Εμβολιασμοί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχουν ξεκινήσει στα χωριά της Νότιας Ρόδου. Αυτό δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χαρούλα Γιασιράνη, υπογραμμίζοντας πως προηγήθηκε συνεννόηση με τους κοινοτάρχες.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουμε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ύστερα από σχετικό αίτημα των κοινοταρχών της Νότιας Ρόδου, εμβολιασμούς στα χωριά. Αυτό γίνεται για να βοηθηήσουμε τους υπερήλικες οι οποίοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν και να μεταβούν είτε στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, είτε στο Κέντρο Υγείας Ρόδου, είτε στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα για να εμβολιαστούν.
Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους εμβολιασμούς ώστε όσοι έχουν πρόβλημα στην μετακίνηση, να εμβολιάζονται στο χωριό τους. Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, τον διευθυντή κ. Αθανασιά και το προσωπικό καθώς επίσης και με νοσηλεύτριες που είναι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Την περασμένη εβδομάδα βρεθήκαμε στην Απολακκιά όπου έγιναν 78 εμβολιασμοί, την περασμένη Τετάρτη έγιναν εμβολιασμοί στην Κατταβιά και στη Λαχανιά (περίπου 50 τον αριθμό) και θα συνεχίσουμε με το Γεννάδι και τον Ασκληπειό.
Όλοι οι κοινοτάρχες, βρίσκονται σε συνεργασία μαζί μας και μας έχουν διαθέσει τον αριθμό όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν στα χωριά τους (κοινότητες) της Νότιας Ρόδου, οπότε κι εμείς κάνουμε τον σχετικό σχεδιασμό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο.
Πρέπει να προλάβουμε την ‘επέλαση’ και της μετάλλαξης Όμικρον και να θωρακίσουμε τον κόσμο υγειονομικά με τους εμβολιασμούς, προκειμένου να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα της διασποράς στο νησί της Ρόδου», τόνισε η κ. Γιασιράνη.
Να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμοί στα χωριά της Νότιας Ρόδου, γίνονται στα Αγροτικά Ιατρεία με τη συνδρομή και των αγροτικών γιατρών.
Επιπλέον, όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης αυτές τις δύο εβδομάδες των εμβολιασμών, συναντούν πολλές πρώτες δόσεις:
«Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, καθώς είναι εμφανές πως ο κόσμος αναθεωρεί τις απόψεις του για το ζήτημα του εμβολιασμού κατά της Covid. Αυτό, μας δίνει και μεγάλη ικανοποίηση αφού συμβάλλουμε κι εμείς στον εμβολιασμό αυτών των ανθρώπων και παράλληλα, εξυπηρετούμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν για να εμβολιαστούν».
ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Αναφορικά με τη συνολική εικόνα της πορείας των εμβολιασμών στα νησιά της Δωδεκανήσου, η κ. Γιασιράνη υπογράμμισε πως ειδικά την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις:
«Χάρη στα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που έχουν οι κάτοικοι των νησιών (συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου) έχουμε μια πολύ ικανοποιητική εικόνα σε ό,τι αφορά στην πανδημία. Εύχομαι να βοηθήσει και ο καιρός (αφού είναι και θέμα καιρικών συνθηκών), αλλά και ο κάθε συμπολίτης μας ώστε να κρατήσουμε αυτή την πολύ καλή κατάσταση, να είναι διαχειρίσιμη, να μην χρειαστεί να πιεστεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ώστε να χρειαστεί να γίνουν διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία αναφοράς κ.λ.π.
Ούτως ή άλλως, μέχρι σήμερα η Ρόδος αγγίζει τους 83.000 πλήρως εμβολιασμένους. Αυτό σημαίνει πως συγκριτικά με τους 120.000 κατοίκους που δίνουν τα στοιχεία της απογραφής του 2011, βρισκόμαστε σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εάν αφαιρέσουμε και τα παιδιά που είναι κάτω των 12 ετών –που είναι αρκετές χιλιάδες. Τα επίπεδα του εμβολιασμού είναι ικανοποιητικά και στα μικρά νησιά όπου οι εμβολιασμοί έγιναν με καθολικό τρόπο. Κι αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο. Επιπλέον, εάν προσμετρήσουμε σε αυτό τον αριθμό και τους νοσήσαντες ή τους ανθρώπους που κάνουν τώρα τις πρώτες δόσεις, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε χτίσει ένα στοιχειώδες τείχος ανοσίας. Όμως να μην ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ…
Μεταλλάσσεται συνεχώς και οφείλουμε όλοι να εφαρμόζουμε με πολύ προσοχή τα ατομικά μέτρα προστασίας. Η χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικών και κυρίως οι κοινωνικές αποστάσεις πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Βλέπουμε ότι ακόμη και άνθρωποι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, νοσούν. Μπορεί να είναι σε ελαφριά κατάσταση, αλλά μπορούν να κολλήσουν χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή τους».
ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ
ΤΡΟΦΙΜΑ ΦΕΤΟΣ
ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Την ίδια ώρα, στάσιμη παραμένει η κατάσταση με την προμήθεια τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο στη Ρόδο και σε άλλα νησιά. Όπως επανέλαβε η αντιπεριφερειάρχης, η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια λόγω προσφυγών τις οποίες κάνουν μεταξύ τους οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανάληψη του διαγωνισμού που υπερβαίνει το 1εκ. ευρώ:
«Όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη, η διαδικασία του διαγωνισμού για την αγορά τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, βρίσκεται ‘μπλοκαρισμένη’ από τον Ιούνιο του 2020 και είναι ακόμη στα δικαστήρια.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2021, εκδικάζεται μία ακόμη προσφυγή, στο διοικητικό Εφετείο Πειραιώς και με την παρουσία νομικής συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εμείς, θέλουμε να ολοκληρωθεί αυτός ο διεθνής διαγωνισμός αλλά πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι η περιφερειακή αρχή, δεν μπορεί να υπερβεί τη νομοθεσία. Ακολουθούμε ό,τι λέει ο νόμος. Δυστυχώς, δεν έχουμε καμία άλλη δυνατότητα ή χρηματοδοτικό εργαλείο για να προμηθευτούμε τρόφιμα για το 2021.
Επομένως, ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί η διαμάχη για να μπορέσουμε να υπογράψουμε τη σύμβαση και να προχωρήσουμε στις προμήθειες για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Διευκρινίζω, πως αφού ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, το θέμα θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑι και μετά θα περάσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να ελεγθεί η νομιμότητα. Από εκεί, θα πρέπει να περάσει από Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά αυτό λέει ο νόμος.
Λυπούμεθα όλοι μας και ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος γι αυτές τις εξελίξεις, αλλά δεν είναι δική μας υπαιτιότητα και δεν μπορούμε να είμαστε υπεράνω του νόμου. Φέτος, δυστυχώς δεν θα διαθέσουμε τρόφιμα, αφού δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο. Δεν έχουμε σύμβαση με ιδιώτη προμηθευτή για να κάνουμε διανομή τροφίμων».