Την διαβεβαίωση πως το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση –όσον αφορά στην διαχείριση της κατάστασης με τον κορωνοϊό- έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ο διοικητής κ. Γρηγόρης Ρουμάνης.
Αναφερόμενος στην λειτουργία του Νοσοκομείου Ρόδου υπογράμμισε τα εξής: «Από όσα γνωρίζετε, το Νοσοκομείο Ρόδου βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση με τον αριθμό των νοσηλευομένων από κορωνοϊό να είναι μικρός –σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό βοηθά στην νοσηλεία όσο και στην ανταπόκρισή μας στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Κατά μέσο όρο, νοσηλεύσαμε 10 – 11 άτομα με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να ανέρχεται στα 17 πριν από λίγο καιρό. Σημειώθηκαν δύο απώλειες συμπολιτών μας ενώ, δύο άτομα, διακομίστηκαν σε Νοσοκομείο της Κρήτης. Στην παρούσα φάση δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και ανταποκρινόμαστε αξιόπιστα και με ασφάλεια στις ανάγκες της πανδημίας».
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμάνη, τα κρούσματα και γενικότερα τα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο Ρόδου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανέρχονται περίπου στα 160 άτομα (συνολικά).
Ερωτηθείς σχετικά με το προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου ο διοικητής, δήλωσε: «Για το προσωπικό μας, έχουμε λάβει μία σειρά από μέτρα, εξ αρχής τα οποία περιλαμβάνουν την εξέταση (μοριακά) για όλο το προσωπικό κάθε 15 ημέρες. Είναι ένα ιδιαίτερα αυστηρό μέτρο που έχει σκοπό να προστατέψουμε τόσο τους ασθενείς μας, όσο και το προσωπικό του Νοσοκομείου από τον κορωνοϊό. Μέχρι τώρα, έχουν νοσήσει 8 άτομα (6 νοσηλευτές και 2 γιατροί) στα 645 άτομα προσωπικού, θεωρώ ότι είναι ένα ποσοστό μη ανησυχητικό».
Κληθείς να σχολιάσει τα τεστ για τον κορωνοϊό, ο κ. Ρουμάνης δήλωσε ότι ο κόσμος προσέρχεται στο Νοσοκομείο Ρόδου και κατά μέσο όρο διενεργούνται 120 – 180 τεστ την ημέρα –ενώ υπάρχουν μέρες που τα τεστ ξεπερνούν τα 200, τον αριθμό.
«Είναι άνθρωποι που είτε πρέπει να υποβληθούν σε προ-εγχειρητικό έλεγχο, είτε είναι έγκυες γυναίκες, είτε πρέπει να νοσηλευτούν. Οργανώσαμε μια νέα κλινική κι ένα νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Ρόδου για όσους εμφανίζουν ενδείξεις για κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα, γίνεται η διαχείριση, είτε στην κλινική Covid είτε στην Α’ Παθολογική, η οποία διαθέτει 34 κρεβάτια και την έχουμε μετατρέψει σε κλινική Covid».
ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου, δήλωσε ακόμη πως σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου, έχουν μειωθεί κατά 80% τα χειρουργεία και κατά 70% οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία: «Όπως είναι γνωστό, λόγω της μείωσης της παρουσίας των αναισθησιολόγων, μειώσαμε τα χειρουργεία εκ των πραγμάτων (70-90 την εβδομάδα). Όσον αφορά στις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία έχουν βέβαια μειωθεί αλλά θα πρέπει και ο κόσμος να γνωρίζει πως εάν χρειαστεί εξέταση ή νοσηλεία κ.λπ. υπάρχει επαρκές προσωπικό για να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε τις επισκέψεις χωρίς σοβαρό λόγο καθώς διανύουμε δύσκολη περίοδο. Όσον αφορά στους συνοδούς, καθιερώσαμε εδώ και αρκετό καιρό, τους ‘μοναδικούς συνοδούς’ δηλαδή όσους μπαίνουν μέσα με τον ασθενή τους, υποβάλλονται σε τέστ για κορωνοϊό και δεν αλλάζουν κατά την διάρκεια της νοσηλείας. Αυτό είναι πιο ασφαλές για όλους».
Αναφορικά με τις μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο Ρόδου, ο διοικητής είπε ότι εξ αρχής, όλες οι δομές υγείας συμμετέχουν ενεργά στην λειτουργία του.
«Ζητήσαμε εξ αρχής την συνδρομή από τα Κέντρα Υγείας. Το προσωπικό, συνέδραμε άμεσα και βοήθησε στην λειτουργία του Νοσοκομείου μας».
ΤΑ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ
Τέλος, αναφερόμενος στα μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας τα οποία απέκτησε το Νοσοκομείο Ρόδου, ο διοικητής τόνισε τα εξής:
«Στο Νοσοκομείο μας έχουν εγκατασταθεί δύο νέα ακτινολογικά μηχανήματα ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασης καινούργιου μαγνητικού τομογράφου καθώς και η διαδικασία εγκατάστασης καινούργιου αγγειογράφου. Έτσι, με την νέα χρονιά, ευελπιστούμε ότι το Νοσοκομείο θα έχει ενισχυθεί με σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για τους ασθενείς μας.
Είναι σημαντική η συνεργασία και αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία, μας βοήθησε στην απόκτηση των μηχανημάτων –λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει για κάποια προγράμματα. Είναι ακόμη, σε εξέλιξη οι αγορές ύψους 350.000 ευρώ για εξοπλισμό για ανακαίνιση των ανελκυστήρων, των μαγειρείων, ταχυδρομείου κλπ. Υποδομών μέσω στο Νοσοκομείο που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του –πέραν των αναγκών της νοσηλείας. Επιπλέον, ανακαινίζουμε τον Ξενώνα που υπάρχει.
Όπως γνωρίζετε, ο Ξενώνας κατασκευάστηκε πριν από δέκα χρόνια (από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Ρόταρυ) ενώ σήμερα με την βοήθεια της ΠΝΑι και επαγγελματίες του νησιού, προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του. Ειδικά σήμερα, απαιτείται η βελτίωσή της (λόγω και του κορωνοϊού) αφού φιλοξενούμε ανθρώπους και από άλλα νησιά και πρέπει να τους δίνουμε την δυνατότητα διαμονής».