Η διεθνώς αναγνωρισμένη Βουλή της Λιβύης ψήφισε την ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας με την Τουρκία, όπως μετέδωσε το δίκτυο Al Arabiya.
Όπως αναφέρει το δίκτυο, η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με την Τουρκία η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη.
Παράλληλα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε την αποστολή του φακέλου για τον Σάρατζ και για όσους εμπλέκονται στη σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας με την Τουρκία στη γενική εισαγγελία, με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση των δραστηριοτήτων τους.
Σημειώνεται ότι η βουλή της Λιβύης πραγματοποιεί σήμερα, Σάββατο, έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας.
Υπενθυμίζεται, δε, πως την Πέμπτη, η τουρκική βουλή είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο που έδινε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να αναπτύξει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη.
Είχε προηγηθεί αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης προς την Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια, καθώς η πρώτη προσπαθεί να αποκρούσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης υπό τον Χαφτάρ.
Τι περιελάμβανε η συμφωνία
Στις 27 Νοεμβρίου, η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και η Τουρκία υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.
Επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.
Μυρίζει μπαρούτι…
Πάντως η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι μετά τα δύο περιστατικά της Παρασκευής, τα οποία ανέβασαν την αντιπαράθεση στα ύψη.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το rt.com, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε επιχείρηση νότια της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης και έδρας της κυβέρνησης του αλ-Σαράτζ.
Σύμφωνα με αναφορά των ίδιων πηγών, το τουρκικό αεροσκάφος ήταν ένοπλο, τύπου Bayraktar TB2, και κατερρίφθη διότι στόχευσε κομβόι οχημάτων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.
«Ιερός πόλεμος»
Λίγες ώρες νωρίτερα με διάγγελμά του, ο Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε γενική κινητοποίηση για αντίσταση στις ξένες δυνάμεις στη Λιβύη.
«Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα» είπε ο επικεφαλής του LNA.
Τόνισε, δε, ότι οι δυνάμεις του θα «αντιμετωπίσουν και θα αποκρούσουν» οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα σταλούν στη χώρα.
Μετά το «πράσινο φως» της Τουρκίας για αποστολή στρατού
Το διάγγελμα του Χαλίφα Χαφτάρ ήρθε λίγες ώρες μετά την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συμφωνίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σαράτζ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο λίβυος στρατηγός επέκρινε την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να προκαλέσει σύγκρουση με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την «αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Λιβύη και γενικότερα την περιοχή».
Προειδοποίηση από Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε χθες Παρασκευή, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία, ότι «κάθε ξένη υποστήριξη στα εμπόλεμα μέρη» στη Λιβύη το μοναδικό αποτέλεσμα που θα φέρει θα είναι να «επιδεινώσει τη σύρραξη και να περιπλέξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης».
Υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την πιθανή στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη προς υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ότι «οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το μόνο που κάνουν είναι να χειροτερεύουν τα πράγματα».
Σε πρόσφατη έκθεσή τους, ειδικοί του ΟΗΕ επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011, προσάπτουν στην Τουρκία πολλαπλές παραβιάσεις του προς υποστήριξη της ΚΕΕ, όπως και στην Ιορδανία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς όφελος του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διέταξε τον Απρίλιο του 2019 τις δυνάμεις του να αρχίσουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την Τρίπολη.
«Η αυστηρή τήρηση του εμπάργκο είναι ουσιώδης για να δημιουργηθεί περιβάλλον που θα ευνοεί το τέλος των εχθροπραξιών», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην ανακοίνωσή του, απευθύνοντας για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις του να κηρυχθεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη» και «όλα τα μέρη να επιστρέψουν στον πολιτικό διάλογο».