Συνεντεύξεις

Τηλέμαχος Καμπούρης: Ενας μίνι απολογισμός για την πορεία των έργων στο Δήμο Ρόδου

Σε ένα μίνι απολογισμό σχετικά με την πορεία των έργων στον Δήμο Ρόδου προβαίνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης.
Επίσης μιλάει για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής στον τομέα του, για το Εθνικό Θέατρο και την βαρύτητα που απέκτησε λόγω της δέσμευσης του πρωθυπουργού, ενώ ξεκαθαρίζει πως ‘Όλο το επιτελείο της δημοτικής αρχής με κεντρικό συντονιστή τον Δήμαρχο είχε μία διττή πρόκληση από την πρώτη ημέρα ανάληψης της θητείας’.
• Κύριε Καμπούρη, να μιλήσουμε για τα θέματα των έργων. Ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών & Ενεργειακών Επενδύσεων θα ήθελα να μου πείτε πώς κλείνει το 2021 για την δημοτική αρχή Ρόδου στον δικό σας τομέα. Είστε ικανοποιημένος;
Στο 2022 ο Δήμος μεταφέρει 82 συνεχιζόμενα έργα συνολικού προϋπολογισμού 37.591.406,00 που είναι συμβασιοποιημένα και εκτελούνται ή ξεκινά η εκτέλεσή τους άμεσα. Από αυτά τα συνεχιζόμενα έργα τα 45 ολοκληρώνονται εντός του 2022 και τα 37 θα ολοκληρωθούν και θα παραληφθούν εντός του 2023. Πρόκειται για έργα που εκτείνονται σε όλη την επικράτεια του νησιού και αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της λειτουργικότητας υποδομών. Υπάρχουν και σημαντικά αναπλαστικά έργα με αναπτυξιακό χαρακτήρα όπως το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην πόλη της Ρόδου με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 εκατ. με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Ενώ ιδιαίτερη έμφαση εξακολουθούμε να δίνουμε στις σχολικές εγκαταστάσεις. Μέχρι και το 2023 οι παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια που ήδη τρέχουν αγγίζουν σε προϋπολογισμό τα 5 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ θα διακηρυχθούν εντός του 2022 πάλι σε σχολικά κτήρια σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Η παραμέληση δεκαετιών είχε καταστήσει τα σχολεία του νησιού ερείπια. Και αν μη τι άλλο, τα σχολεία πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα μιας κοινωνίας που σέβεται τον εαυτό της. Ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος της θητείας μας θα έχουμε αντιμετωπίσει την πλειονότητα των χρόνιων παθολογιών τους.
Συνολικά το 2022 προγραμματίζουμε να διακηρύξουμε νέα έργα σε όλες τις δημοτικές ενότητες που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 18 εκατ. ευρώ. Όλοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες έχουμε βάλει το μεγάλο μας στοίχημα να πετύχουμε την υλοποίηση των εγκεκριμένων νέων έργων σπάζοντας την τακτική του παρελθόντος που ήθελε να εγγράφονται έργα τα οποία δεν έφταναν ούτε καν στη φάση της διακήρυξης. Ήταν δηλαδή απλές γραμμές σε ένα χαρτί που μεταφέρονταν από έτος σε έτος χωρίς να εκκινούνται οι διαδικασίες σύμβασης.
Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφέρουμε ότι στη δική μας δημοτική θητεία για πρώτη φορά το Τεχνικό Πρόγραμμα διακρίνεται σε Δημοτικές Ενότητες και το σημαντικότερο στα συνεχιζόμενα έργα απεικονίζονται, όπως πρέπει, μόνον αυτά που έχουν ήδη διακηρυχθεί. Αντιθέτως, τα προηγούμενα χρόνια όταν ένα νέο έργο είχε εγγραφεί την προηγούμενη χρονιά και δεν είχε καν διακηρυχθεί, μεταφερόταν στο επόμενο έτος ως «συνεχιζόμενο», πράγμα καθόλα εσφαλμένο και παραπλανητικό. Εμείς απεικονίζουμε, ως οφείλουμε στα συνεχιζόμενα έργα, εκείνα που έχουν φτάσει στη φάση της διακήρυξης, που είναι και το στάδιο που οδηγεί στη συμβασιοποίηση και στην εκτέλεση. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι και εσφαλμένη και μη σύννομη. Όταν αναλάβαμε το 2019 αμέσως διορθώσαμε αυτήν την παραπλανητική τακτική. Καταγράψαμε πραγματικά συνεχιζόμενα έργα προϋπολογισμού 17.824.824,62 ευρώ και μέσα σε 2 χρόνια τα υπερδιπλασιάσαμε. Πιο απλά, αυτός είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της έντασης εργασίας των Τεχνικών Υπηρεσιών. Ό,τι εγγράφεται αλλά δεν διακηρύσσεται είναι απλώς ευχολόγιο.
• Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες για το 2022; Στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται και έργα από υπηρεσίες όπως η ΔΕΥΑΡ, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Μεσαιωνική Πόλη κ.λπ. Πώς θα γίνει ο προγραμματισμός;
Τα νομικά μας πρόσωπα που εκτελούν έργα έχουν το δικό τους Τεχνικό Πρόγραμμα. Ο Δήμος έχει ξεχωριστό και σε αυτό περιλαμβάνονται τα έργα που εκτελούνται ως συνεχιζόμενα και τα νέα που εγγράφονται, τόσο από την Τεχνική Υπηρεσία όσο και από τη Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων. Και είναι όλα γενναία τεχνικά προγράμματα με σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Όπου απαιτείται συνεργασία και κοινός συντονισμός αυτός είναι κατοχυρωμένος. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, καθώς γνωρίζετε αναλυτικά τα τεχνικά προγράμματά μας. Έχουν ανακοινωθεί και δημοσιοποιηθεί. Εκείνο που έχω να επισημάνω είναι ότι ποτέ άλλοτε Δήμος, ΔΕΥΑΡ και Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου δεν είχαν τέτοιο κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα.
• Τα έργα που έχει ανάγκη η Ρόδος (σε όλο το νησί) είναι πολλά. Κατά την εκτίμησή σας, ποια μπορούν να προωθηθούν μέσα στο 2022 – 2023 και ποιες είναι οι προοπτικές για επενδύσεις;
Ας δούμε λίγο τη βάση της αποστολής ενός Δήμου. Ποια είναι; Η βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας και όχι μόνον σε ένα πεδίο, αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Έχουμε αποστολή να προσφέρουμε τις καλύτερες βάσεις πάνω στις οποίες η κοινωνία και η οικονομία θα ευημερήσουν. Ιδιαίτερα στη Ρόδο που δεχόμαστε εκατομμύρια επισκεπτών και οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, ό,τι κάνεις ή δεν κάνεις έχει αντίκτυπο στο εισόδημα του τόπου γιατί επηρεάζει λιγότερο ή περισσότερο τη λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας. Έχουμε βάλει πλέον ρότα για μία πετυχημένη αποστολή που θα καταστήσει το νησί μας ακόμη πιο ελκυστικό στην οικονομική ανάπτυξη. Η Ρόδος είναι ένα διαμάντι μοναδικό και έχει τεράστιες προοπτικές. Έχει χάσει όμως πολύτιμο χρόνο, επαναπαυόμενη ίσως στις δάφνες της. Οι καιροί απαιτούν διορατικότητα. Να χτίζεις σήμερα αυτό που θα χρειαστείς σε 10-20 χρόνια.
• Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Ρόδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανακοινώσει το έργο της επισκευής του Εθνικού Θεάτρου. Πόσο εφικτή πιστεύετε ότι είναι η υλοποίησή του μιας και στο παρελθόν έχουν γίνει μόνον αποτυχημένες προσπάθειες;
Έχω ξαναπεί ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στο νησί και η δέσμευσή του ότι το Εθνικό Θέατρο θα αποκατασταθεί πλήρως, αναγάγει αυτό το έργο σε έργο εθνικής σημασίας. Ο Δήμος με τη δέσμευση και τη στήριξη τη κυβέρνησης αποκτά τη βεβαιότητα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και το Εθνικό Θέατρο θα αποκτήσει την αίγλη και τη λειτουργικότητα που του αναλογεί. Όπως γνωρίζετε, το έργο είναι πολύ μεγάλο και σύνθετο και απαιτεί συνεργασίες και με άλλες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Το γεγονός ότι μπαίνει «εγγυητής» ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημαίνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα δώσουν τη σοβαρότητα και την ταχύτητα που απαιτείται. Αλλά να πούμε και το αυτονόητο: γιατί τόσα χρόνια δεν ξεκινούσε τίποτε; Μήπως η ελληνική διοίκηση υπολείπεται σε καταρτισμένο προσωπικό; Μήπως δεν υπάρχουν εργολαβικές εταιρείες να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο; Μήπως δεν υπήρχαν οι πόροι; Όχι. Όλα αυτά υπήρχαν. Έλειπε το πιο σημαντικό, η ισχυρή βούληση. Η αποφασιστικότητα. Εμείς έχουμε δείξει ότι είμαστε αποφασισμένοι και αυτό φάνηκε.
• Η δημοτική αρχή του κ. Αντώνη Καμπουράκη έχει φέρει αποτελέσματα και έχει δώσει λύσεις σε προβλήματα, κατά την άποψή σας;
Όλο το επιτελείο της δημοτικής αρχής με κεντρικό συντονιστή τον Δήμαρχο είχε μία διττή πρόκληση από την πρώτη ημέρα ανάληψης της θητείας. Από τη μία να λειτουργήσει άμεσα και να εκτελέσει το πρόγραμμά της και από την άλλη παράλληλα να διορθώνει και να θεραπεύει αμέτρητες στρεβλώσεις σε διαδικασίες και ενέργειες που είχαν τελματώσει την αποστολή του Δήμου. Δεν είναι εύκολο. Είναι σαν να μετατρέπεις ένα γερασμένο και ανοικοκύρευτο πλοίο που πλέει στη μέση του ωκεανού, σε σύγχρονο και αξιόπιστο, ενώ παράλληλα ζεις πάνω σε αυτό και πρέπει να συνεχίζεις να ταξιδεύεις. Δεν μπορείς να πεις το βγάζω στο ναυπηγείο, κατεβάζω ρολά, το ανακαινίζω και το ρίχνω καινούργιο πλέον στη θάλασσα. Όπως όταν ανακαινίζεις ένα τεράστιο σπίτι από τα θεμέλια αλλά ταυτόχρονα να πρέπει να ζεις μέσα σε αυτό. Όλα γίνονται πιο δύσκολα και απαιτούν περισσότερη ενέργεια, διαφορετικό σχεδιασμό και πολλή υπομονή. Μένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας. Όλα αλλάζουν και αλλάζουν προς το καλύτερο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου