Λίγες μόνο ημέρες απομένουν για τα… αποκαλυπτήρια της λίστας Μπόργιανς αφού οι οικονομικοί εισαγγελείς θα γνωρίζουν όλα τα ονόματα των 10.500 καταθέτων της UBS.
Το αίτημα των εισαγγελέων στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τους δώσει στοιχεία για τα εμβάσματα που έφυγαν την 20ετία 1995-2015 «έλυσαν» τα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών, αφού αυτές οι πληροφορίες λειτούργησαν ως καταλύτης για την ταυτοποίηση των προσώπων και των λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα.
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η λίστα της Ρηνανίας-Βεστφαλίας δεν θα μπορούσε να διαφωτίσει ιδιαίτερα τις αρχές αφού περιείχε μόνο κωδικούς, τραπεζικούς λογαριασμούς και ημερομηνίες γέννησης των καταθετών. Η ταυτοποίηση με αυτά και μόνο τα στοιχεία θα ήταν πολύ δύσκολη και χρονοβόρα, παρά την τεχνογνωσία που έχουν υποσχεθεί να δώσουν οι Γερμανοί.
Επειδή αυτό έγινε γρήγορα αντιληπτό, το αίτημα στην ΤτΕ για την αποστολή των στοιχείων όλων των καταθετών στην ελβετική UBS τα τελευταία 20 χρόνια πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις, αφού η ταυτοποίηση πλέον όλων των καταθετών της λίστας που μας έδωσε το γερμανικό κρατίδιο ήταν «παιχνιδάκι».
«Και αυτό είναι μόνο η αρχή», λένε οι ίδιες πηγές, «αφού πια θα έχουμε στα χέρια μας όλους τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα -όχι μόνο αυτούς της λίστας- με τους ελέγχους να αρχίζουν άμεσα. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα… ραβασάκια προς τους καταθέτες να φύγουν ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς να περιμένουμε τον νόμο για την αυτο-καταγγελία». Αρμόδια πηγή λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η λίστα Μπόργιανς περιείχε στοιχεία και λογαριασμούς για τη διετία 2006-2008. Το αρχείο που επιχειρούν να φτιάξουν τώρα οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι πολύ μεγαλύτερο και σαφώς με περισσότερες πληροφορίες αφού εκτείνεται χρονικά πολύ πίσω στον χρόνο, τότε που γινόταν το μεγάλο πάρτι της φοροδιαφυγής, δηλαδή από το 1995 έως το 2005.
Μάλιστα, κάποιες ενδεικτικές διασταυρώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δείχνουν πρόσωπα με «ηχηρές» καταθέσεις, στις φορολογικές τους δηλώσεις στην Ελλάδα να δηλώνουν «ψίχουλα». Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο όμως θα μπουν και οι εκροές κεφαλαίων τα τελευταία κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οπότε και υπολογίζεται ότι υπήρξε μεγάλη φυγή χρήματος στο εξωτερικό.
Η τράπεζα της ανώτερης μεσαίας τάξης
Μπορεί η αφορμή για τη δημιουργία αυτής της υπερ-λίστας να ήταν το «δώρο» από το γερμανικό κρατίδιο, το οποίο απέκτησε τα στοιχεία για τους δικούς του καταθέτες μετά από έφοδο σε υποκατάστημα της τράπεζας, ωστόσο στην Ελλάδα ήταν παγκοίνως γνωστό ότι η UBS ήταν η τράπεζα που προτιμούσε τα… ανέμελα χρόνια της απόκρυψης κεφαλαίων, όλη η ανώτερη μεσαία τάξη: γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες. Η κίνηση αυτή του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γ. Δραγάτση μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι η UBS αποτελούσε την πρώτη επιλογή των μελών αυτής της κοινωνικής τάξης, που όταν αποφάσιζαν να στείλουν λεφτά στο εξωτερικό, επέλεγαν τη συγκεκριμένη τράπεζα.
Αλλωστε η UBS διατηρούσε αντιπροσωπεία στην Αθήνα για την προώθηση των υπηρεσιών της, οι οποίες ωστόσο φαίνεται ότι «πάγωσαν» όταν επιβλήθηκαν τα capital controls. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος της εφόδου στο υποκατάστημα και της κατάσχεσης όλων των αρχείων που διατηρούσαν, όπως επίσης και των αρχείων που βρέθηκαν στα σπίτια των εργαζομένων και σήμερα βρίσκονται στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Τις επόμενες ημέρες πάντως δεν αποκλείονται και άλλες «έφοδοι» σε σημεία που έχουν εντοπίσει οι εισαγγελείς ότι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής… Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι πάντως έχουν ήδη αποφέρει καρπούς, αφού έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 200 καταθέτες της ελβετικής τράπεζας.
«Θα προχωρήσουμε και χωρίς τον νόμο»
Ο ελεγκτικός μηχανισμός πάντως φαίνεται διατεθειμένος να ριχτεί στη μάχη της φοροδιαφυγής και να μην περιμένει τον νόμο για την αυτοκαταγγελία που δίνει τη δυνατότητα στους καταθέτες να καταδώσουν «εαυτούς», ομολογώντας ότι ένα μέρος των χρημάτων που βρήκαν στέγη στην Ελβετία δεν είχαν περάσει πρώτα από την Εφορία. «Τα πρώτα σημειώματα θα σταλούν πολύ γρήγορα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» πηγή που γνωρίζει τις έρευνες, αφού οι διασταυρώσεις έχουν δειλά δειλά ξεκινήσει.
Αν και το προσωπικό είναι ακόμη πολύ λίγο γι’ αυτόν τον τεράστιο όγκο δουλειάς, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν άμεσα στο ΣΔΟΕ ελεγκτές για να αρχίσουν γρήγορα οι διασταυρώσεις. Τα… ραβασάκια για τις εξηγήσεις που θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι θα καταφθάσουν ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, με τη φορολογική διοίκηση να καλεί τον καταθέτη να δικαιολογήσει το ύψος των καταθέσεών του, όπου προκύπτει αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα.
Σε αυτή την περίπτωση ο ελεγχόμενος θα μπορεί να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση εισοδήματος, πληρώνοντας βέβαια ένα τσουχτερό πρόστιμο για τα χρήματα που «ξέχασε» να δηλώσει. Διαφορετικά, θα καθίσει στο σκαμνί για φοροδιαφυγή, ακόμη και για ξέπλυμα χρήματος…
Θα πιάσουν και οσους τα εβγαλαν σε σακουλα
Από την υπερ-λίστα δεν μπορούν να πιαστούν στην τσιμπίδα των ελέγχων όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό όχι με τον κλασικό τρόπο των εμβασμάτων, αλλά με τη μέθοδο της… σακούλας. Αυτοί οι καταθέτες δεν είναι καταγεγραμμένοι στο αρχείο της ΤτΕ, αλλά μόνο στα άδυτα των ξένων τραπεζών. Και γι’ αυτήν την περίπτωση όμως ίσως υπάρχει διέξοδος, αφού οι αρχές δεν αποκλείουν κάποιοι να έστειλαν στους ανοιγμένους -ελέω σακούλας- τραπεζικούς λογαριασμούς μικρά εμβάσματα στη συνέχεια.
Πηγή ΕΘΝΟΣ