Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν φόβο. Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες, στην ωριμότητα και στην κρίση τους. Έχει έρθει η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης και αυτό ισχύει για όλους».
Aυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ . Μάνος Κόνσολας.
«Η Ν.Δ μειώνει τη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει αυξήσει ακόμα στο βαθμό που πρέπει τη συσπείρωσή της. Μειώνει τη διαφορά κερδίζοντας τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να κρίνουν πολιτικές προτάσεις, να σταθμίσουν τους κινδύνους, να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν το δρόμο της ασφάλειας και της σταθερότητας ή το λαϊκισμό και τις πολιτικές που οδηγούν σε ρήξη με την Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Mάνος Kόνσολας και προσθέτει πως δεν τον φοβίζει ο ανταγωνισμός τώρα στις εκλογές γιατί θεωρεί πως οι αντίπαλοί του είναι αλλού.
Σε ερώτηση αν φοβήθηκε τη διαγραφή του από τη ΝΔ την ώρα που δήλωσε στη Βουλή ότι δεν συμπράττει με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο κ. Κόνσολας δηλώνει:
«Όχι δεν φοβήθηκα. Πήρα δύσκολες αποφάσεις, αν χρειαζόταν θα έπαιρνα μία ακόμα και δεν θα ψήφιζα την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Όχι για να παραστήσω τον παλικαρά ή να ψαρέψω στα θολά νερά του λαϊκισμού αλλά γιατί πίστευα και πιστεύω ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί καταστροφή. Θα διαλύσει την τοπική οικονομία και τον τουρισμό μας, θα οδηγήσει σε ερημοποίηση τα μικρότερα νησιά».
Η συνέντευξη του κ. Μάνου Κόνσολα, αναλυτικά :
• Τελικά δεν κατέστη δυνατό να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρύχθηκαν εκλογές. Ήταν αναμενόμενο αυτό και επαρκεί ο χρόνος για να γίνουν γνωστά όσα έχουν γίνει για το καλό της χώρας;
Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν ήθελε τις πρόωρες εκλογές. Δυστυχώς η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από μία δημοκρατική, συνθετική διαδικασία συναίνεσης και συνεννόησης μετατράπηκε σε μέσο αποσταθεροποίησης της χώρας. Η χώρα έζησε το ίδιο έργο το 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου δήλωνε ότι δεν θα ψήφιζε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα προκαλούσε εκλογές. Τα αποτελέσματα όλοι τα είδαμε, συνδέθηκαν με το ‘’λεφτά υπάρχουν’’ και με την προτροπή ‘’Πάμε’’ του κ. Παπανδρέου. Και πήγαμε. Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα που θα απέτρεπαν αυτή την εξέλιξη.Οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν φόβο, αλίμονο. Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες, στην ωριμότητα και στην κρίση τους. Έχει έρθει η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης και αυτό ισχύει για όλους.
• Πιστεύετε πως η ΝΔ θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν ελαφρό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ;
Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μια σοβαρή διόρθωση και μετατόπιση. Η Ν.Δ μειώνει τη διαφορά χωρίς να έχει αυξήσει ακόμα στο βαθμό που πρέπει τη συσπείρωσή της. Μειώνει τη διαφορά κερδίζοντας τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να κρίνουν πολιτικές προτάσεις, να σταθμίσουν τους κινδύνους, να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν το δρόμο της ασφάλειας και της σταθερότητας ή το λαϊκισμό και τις πολιτικές που οδηγούν σε ρήξη με την Ευρώπη.
Η χώρα πρέπει να κάνει με ασφάλεια τα επόμενα βήματα, να έχει επαρκή χρηματοδότηση, αλλά και μια προληπτική πιστωτική γραμμή για να βγει με ασφάλεια στις αγορές.
• Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως ακόμη και αν το κόμμα εξασφαλίσει αυτοδυναμία θα επιδιώξει συνεργασίες. Η ΝΔ θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ;
Δυνητικά, εκτός από τους ΑΝ.ΕΛ δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη με την οποία να μπορεί να συνεργαστεί ο Σύριζα.
Μερικοί δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί η ευρωζώνη, πιστεύουν ότι μονομερείς ενέργειες και η αθέτηση τήρησης υποχρεώσεων δεν θα έχουν καμία επίπτωση. Ο Σύριζα μετατράπηκε από ένα κόμμα του 4% σε αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω των βίαιων ανατροπών που έφερε στη ζωή των πολιτών το μνημόνιο, επένδυσε στην οργή και στην αγανάκτηση. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχει ξεπεραστεί. Το μνημόνιο τελειώνει την 1η Μαρτίου και από εδώ και πέρα η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης.Το εθνικό αυτό σχέδιο πρέπει να διαμορφωθεί από όλους όσους πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει προοπτική έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπάρχουν στελέχη του Σύριζα, όπως ο κ. Δραγασάκης ή ο κ. Σταθάκης, που έχουν ρεαλιστικές θέσεις, θα μπορούσε να υπάρχει ένα κοινό πεδίο συνεννόησης. Δεν γνωρίζω όμως αν αποτελούν πλειοψηφική τάση στο Σύριζα ή αποτελούν μειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση η συναίνεση και η συνεννόηση πρέπει να είναι τα δομικά υλικά της επόμενης μέρας.
• Ποιό είναι το σχόλιό σας για τη στάση που τήρησε η κ. Μίκα Ιατρίδη στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και για την επιστροφή της στη ΝΔ;
Πήρε τη σωστή απόφαση, ψηφίζοντας το Σταύρο Δήμα και ζητώντας να επανενταχθεί, ξανά, στη Νέα Δημοκρατία. Είναι μακριά από τη δική μου αντίληψη οι πρακτικές των αποκλεισμών. Εμείς, οι Βουλευτές της Ν.Δ, επιλέξαμε ένα δύσκολο δρόμο, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, αναλάβαμε μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που μας αναλογούσαν.Με την πάροδο του χρόνου όμως, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο λαϊκισμός δεν οδηγεί πουθενά, ότι έχει μικρό χρονικό ορίζοντα και ημερομηνία λήξης. Και αυτό αποτελεί δικαίωση και ηθική ικανοποίηση για εμάς.
• Θυμόμαστε ότι είχατε προκαλέσει αναστάτωση με το ‘’Δεν συμπράττω’’, που είπατε από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στην πιθαναλογούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α για τα νησιά μας. Δεν φοβηθήκατε τη διαγραφή; Ποια ήταν τα συναισθήματά σας, όταν το είπατε;
Μοναξιά. Ένιωσα απέραντη μοναξιά όταν είπα το ‘’Δεν συμπράττω’’. Ίσως γιατί στον τόπο μας δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να αναπτύξουμε μια κουλτούρα συνεργασίας και συστράτευσης στα μεγάλα και στα σημαντικά. Μια μεγάλη τοπική συμφωνία για τα κυρίαρχα ζητήματα της Δωδεκανήσου.
Με ρωτήσατε, αν φοβήθηκα τη διαγραφή. Θα σας απαντήσω αμέσως. Όχι δεν φοβήθηκα. Είπα και πριν ότι πήρα δύσκολες αποφάσεις, αν χρειαζόταν θα έπαιρνα μία ακόμα και δεν θα ψήφιζα την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Όχι για να παραστήσω τον παλικαρά ή να ψαρέψω στα θολά νερά του λαϊκισμού αλλά γιατί πίστευα και πιστεύω ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί καταστροφή. Θα διαλύσει την τοπική οικονομία και τον τουρισμό μας, θα οδηγήσει σε ερημοποίηση τα μικρότερα νησιά.
• Αν η Ν.Δ είναι δεύτερο κόμμα, πιθανολογείται ότι θα εκλέξει ένα βουλευτή στα Δωδεκάνησα. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων θα είναι ιδιαίτερα σκληρός. Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτός ο ανταγωνισμός; Ποια είναι τα όρια του;
Σε ό,τι με αφορά γνωρίζω πολύ καλά ότι οι αντίπαλοι μου είναι αλλού, δεν είναι μέσα στην παράταξή μου.
Σέβομαι όλους τους συνυποψηφίους μου. Μα πιο πολύ σέβομαι τον απλό πολίτη, τον απλό Νεοδημοκράτη, που την ώρα που δίνει ο ίδιος μια δύσκολη μάχη , απαιτεί από όλους μας αλληλοσεβασμό και παραταξιακή συνείδηση.
Σε αυτό τον πολίτη, τον απλό Νεοδημοκράτη οφείλουμε όλοι μας σεβασμό. Οφείλουμε να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς, με τις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξης.
• Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό της θητείας σας, σε ποια σημεία θα στεκόσασταν;
Απολογισμό κάνει όποιος ολοκληρώνει ένα κύκλο. Εγώ θεωρώ ότι συνεχίζω μια προσπάθεια που ξεκίνησα και συνεχίζω με την εντολή των πολιτών της Δωδεκανήσου.
Προσπάθησα σκληρά, ανέδειξα προβλήματα, έδωσα μάχες. Άλλες τις κερδίσαμε δίνοντας λύσεις, άλλες δεν τις έχουμε κερδίσει ακόμα.
Ήμουν κοντά στο μικρό και στο μεγάλο πρόβλημα του πολίτη αλλά και των νησιών μας. Τίποτα δεν ήταν εύκολο, τίποτα δεν είναι αυτονόητο.
Συγκρούστηκα όταν χρειάστηκε, όπως με την απόπειρα να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στη Ρόδο και στην Κω. Σας υπενθυμίζω ότι η ρήτρα νησιωτικότητας αποτέλεσε προγραμματική μας πρόταση, όταν διαμορφώναμε το πρόγραμμα για το Ν.Αιγαίο και τη νησιωτική πολιτική. Και έγινε νόμος του Κράτους.
Η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων τουρισμού με έδρα τη Ρόδο είναι μια πραγματικότητα, όπως και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών με έδρα πάλι τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Μετά από καιρό πέρασε μια άλλη εικόνα. Η εικόνα της Ρόδου που διεκδικεί και κερδίζει.
Θα μπορούσα να σας αναφέρω πλήθος ζητημάτων που ανέδειξα και για τα οποία δρομολογήθηκαν λύσεις. Οι πολίτες τα γνωρίζουν.
Αυτά όμως πέρασαν. Μπροστά μας είναι νέες προκλήσεις και οι μάχες που δεν κερδίσαμε ακόμα για τα νησιά μας. Σε αυτές θα επικεντρωθώ.
Το χειρότερο ξέχασες να το αναφέρεις. Η Μίκα οδηγεί μεθυσμένη (όχι από αλκοόλ, αλλά από την εξουσία).
Προσοχή ⚠ δεξιά στροφή και ο δρόμος γλιστρά επικίνδυνα και η Μικα οδηγεί τζιπ.