Εξαιρετικά αναλυτικός ήταν στο θέμα των συμμαχιών, στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς «να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν» και ονομαστικές αναφορές σε ΔΗΜΑΡ , ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Λούκα Κατσέλη της οποία έπλεξε το εγκώμιο.
Το προσκλητήριο
Απηύθυνε «ανοιχτό, προοδευτικό προσκλητήριο (…) πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς».
Από το προσκλητήριο Τσίπρα δεν εξαιρούνται οι δυνάμεις και τα πρόσωπα «από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του αντιμνημονιακού χώρου, αλλά και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου». Επιπροσθέτως, απευθύνθηκε «ειδικότερα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Σε όσες και όσους με ανιδιοτέλεια συμπορεύτηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια».
Η πρόταση προς την ΔΗΜΑΡ ισχύει και μετά τις εκλογές
Όμως, ο Α. Τσίπρας αξιοποίησε το βήμα της Κεντρ. Επιτροπής για να κάνει τον απολογισμό της αποτυχημένης, όπως αποδείχθηκε, προσέγγισης με τη ΔΗΜΑΡ, για να ανοίξει παράθυρο της μετεκλογικής συνεργασίας, όπως φαίνεται καθαρά από την αποστροφή του: «Τους τελευταίους μήνες -ανέφερε- είχαμε έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ. Παρά τις έντονες διαφωνίες των προηγούμενων χρόνων, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση από τη κυβέρνηση Σαμαρά
Και ιδιαίτερα υπήρξε κοινός τόπος στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση.
Η στάση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτιά μας ήταν ειλικρινής. Θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, όποιες κι αν είναι αυτές.
Ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας, θα παραμένει και την επομένη των εκλογών».
Κλείνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής επιλογής του για «ψηφοδέλτια ανοιχτά στη κοινωνία που χειμάζεται, ανοιχτά σε πρόσωπα και δυνάμεις που με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, έρχονται για συνεισφέρουν στη κοινή προσπάθεια». Για έναν, εν τέλει, «νέο συνασπισμό εξουσίας».
Καλή χρονιά, άρχισαν τα όργανα.