Συνεντεύξεις

Ειρήνη Ξανθοπούλου: Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου οι εκλογές των οικονομολόγων

Η κυρία Ξανθοπούλου Ειρήνη είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική γραμματέας της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου (ΕΛΦΕΕ Ρόδου). Στις εκλογές του παραρτήματος της Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που θα διεξαχθούν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου κατέρχεται ως υποψήφια με την παράταξη του Κώστα Ζωγραφίδη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ», αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και στη συμβολή του στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι: «Με ομοψυχία, συσπείρωση κι αλληλεγγύη οφείλουμε να θέσουμε τις στέρεες βάσεις για την πραγματική κατοχύρωση του κλάδου μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναβάθμιση, αλλά και την επιστημονική καταξίωση του επαγγέλματός μας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κυρίας Ξανθοπούλου:
• Κυρία Ξανθοπούλου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με τους ρόλους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του…
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως ορίζει και το θεσμικό του πλαίσιο (Ν1100/80), είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας και της κοινωνίας. Μέσω γνωμοδοτήσεων συμβάλλει πρακτικά και ουσιαστικά σε τομείς της Εθνικής Οικονομίας, όπως είναι η αναπτυξιακή διαδικασία και η εξεύρεση – αξιοποίηση πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.
Ερευνά και αναλύει οικονομικά θέματα και προτείνει λύσεις. Συμβάλλει στην εφαρμογή των μεθόδων και τρόπων για ορθολογική οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την αύξηση της παραγωγικότητας των δημοσίων και ιδιωτικών οικονομικών μονάδων.
Με τον Ν.2515/1997 και το Π.Δ 340/1998 είναι ο αρμόδιος φορέας για την οργάνωση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού και την χορήγηση των αδειών άσκησης του επαγγέλματος.
• Ποια είναι η συμβολή των οικονομολόγων στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας; Ποιος είναι ο ρόλος τους;
Ένας Οικονομολόγος είναι ένας άριστα εκπαιδευμένος επαγγελματίας που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο να παρέχει στους λήπτες αποφάσεων τις γνώσεις και την ανάλυση που χρειάζονται για να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Με την εξειδίκευσή τους στα Οικονομικά, οι Οικονομολόγοι είναι αναγκαίοι για τις εταιρείες, τις κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς ώστε να τους βοηθούν να κατανοήσουν το οικονομικό περιβάλλον και να ανταποκριθούν στις οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος. Είτε εργάζονται σε τράπεζα, εταιρεία συμβούλων, κρατική υπηρεσία ή εταιρείες, οι Οικονομολόγοι μπορούν να παρέχουν χρήσιμες γνώσεις και συστάσεις για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιτύχουν τους στόχους τους και να εξελιχθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο.
Ο κλάδος, αποτελεί διαμορφωτή των οικονομικών εξελίξεων και μέσω του φορέα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της φορολογικής και οικονομικής πολιτικής προτείνοντας λύσεις και θέσεις.
• Πώς μπορεί το Οικονομικό Επιμελητήριο ως φορέας να στηρίξει τον κλάδο των οικονομολόγων και κυρίως τους νέους επαγγελματίες;
Μια από τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στη χώρα μας είναι η απομάκρυνση των νέων για το εξωτερικό καθώς είναι μεγάλες οι δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.
Το επάγγελμα του οικονομολόγου αδιαμφισβήτητα έχει επηρεαστεί από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την ευρέως διαδεδομένη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων. Η συνεχής μεταβολή και εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων ανάγουν σε αναγκαιότητα την ευελιξία και εύκολη προσαρμογή των επαγγελματιών στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας, η οποία επιτυγχάνεται με την συνεχή και καθ΄ όλη την διάρκεια του εργασιακού βίου εκπαίδευσή τους. Η διασφάλιση της απασχόλησης, δύναται να επιτευχθεί με διαρκή βελτίωση του επαγγελματικού-μορφωτικού επιπέδου του επαγγελματία οικονομολόγου, με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η απαραίτητη εξειδίκευση και παράλληλα η χρησιμότητά του για την αγορά εργασίας.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι ο κατάλληλος φορέας που θα μπορεί μέσω δράσεων να πληροφορεί τους απόφοιτους των οικονομικών σχολών σχετικά με το επάγγελμα και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους, στα πλαίσια του επαγγέλματος και να τους φέρνει σε επαφή με την επιχειρηματική κοινότητα για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το ΟΕΕ στο πλαίσιο της εξειδίκευσης και της επαγγελματικής εξέλιξης των μελών του θα μπορεί να παρέχει οργανωμένα επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία θα πραγματεύονται θέματα άμεσα συνδεδεμένα με τη λειτουργία των επιχειρήσεων, οπότε θα είναι δυνατή η προσαρμογή των επαγγελματιών οικονομολόγων στα νέα δεδομένα της αγοράς.
Με έρευνες, αναλύσεις και μελέτες, το ΟΕΕ μπορεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια μακροπρόθεσμης και ποιοτικής ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας μας.
• Ποιες είναι οι μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνικών που εσείς υπηρετείτε;
Οι ραγδαίες εξελίξεις στις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος καθιστούν αναγκαία την άμεση χάραξη στρατηγικής από το ΟΕΕ που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση, την επιστημονική καταξίωση και στον εκσυγχρονισμό του επαγγέλματος.
Η ουσιαστική κατοχύρωση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού, θα επέλθει με την κατάργηση του ορίου των 30.000 ευρώ, που το άρθρο 38 του Ν.2873/2000 θέτει για την από λογιστή υπογραφή των δηλώσεων επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία.
Το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, και η άσκησή του απαιτεί γνώσεις σε πολλά επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα. Το νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή -Φοροτεχνικού πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να θωρακίζει την επιστημονική υπόσταση του επαγγέλματος, μέσω της χορήγησης αδειών και της άσκησης του επαγγέλματος εφεξής, μόνο από πτυχιούχους ανώτατων οικονομικών σχολών με διατήρηση όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μη πτυχιούχων συναδέλφων, κατόχων υφιστάμενων αδειών.
Οι συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις των λογιστών-φοροτεχνικών, ως απόρροια του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου και της τήρησης των ηλεκτρονικών βιβλίων mydata, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές προθεσμίες των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών τους, με τον κίνδυνο καταλογισμού μεγάλων προστίμων αν δεν τηρηθούν, τους έχουν αφαιρέσει θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της ασθένειας. Είναι αναγκαία η άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καλύπτει τον κλάδο μας πλήρως στο θέμα της ασθένειας του λογιστή-φοροτεχνικού, καθώς και η κατάργηση των προστίμων που έχουν θεσπιστεί με το άρθρο 54 του Ν.4174/2013 αλλά και η επανεξέταση του συνόλου του εν λόγω άρθρου από την πολιτική ηγεσία.
Ο λογιστής -φοροτεχνικός είναι αυτός που διαθέτει την απόλυτη γνώση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και εφαρμόζει στην αγορά την οικονομική και φορολογική πολιτική. Η έκφραση άποψης από εκπροσώπους του κλάδου, πριν τη νομοθέτηση διατάξεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την επιχείρηση θα βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων και στην επιτυχή υλοποίηση και εφαρμογή τους.
• Κλείνοντας κυρία Ξανθοπούλου, γιατί πρέπει οι συνάδελφοί σας οικονομολόγοι να στηρίξουν με την ψήφο τους την παράταξη του κ. Ζωγραφίδη; Ποιοι οι στόχοι της παράταξη και ποιο το προσωπικό σας όραμα;
Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές. Η άποψή μου είναι πως οι μάχες για το καλό του κλάδου κερδίζονται με τη δύναμη της κοινής προσπάθειας, τον παραμερισμό των όποιων μικροδιαφορών και την αυστηρή προσήλωση στο στόχο.
Με ομοψυχία, συσπείρωση κι αλληλεγγύη οφείλουμε να θέσουμε τις στέρεες βάσεις για την πραγματική κατοχύρωση του επαγγέλματός μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναβάθμιση, αλλά και την επιστημονική καταξίωση του επαγγέλματός μας.
Μέσα από την πολυετή εμπειρία μου στην άσκηση του επαγγέλματος κι έχοντας πλήρη αντίληψη των προβλημάτων του κλάδου, η πεποίθησή μου είναι πως η επίλυσή τους μπορεί να επέλθει από τον επιστημονικό μας φορέα, που είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Κοινό είναι το όραμα για όλα τα μέλη του συνδυασμού οικονομολόγων – ΔΗΚΙΟ, στον οποίο συμμετέχω και ηγείται ο Κωστής Ζωγραφίδης. Στόχος μας, ένα δυνατό ΟΕΕ που θα παρεμβαίνει ουσιαστικά για την ποιοτική ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Με δράσεις και πρωτοβουλίες θα φροντίσουμε ώστε η φωνή των οικονομολόγων της Δωδεκανήσου να εξακολουθεί να ακούγεται, αλλά κυρίως να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μοναδικό μου μέλημα είναι με τη συμμετοχή μου να συμβάλω ώστε το όραμά μας να γίνει πραγματικότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου