Ειδήσεις

Ωρα μηδέν για το ασφαλιστικό-Ποια είναι η τελική πρόταση της Αθήνας

Σχέδιο πολιτικής, επικοινωνιακής και κοινοβουλευτικής διαχείρισης έχει εκπονήσει το Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο το ασφαλιστικό, η μεταρρύθμιση του οποίου χαρακτηρίστηκε αναγκαία, από τον κ. Αλ. Τσίπρα, «καθώς σε πέντε χρόνια δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε συντάξεις».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κεντρικό πολιτικό μέλημα του πρωθυπουργού με την είσοδο του 2016 είναι η πάση θυσία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αναγκαστικά περνά από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, γι’ αυτό όλο το βάρος πέφτει στη διαχείριση των επιπτώσεων. Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής γύρω στις 15 Ιανουαρίου.

Οι άξονες της στρατηγικής στους οποίους έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου είναι τρεις και συγκεκριμένα:

1. Διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να αποτραπούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις: Για τον πρωθυπουργό θεωρείται «κόκκινη γραμμή» και η εντολή που έχει δώσει στα συναρμόδια υπουργεία είναι η κατάθεση, συνεχώς, εναλλακτικών προτάσεων, μέχρι να βρεθεί λύση. Υπήρξαν σκέψεις τις προηγούμενες ημέρες να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης, σε μικρό ποσοστό, των υψηλών συντάξεων, όμως, διατυπώθηκε έντονος αντίλογος και στο πλαίσιο του ΚΥΣΟΙΠ ότι αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει, στο μέτρο του δυνατού, τις απώλειες των επικουρικών συντάξεων, ώστε να είναι πολιτικά διαχειρίσιμες οι κοινωνικές αντιδράσεις. Η βασική πρόταση παραμένει η αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, μέχρι την κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού στη Βουλή, θα υπάρξουν αρκετές εναλλακτικές προτάσεις ή και συνδυασμός προτάσεων, ενώ θα προκληθεί και η αντιπολίτευση για να τοποθετηθεί.

Η υπεράσπιση των κύριων συντάξεων θα είναι το βασικό επικοινωνιακό επιχείρημα της κυβέρνησης, το οποίο θα συνδυαστεί με την προσδοκία ρύθμισης του χρέους και τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

Καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή, σημειώνει ότι αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα Plan B, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και θα έχει ως επίκεντρο την –πιθανή– κωλυσιεργία των εταίρων να συζητηθεί το θέμα του χρέους. Το επόμενο σχέδιο που θα εκπονηθεί αμέσως μετά το ασφαλιστικό θα αφορά ακριβώς την αντίδραση της κυβέρνησης στο σενάριο αυτό, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή, σε αυτή την περίπτωση, η επανάληψη του κλίματος έντασης του περασμένου Ιουλίου.

2. Αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων:Ο πρωθυπουργός αλλά και η κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρούν μείζονος σημασίας για την επιβίωση της κυβέρνησης και την κομματική συνοχή, καθώς το κόμμα οδεύει προς το συνέδριο του Απριλίου. Πιθανή ρήξη στο κόμμα για το ασφαλιστικό, θα μεταφερθεί αυτόματα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αυτό θα σημάνει την ουσιαστική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών, όπως σημειώνει στην «Κ» έγκυρη κομματική πηγή, αν η κομματική ηγεσία και ο κ. Τσίπρας προσωπικά δεν καταφέρουν να διαχειριστούν τις εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί από κόμμα των μελών και των μαζών, σε κόμμα στελεχών τα οποία στην πλειονότητά τους θα είναι και κυβερνητικά στελέχη, και το μέλλον θα είναι άδηλο.

3. Διασφάλιση της σταθερότητας στην κυβερνητική πλειοψηφία: Πρόκειται για μια ιδιαίτερα λεπτή και επικίνδυνη αποστολή και κινείται στον αντίποδα των όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Στην πραγματικότητα, τονίζει καλά ενημερωμένη πηγή, μοναδικό προς το παρόν μέλημα του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι η ενίσχυση της ενότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και όχι η συνεργασία με την Ενωση Κεντρώων, ούτε η οικουμενική κυβέρνηση που ποτέ δεν συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπως διαβεβαιώνει η ίδια πηγή. Ολα αυτά, προσθέτει, εκπορεύονται από κέντρα που θέλουν την κατάρρευση της κυβέρνησης και τίποτα παραπάνω.

Οπως εξηγεί, «αν η κυβερνητική πλειοψηφία ρευστοποιηθεί και έχει απώλειες στην ψηφοφορία στη Βουλή για το ασφαλιστικό, αλλά ωστόσο ψηφιστεί από ορισμένους βουλευτές άλλων κομμάτων, το πρόβλημα θα το έχει η κυβέρνηση γιατί πλέον δεν θα είναι βιώσιμη». Θα αναβιώσει το κλίμα διχασμού όπως συνέβη με την Αριστερή Πλατφόρμα και οδήγησε στη διάσπαση, καθώς θα είναι αδύνατο να σταθεί η κυβερνητική πλειοψηφία σε κλίμα αποσύνθεσης. Το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση είναι να ψηφιστεί το ασφαλιστικό από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας, αλλά και από βουλευτές άλλων κομμάτων.

Για τους λόγους αυτούς, την αποστολή επιβίωσης της κυβέρνησης έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει συνομιλήσει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι όλα τα σενάρια θα διαψευστούν και ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από τη δοκιμασία του ασφαλιστικού.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου