Η 3η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε και τηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ και εορτάζεται σε όλον τον πλανήτη, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες και στοχεύοντας στην αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Με αφορμή, λοιπόν, την 3η Δεκεμβρίου, η εταιρεία ερευνών Κάπα Research δημοσιοποιεί σχετική έρευνα.
Στην έρευνα που διεξήχθη σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω, σε 600 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας, ηλικίας από 17 και άνω (άνδρες και γυναίκες), με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η ζωή των ατόμων με αναπηρία ούτε βελτιώθηκε ούτε χειροτέρεψε, ενώ εκτιμάται πως τα ΑμεΑ γίνονται συχνά αποδέκτες κοινωνικών διακρίσεων.
Επίσης, οι περισσότεροι θεωρούν πως τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από την ελληνική κοινωνία, ενώ ακολουθούν αυτοί που πιστεύουν πως αντιμετωπίζονται με οίκτο και φιλανθρωπία.
Στην ερώτηση αν γνωρίζετε πως υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, η πλειονότητα, με 71%, απαντά «ναι», ενώ «όχι» απαντά ένα 21%.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας απαντά πως πρέπει να λαμβάνονται σχετικά μέτρα, 87%.
Τέλος, για το αν η οικονομική κρίση αύξησε τα κρούσματα αρνητικών διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, το 58% απαντά θετικά, ενώ το 26% απαντά αρνητικά.
Δείτε τους πίνακες της έρευνας
Για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας πατήστε εδώ.