• Στο νησί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Τριαντόπουλος • Συνεχίζουν να παλεύουν με την λάσπη οι κάτοικοι της Ιαλυσού
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ρόδου έπειτα από αίτημα του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, καθώς το νησί μετράει τις πληγές του, με ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, μετά την καταστροφή που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία “Bora”, στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα που θάφτηκαν στη λάσπη και αμέτρητα προβλήματα στην υδροδότηση, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο.
Η Ρόδος στο τελευταίο 48ώρο αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο στην ιστορία της και η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της και οι πληγέντες βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης.
Έπειτα από αίτημα του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, ο δήμος Ρόδου κηρύχθηκε και επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου. Η ισχύς της απόφασης έχει διάρκεια ενός μήνα.
Χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να φθάσει στο νησί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Τριαντόπουλος, για να δρομολογηθούν και να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων στους συμπατριώτες μας που υπέστησαν βλάβη.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Χρήστος Ευστρατίου, η Ρόδος βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ακραίο φαινόμενο που δημιούργησε μεγάλες καταστροφές, όμως ο μηχανισμός ήταν και παραμένει σε ετοιμότητα και αναμένουμε τον κ. Τριαντόπουλο από πλευράς της κυβέρνησης, που θα έχουμε σύσκεψη στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα επισκεφθούμε τις πληγείσες περιοχές.
Χθες το μεσημέρι άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αποζημίωσης. Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Ρόδου προς τους κατοίκους οι οικίες των οποίων έχουν υποστεί ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 30ης Νοεμβρίου 2024, και προκειμένου να γίνει η σχετική καταγραφή από τις αρμόδιες επιτροπές του δήμου μας, ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική αίτηση η οποία επισυνάπτεται στην παρούσα ανακοίνωση, σύμφωνα με την ΚΥΑ 33862/16.05.2019 (ΦΕΚ Β’ 1699/2019), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταθέσουν την ειδική αίτηση με τις συνοδευτικές υπεύθυνες δηλώσεις, υπόψη γραφείου Πολιτικής Προστασίας, στο γραφείο Πρωτοκόλλου (ισόγειο Δημαρχείου) ή στις δημοτικές ενότητες του νησιού. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Συστήνουμε στους ιδιοκτήτες, πριν προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών της οικίας τους, να αποτυπώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. φωτογραφίες ή βίντεο), το ύψος και τα σημάδια της στάθμης του νερού στους τοίχους καθώς και την κατεστραμμένη οικοσκευή. Επισημαίνουμε ότι οι ανωτέρω αιτήσεις αφορούν αποκλειστικά σε κύριες οικίες, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές στο κτήριο ή/και στην οικοσκευή. Παρακαλούμε τους πολίτες για τη διευκόλυνση των συνεργείων καταγραφής».
Η Ρόδος μπήκε στο μάτι του κυκλώνα από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου κυρίως η Ιαλυσός που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα με την υπερχείλιση του ποταμού, ενώ τα σοβαρά προβλήματα καταγράφονται σε Ιξιά, Κρεμαστή, Παστίδα, Μαριτσά, Φαληράκι και Τσαΐρι, όταν η βροχή έπεφτε ασταμάτητα για 16 ώρες, με το ύψος της βροχής να ξεπερνά τα 300 χιλιοστά.
“Η Ρόδος, δουλεύει για να κλείσει τις πληγές που της άφησε ο Bora. Ένα πολύ μεγάλο φαινόμενο, το μεγαλύτερο σε ένταση στην ιστορία του νησιού, άφησε πίσω του σημαντικές ζημιές. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί πλέον η κλιματική αλλαγή, σίγουρα όχι με λύσεις από το παρελθόν. Παραμένουμε σε επιφυλακή” ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Τα σχολικά συγκροτήματα, όχι μόνο της Ρόδου (λόγω των καταστροφών στο οδικό δίκτυο) αλλά ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου έμειναν κλειστά χθες Δευτέρα με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, υπό τον φόβο της επελάσης της κακοκαιρίας πάνω από την επικράτεια του Νοτίου Αιγαίου και προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Παπάδομαρκάκης, την Κυριακή βρισκόταν σε επικοινωνία τόσο με τον περιφερειάρχη, όσο και με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Ρόδου για το κλείσιμο των σχολείων. Στις σχολικές μονάδες της Ρόδου παρατηρήθηκαν μικροπροβλήματα με εισροή υδάτων από την έντονη βροχή, όπως π.χ, στο 2ο ΕΠΑΛ, αλλά και της Ιαλυσού λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς κάτι αξιοσημείωτο, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα.
Από την ΔΕΥΑΡ – που είχε να αντιμετωπίσει δεκάδες προβλήματα σε πολλά σημεία του νησιού- εντοπίσθηκε η βλάβη που μόλις αποκατασταθεί θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση πλήρως της υδροδότησης σε όλες τις περιοχές. Το κόστος των ζημιών είναι ανυπολόγιστο επί του παρόντος.
Τα ποτάμια ήταν καθαρισμένα, ωστόσο με τις αμέτρητες κατολισθήσεις από τα βουνά, έπεφταν κομμάτια τεράστιων όγκων μέσα στα ρέματα και το οδικό δίκτυο. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθαρίζει σε 12μηνη βάση τα ρέματα των ποταμών.
Συνολικά 1.200 κλήσεις δέχθηκε συνολικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Ρόδο, όπου έγιναν 450 έλεγχοι για αντλήσεις υδάτων και σε 60 περιπτώσεις χρειάσθηκε παρέμβαση, ενώ έγιναν 80 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 8 κοπές δέντρων.
Κατά την ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου, ΙΧ έμειναν εγκλωβισμένα στη λεωφόρο Ηρακλειδών και στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου, στο Τσαΐρι. Στην Ιαλυσό ο υπερχειλισμένος «Τριαντενός» ποταμός προκάλεσε χείμαρρο με ορμητικά νερά που βούλιαξε όλο τον οικισμό, προκαλώντας πρωτοφανείς εικόνες της χειρότερης θεομηνίας που έχει πλήξει ποτέ το νησί. Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα βούλιαξαν σε τόνους λάσπης και φερτά υλικά που στοιβάχθηκαν παρασύροντας στο πέρασμά τους δεκάδες οχήματα.
Στο Φαληράκι η γέφυρα πάνω από τον ποταμό κατέρρευσε και ο δρόμος κόπηκε στα δύο, ενώ «κρατήρες» προκλήθηκαν σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, και δεκάδες ήταν οι κατολισθήσεις.
Το πρωί της Δευτέρας έφθασαν στη Ρόδο από τον Πειραιά ακτοπλοϊκώς 10 οχήματα της ΠΥΡ που θα παραμείνουν μέχρι το φαινόμενο να εξασθενήσει και απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο βράδυ έφτασαν στη Ρόδο με ειδική πτήση 37 άτομα της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ με τον ανάλογο εξοπλισμό, ακόμη και σωστικές λέμβους.
Κλειστά παρέμειναν χθες τα δικαστήρια της Ρόδου, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί.
Τέλος, αναβλήθηκε για την Πέμπτη η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ρόδου που ήταν προγραμματισμένη για χθες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.
Με τον δήμαρχο Ρόδου και τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου επικοινώνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, για ενημέρωση των καταστροφών από την κακοκαιρία «Bora” στη Ρόδο, ενώ άμεσα οργανώνονται αποστολές του κόμματος στις πληγείσες περιοχές.
Αδιευκρίνιστο παραμένει επί του παρόντος, αν αύριο Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Ρόδο, όπως είχε ανακοινωθεί από τον δήμαρχο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλός, για το θέμα του μεταναστευτικού ζητήματος στο νησί και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την αναζήτηση χώρου που θα βρίσκονται προσωρινά οι παράτυποι μετανάστες, μέχρι τη μεταφορά τους σε οργανωμένες δομές.