Περισσότεροι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αναμένεται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα το 2025 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προθέσεις τους πέρυσι.
Σύμφωνα με έκθεση της Accor, το 16% των Ευρωπαίων σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ελλάδα μέσα στη νέα χρονιά – εξαιρώντας ταξίδια εντός της ίδιας τους της χώρας – έναντι αντίστοιχου ποσοστού 13% που δήλωσε το ίδιο πέρυσι.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν Ισπανία (24%), Ιταλία (20%) και Γαλλία (16%), με τη χώρα μας να βρίσκεται τέταρτη σε σειρά προτίμησης.
Η ευρύτερη τάση που καταγράφεται στην έρευνα είναι ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να κυριαρχεί στους προορισμούς προτίμησης των Ευρωπαίων και το 2025, ωστόσο ο αριθμός όσων επιλέγουν Ευρώπη (80%) είναι μειωμένος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι (86%), με ενίσχυση του αριθμού των Ευρωπαίων που θα προτιμήσουν άλλα μέρη του κόσμου. Β. Αμερική θα επιλέξει το 20% έναντι 16% πέρυσι, Ν. Αμερική το 12% έναντι 8% πέρυσι, 13% Αφρική έναντι 10% πέρυσι, 22% Ασία έναντι 16% πέρυσι και 8% Αυστραλία έναντι 5% πέρυσι.
Η έκθεση, που βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 8.000 ταξιδιώτες από επτά ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (53%) αναμένουν να ξοδέψουν περισσότερα για ταξίδια το 2025 από ό,τι το 2024, σε σύγκριση με μόλις 10% που προβλέπουν μικρότερο προϋπολογισμό διακοπών. Οι ταξιδιώτες στην Πολωνία είναι, για άλλη μια φορά, οι πιο σίγουροι για την ισχύ των ταξιδιωτικών δαπανών τους το 2025 σε σύγκριση με φέτος. Το 65% αναμένει αυξημένο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό σε σύγκριση με μόλις 8% που αναμένει μείωση, και ακολούθησαν οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία (62% έναντι 8%) και την Ισπανία (55% έναντι 12%). Το 52% των ταξιδιωτών από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένουν επίσης ότι θα ξοδέψουν περισσότερα, ενώ μόνο το 12% και το 10% αντίστοιχα αναμένουν μείωση των δαπανών τους, αντίστοιχα.
Συνολικά, ο αριθμός των ταξιδιών που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν οι Ευρωπαίοι το 2025 είναι επίσης αυξημένος. Το 88% δηλώνει ότι αναμένει να κάνει τουλάχιστον ένα ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό το επόμενο έτος, με σημαντική άνοδο και στα διεθνή και εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια.
Μετατροπή των προθέσεων βιωσιμότητας σε επιλογές
Ενώ η έρευνα δείχνει συνεχιζόμενη αισιοδοξία από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη ο ταξιδιωτικός κλάδος να διοχετεύει την ανάπτυξή του με βιώσιμο τρόπο. Η κλιματική αλλαγή και οι βιώσιμες επιλογές είναι σημαντικές για το 73% των ταξιδιωτών – από 71% στην προηγούμενη έρευνα – συμπεριλαμβανομένου ενός 25% που ανέφερε ότι αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί (από 22% πέρυσι).
Οι ταξιδιώτες σε Ιταλία και Γερμανία είναι οι πιο αποφασιστικοί στα «πράσινα» ταξίδια, με το 81% να ισχυρίζεται ότι αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί, και ακολουθούν οι ταξιδιώτες από την Ισπανία (78%), την Πολωνία (77%), τη Γαλλία (75%), την Ολλανδία (67%) και Ηνωμένο Βασίλειο (63%).
Ως προς τις αλλαγές που προτίθενται να κάνουν λόγω των ανησυχιών τους για το κλίμα, ένας στους πέντε (20%) δήλωσε ότι θα αποφύγει περιοχές επιρρεπείς σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι ταξιδιώτες θα κάνουν επίσης προσωπικές συμπεριφορικές επιλογές για να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους, όπως τα επαναχρησιμοποιούμενα επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκάλια (36%), τα συντομότερα ντους για εξοικονόμηση νερού (35%), η επιλογής τοπικών ή/και εποχικών προϊόντων σε εστιατόρια (32%), καθώς και η επιλογή ανεξάρτητων επιχειρήσεων στους προορισμούς (27%).
Υπερτουρισμός
Η συντριπτική πλειονότητα των ταξιδιωτών (90%) δηλώνει ότι τα ζητήματα που προκαλούνται από τον υπερτουρισμό θα έχουν κάποιο αντίκτυπο στο πού ή πώς θα επιλέξουν να ταξιδέψουν το 2025. Το ένα τρίτο (31%) δηλώνει ότι θα απέχει από τα ταξίδια σε περιόδους αιχμής για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ένας στους τέσσερις (27%) θα αποφύγει προορισμούς που υποφέρουν από υπερτουρισμό και περισσότεροι από ένας στους πέντε (22%) θα επιλέξουν σκόπιμα λιγότερο γνωστά σημεία για τα ταξίδια τους.
Ξεπερνώντας τα εμπόδια
Με το κόστος να αποτελεί και πάλι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους καταναλωτές στο να κάνουν πιο θετικές ταξιδιωτικές επιλογές, το 46% ανέφερε ότι η μείωση του «premium» στις βιώσιμες επιλογές θα διευκόλυνε την επιλογή τους. Άλλοι παράγοντες είναι η διαθεσιμότητα περισσότερων βιώσιμων επιλογών (36%), η μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον αντίκτυπο των προσφορών (34%) και η ανταμειβή για κάθε επιλογή βιώσιμων επιλογών (31%).
Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους σε μελλοντικές κυβερνητικές ενέργειες για την ενθάρρυνση πιο πράσινων ταξιδιωτικών επιλογών, όπως η δοκιμή της Γερμανίας στη μείωση ναύλων των τρένων που είχε στόχο τη μείωση των εκπομπών στις μεταφορές (22%), και η απαγόρευση πτήσεων μικρών αποστάσεων όπου υπάρχουν πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις (16%), όπως συνέβη στη Γαλλία.
Συνεχής άνθηση των workations
Οι προσδοκίες για διεθνή ταξίδια «workations» – που συνδυάζουν επαγγελματικές υποχρεώσεις με αναψυχή – αυξάνονται για τη νέα χρονιά, από 0,6 ανά ταξιδιώτη πέρυσι σε 0,87 για το 2025. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (25%) αναμένει ότι θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον ένα συνδυαστικό ταξίδι εργασίας και αναψυχής στο εξωτερικό το 2025, έναντι 19% στην προηγούμενη έρευνα. Οι προσδοκίες για workations εσωτερικού είναι επίσης πολύ υψηλές, από 0,6 έως 0,91 κατά μέσο όρο ανά άτομο.
Κάνοντας τους προϋπολογισμούς να προχωρήσουν περισσότερο
Ενώ τα ταξίδια αποτελούν προτεραιότητα, οι πιέσεις στο κόστος ζωής εξακολουθούν να επηρεάζουν τα ταξιδιωτικά σχέδια, με το 88% των ερωτηθέντων να λαμβάνουν τουλάχιστον ένα μέτρο για τη μείωση των εξόδων τους ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους ζωής.
Τα σχέδια εξοικονόμησης κόστους περιλαμβάνουν την αποφυγή ταξιδιών κατά την περίοδο αιχμής (30%), την επιλογή τύπων καταλυμάτων χαμηλότερου κόστους (23%) και φθηνότερων προορισμών (22%) καθώς και συμπεριφορικές επιλογές κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως οι λιγότερες αποσκευές στις πτήσεις (13%), η κατανάλωση λιγότερων ποτών (9%) και η παράλειψη ορεκτικών ή γλυκών κατά τα γεύματα (7%).
Πηγή: tornosnews.gr