Ειδήσεις

Καταργούν τους «ράμπο» στην Υγεία

Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), περίπου 15 χρόνια από τη σύστασή του, προχωρεί η κυβέρνηση. Αντί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενδυναμώσει το Σώμα, μεταβάλλοντάς το σε ανεξάρτητη αρχή κάνοντας τις απαιτούμενες για τη σωστή λειτουργία του προσλήψεις, το συγχωνεύει με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων (ΣΕΔΕ), οδηγώντας το στην υποβάθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προς τα τέλη του Ιανουαρίου.

Κάτω από το χαλάκι οι ελλείψεις
Το κυβερνητικό σχέδιο ενοποίησης των τριών Σωμάτων αποκάλυψε με πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης. Μάλιστα προανήγγειλε την ενοποίηση του συνόλου των ελεγκτικών σωμάτων της διοίκησης, ξεκινώντας από το ΣΕΕΔΔ, το ΣΕΔΕ και το ΣΕΥΥΠ. Τη φιλοδοξία να τοποθετηθεί επικεφαλής του ενοποιημένου Σώματος είχε μέχρι πρότινος ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κασσαβέτης ήταν επιλογή του πρώην υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Παναγιώτη Νικολούδη για τη θέση του ειδικού γραμματέα ΣΕΕΔΔ. Τα σχέδια φαίνεται ότι άλλαξαν ως προς την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τα ηνία του ενοποιημένου Σώματος, αφού ο Πρωθυπουργός δεν συμπεριέλαβε τον κ. Νικολούδη δεύτερη φορά στο κυβερνητικό σχήμα. Παραμένουν ίδια όμως ως προς τη συγχώνευση τριών νευραλγικών ελεγκτικών σωμάτων. Απλώς μετατίθενται για αργότερα.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου της Υγείας, οι κινήσεις αυτές προγραμματίζεται να γίνουν κυρίως για να «κρυφτούν» οι σοβαρές ελλείψεις επιθεωρητών και βοηθών επιθεωρητών. Ο νόμος 2920 του 2001, με τον οποίο «συνιστάται στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας υπηρεσία με τον τίτλο “Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας” (ΣΕΥΥΠ)» που «υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας», προβλέπει μία θέση γενικού επιθεωρητή, τρεις θέσεις βοηθών γενικού επιθεωρητή, 100 θέσεις επιθεωρητών και 30 θέσεις βοηθών επιθεωρητών. Σήμερα το ΣΕΥΥΠ είναι αποδεκατισμένο λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Συγκεκριμένα, είναι στελεχωμένο κατά τα δύο πέμπτα σε σχέση με τις οργανικές του θέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του περιφερειακού γραφείου Μακεδονίας – Θράκης που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Βάσει του νόμου, αποστολή του ΣΕΥΥΠ είναι η ανάπτυξη και λειτουργία κεντρικού και περιφερειακού μηχανισμού για τη διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών σε όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή την εποπτεία του υπουργού Υγείας, καθώς και στις υπηρεσίες Υγείας των ασφαλιστικών φορέων. Εν ολίγοις το ΣΕΥΥΠ είναι το μοναδικό Σώμα που διενεργεί ελέγχους – κατόπιν καταγγελιών ή υποδείξεων του εκάστοτε υπουργού Υγείας – τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ελέγχει νοσοκομεία και οργανισμούς, καθώς και ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιωτικά ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ακόμη και ιαματικές πηγές.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι η συγχώνευση και κατ’ επέκταση η υποβάθμιση ενός τόσο εξειδικευμένου Σώματος που δρα σε έναν τόσο δύσκολο και διεφθαρμένο χώρο, αλλά η ενίσχυσή του και ιδανικά η ανεξαρτητοποίησή του. Βεβαίως ο εκάστοτε υπουργός Υγείας πρέπει να έχει γνώση και να εποπτεύει έναν φορέα, όχι όμως και να υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αυτός θα εργάζεται. Αλλωστε η δημιουργία ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής συμπίπτει και με τις επιταγές των θεσμών.

Το πρόσχημα και οι κίνδυνοι
«Ενδεχόμενη υποβάθμιση του ΣΕΥΥΠ, μέσω κατάργησης ή συγχώνευσής του, στην ουσία θα είναι επιβράβευση της διαπλοκής» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Κουρέρης, διδάκτωρ Ιατρικής, μετεκπαιδευτής στη γναθοχειρουργική στο ΚΑΤ και πρώην επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ.

Οπως επισημαίνει, το κλείσιμο του ΣΕΥΥΠ με το πρόσχημα της συνένωσης κάποιων ελεγκτικών μηχανισμών ενέχει μία σειρά από κινδύνους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα απόλυτα εξειδικευμένο Σώμα. Στελεχώνεται από επιστήμονες με εξειδίκευση στους ελέγχους στον χώρο της Υγείας. Με τη φημολογούμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο ΣΕΕΔ ή σε άλλον φορέα η εξειδίκευση θα χαθεί. «Είναι δυνατόν οι αρμοδιότητες του ΣΕΥΥΠ να απορροφηθούν από έναν οργανισμό ο μέχρι τώρα ρόλος του οποίου, επί της ουσίας, ήταν να ελέγχει τη νομιμότητα διοικητικών πράξεων και τα πτυχία των δημοσίων υπαλλήλων; Είναι δυνατόν όλοι οι υπουργοί να κρατούν τους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς, παρότι έχουν μικρότερο ελεγκτικό έργο από το ΣΕΥΥΠ, και το υπουργείο Υγείας να μείνει “γυμνό” σε έναν τόσο δύσκολο χώρο;» αναρωτιέται ο κ. Κουρέρης.

Εξειδικευμένη γνώση
Κίνδυνος να χαθούν σημαντικές τιμωρίες και πρόστιμα
Με την «εξαφάνιση» των ελεγκτών του ΣΕΥΥΠ υπάρχει φόβος να περιοριστούν οι έλεγχοι σε ιδιωτικές κλινικές, μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας και οργανισμούς. Είναι δε πολύ πιθανόν μέσω της… επανεξέτασής τους να ακυρωθούν πολλά σημαντικά πορίσματα που αναμένεται να εκδοθούν το προσεχές χρονικό διάστημα. Πορίσματα που αφορούν την κατασπατάληση μεγάλων χρηματικών ποσών του Δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον πιθανότατα θα ακυρωθεί η σειρά των ελέγχων που έχει ήδη προγραμματιστεί από το ΣΕΥΥΠ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο κ. Κουρέρης, «το ΣΕΥΥΠ πρέπει να διατηρήσει την οργανωτική καθώς και τη λειτουργική του αυτοτέλεια. Η βίαιη αποστελέχωσή του και η μη ολοκλήρωση των εκατοντάδων ελέγχων θα έχουν αποτέλεσμα τη μη τιμωρία ενόχων και τη στέρηση εσόδων από το Δημόσιο. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος αναποτελεσματικής αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς στον χώρο της Υγείας, καθώς η εξειδικευμένη γνώση είναι απαραίτητη για να εντοπιστούν κατ’ αρχήν και να χτυπηθούν στη συνέχεια μελανές υποθέσεις».

To BHMA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου