Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη Ρόδο. Η αλματώδης και πρωτοφανής αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την ανοδική τάση των εισαγωγών στο Νοσοκομείο, προκαλούν έντονο προβληματισμό!
Στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου νοσηλεύονται συνολικά 34 άτομα. Δέκα εξ αυτών εισήχθησαν την περασμένη Κυριακή και επικρατεί έντονη ανησυχία ότι θα συνεχισθεί η αυξημένη ροή εισαγωγών, κάτι που ενδέχεται να συντελέσει στην άσκηση έντονης πίεσης στο Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δέκα «νεοεισαχθέντες» ασθενείς είναι άνω των 60 ετών και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν αρκετούς μήνες και δεν έλαβαν την αναμνηστική δόση.
Κανένας από τους 34 ασθενείς δεν παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα πέραν ενός 78χρονου ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Νοσοκομείο διασωληνωμένος με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται κρίσιμη και σοβαρή, σύμφωνα με όσα αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Δυστυχώς με την έλευση του νέου έτους σημειώθηκε και πρώτος θάνατος από τη νόσο Covid-19 στη Ρόδο. Έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα νοσηλείας, 58χρονη φιλόλογος έχασε την περασμένη Κυριακή τη μάχη με τον ιό, έπειτα από πολλές επιπλοκές που υπέστη. Η 58χρονη μητέρα δύο παιδιών ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στη σχολική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία και ο θάνατός της βύθισε στη θλίψη τους οικείους της, τους συναδέλφους και φίλους της.
Και στην Κάλυμνο η πρωτοχρονιά «σημαδεύτηκε» από την απώλεια 48χρονης λόγω κορωνοϊού. Η άτυχη γυναίκα που νοσηλευόταν στην μονάδα Covid του Νοσοκομείου Καλύμνου, «κατέληξε» το περασμένο Σάββατο, λίγο πριν διακομισθεί με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ σε ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Σάμου, καθώς η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ο διευθυντής της Α’ παθολογικής κλινικής του ΓΝΡ και πρόεδρος της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων, κ. Στέλιος Καραταπάνης, δήλωσε στη «δ» ότι απαιτείται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλους ώστε να αναχαιτισθεί η διασπορά του ιού στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
«Ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαμε μία έως τρεις εισαγωγές την ημέρα, την περασμένη Κυριακή είχαμε δέκα! Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί τις επόμενες ημέρες, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ. Μέχρι τώρα, μπορεί να βεβαιώνονταν πολλά κρούσματα στην κοινότητα, δεν είχαμε όμως πολλές νοσηλείες στο Νοσοκομείο. Αυτό όπως φαίνεται έχει αρχίσει να αλλάζει. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ο κόσμος δεν έρχεται μόλις νοσήσει, αλλά μόλις περάσουν λίγες μέρες. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να δούμε μία αυξημένη προσέλευση στο Νοσοκομείο ασθενών που θα χρήζουν νοσηλείας», είπε ο κ. Καραταπάνης και συμπλήρωσε ότι:
«Μπορεί ο κόσμος να πιστεύει ότι η νέα παράλλαξη της Όμικρον δεν είναι τόσο επιθετική, ότι είναι μία πιο ήπια μορφή της νόσου, σαν μία απλή γρίπη. Όσο ήπια και αν είναι όμως η νέα μετάλλαξη δεν αποκλείεται να δούμε σοβαρά περιστατικά. Γι’ αυτό απαιτείται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Εάν συνεχισθεί η πίεση στο νοσοκομείο όπως την Κυριακή, τότε θα έχουμε πραγματικά σοβαρό πρόβλημα».
Μοριακά τεστ κατόπιν ραντεβού
Κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού θα πραγματοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου από χθες Δευτέρα τα μοριακά τεστ στους πολίτες που έχουν θετικό rapid test. Η πραγματοποίηση των μοριακών τεστ (έως 200 ημερησίως) θα γίνεται μετά την επίδειξη του θετικού rapid test. Το Νοσοκομείο είχε δεχθεί πάρα πολύ μεγάλη πίεση τις προηγούμενες ημέρες λόγω της μεγάλης ζήτησης σε μοριακά τεστ και η αναμενόμενη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης θα προκαλούσε «έμφραγμα» όσον αφορά στην επεξεργασία των δειγμάτων.
Εμβολιασμοί και
με το Moderna
Από την ερχόμενη Κυριακή, 9 Ιανουαρίου, όσοι πολίτες κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το σκεύασμα της Moderna. Η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα για όλους τους ενήλικες στη Ρόδο, δηλαδή για εκείνους που είναι άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση ή δύο μήνες από τη χορήγηση του μονοδοσικού Johnson & Johnson.
Το σκεύασμα της Moderna θα χορηγείται από το Κέντρο Υγείας Ρόδου κάθε Κυριακή. Παραμένει ωστόσο άγνωστο εάν το κέντρο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ενισχυθεί με τον αναγκαίο αριθμό εμβολιαστών-τριών και με βοηθητικό προσωπικό μετά το άνοιγμα των νέων εμβολιαστικών γραμμών.
Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει κλείσει κανείς ραντεβού για τη λήψη του συγκεκριμένου εμβολίου στη Ρόδο. Από τον Φεβρουάριο του 2021 που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Ρόδο δεν διατέθηκε ποτέ το συγκεκριμένο εμβόλιο στο νησί μας και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της Pfizer και ένα ποσοστό με το Johnson & Johnson.
«Ενημερωθήκαμε την περασμένη Παρασκευή ότι θα μας στείλουν και το εμβόλιο της Moderna, γεγονός που μας προκάλεσε έκπληξη, αφού από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 80% του πληθυσμού σχεδόν αποκλειστικά με το εμβόλιο της Pfizer. Οποιος έχει μείνει μπορεί να εμβολιαστεί με το Moderna. Μέχρι στιγμής δεν έχει κλειστεί όμως κανένα ραντεβού, και το ερώτημα είναι τι θα τα κάνουμε τα εμβόλια; Δεν ξέρω γιατί μας το στέλνουν τώρα, για να το πετάξουμε, αναρωτήθηκε ο διευθυντής και υπεύθυνος της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου, κ. Νίκος Παυλίδης.
Υπενθυμίζεται ότι στο Κέντρο Υγείας Ρόδου και στα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου και Έμπωνας χορηγείται μέχρι σήμερα το σκεύασμα της Pfizer, ενώ στο νοσοκομείο οι εμβολιασμοί γίνονται με Pfizer και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson! Πλέον, οι πολίτες της Ρόδου θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και το εμβόλιο της Moderna.
Σημειώνεται τέλος ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρόδο περισσότεροι από 193.000 εμβολιασμοί, σχεδόν 90.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και πάνω από 35.000 έχουν λάβει την τρίτη/αναμνησιτκή δόση των εμβολίων. Είναι όμως αμφίβολο εάν βρεθεί κάποιος πολίτης στη Ρόδο που θα προτιμήσει το συγκεκριμένο εμβόλιο.