Για μια ακόμη φορά τα δικαστήρια θα κληθούν να απαντήσουν στην ερώτηση ποιος ελέγχει τον όμιλο Κυπριώτη, την ιδιοκτήτρια εταιρεία 5 μεγάλων ξενοδοχείων στην Κω. Υστερα από πολυετή κόντρα με τις πιστώτριες τράπεζες, ο επιχειρηματίας Κώστας Κυπριώτης, που ελέγχει μακράν τις περισσότερες κλίνες στο νησί, κατάφερε να αποφύγει τις προσπάθειές τους να θέσουν τον όμιλό του υπό ειδική διαχείριση ή και να προβούν σε αναγκαστική εκτέλεση είσπραξης των απαιτήσεών τους. Απαιτήσεις που σύμφωνα με τις τράπεζες δεν εξυπηρετούνται εδώ και χρόνια και οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις προσεγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Μετά τις ανεπιτυχείς αυτές προσπάθειες οι τράπεζες προχώρησαν τελικά στην πώληση των απαιτήσεών τους οι οποίες περιήλθαν στον έλεγχο του μεγάλου διεθνούς ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου HIG Capital. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής απόκτησης των δανείων Κυπριώτη έγινε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2022 και σύμφωνα με πληροφορίες εξαγοράστηκαν με discount επί της ονομαστικής αξίας μεγαλύτερο από 40%. Σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές Δεκεμβρίου κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Κω αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, μεταβίβαση επιχείρησης και επικουρικά αίτηση πτώχευσης της εταιρείας «Ξενοδοχειακές Τουριστικές Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις Γ. Κυπριώτης & Υιοί Ανώνυμη Εταιρεία», το όχημα μέσω του οποίου ελέγχει τα πέντε ξενοδοχεία ο όμιλος Κυπριώτη.
Σύμφωνα με νομικές πηγές, η εν λόγω αίτηση επειδή κατατίθεται χωρίς τη συναίνεση της ιδιοκτησίας, αλλά από την πλειοψηφία των πιστωτών, και εφόσον η εταιρεία βρίσκεται σε παύση πληρωμών, προβλέπει και την πτώχευσή της. Η συζήτηση στο δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιανουαρίου το πρωί.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η πλευρά Κυπριώτη διαχρονικά ισχυρίζεται –και δικαστικά έχει δικαιωθεί– πως έχει προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού, χωρίς ωστόσο οι πιστωτές να συνεργάζονται. Συγκεκριμένα στις αρχές του 2020 το Εφετείο Ρόδου απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει Eurobank και Πειραιώς κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Κω υπέρ του επιχειρηματία Κώστα Κυπριώτη. Με εκείνη την απόφαση το Πρωτοδικείο είχε απορρίψει την αίτηση των τραπεζών να υπαχθεί ο όμιλος σε ειδική διαχείριση προκειμένου να εκποιηθεί έναντι μη εξυπηρετούμενων οφειλών της τάξης των 110 εκατομμυρίων ευρώ. Το Εφετείο, όπως και το Πρωτοδικείο είχαν κρίνει πως ο δανεισμός είναι βιώσιμος δεδομένων των οικονομικών επιδόσεων των ξενοδοχείων και κατ’ ουσίαν παρέπεμπαν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο η αντιπαράθεση μεταξύ πιστωτών και οφειλέτη είχε οξυνθεί ιδιαίτερα και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν καρποφόρησαν.
Το ντιλ με τη Hotelbrain
Εν τω μεταξύ νωρίτερα φέτος και ενώ η διαδικασία απόκτησης των τραπεζικών δανείων της επιχείρησης από την HIG βρισκόταν σε εξέλιξη, ο όμιλος Κυπριώτη ήρθε σε συμφωνία με τη Hotelbrain και εκμίσθωσε τα πέντε ξενοδοχεία του σε αυτήν για έως και 10 έτη. Η συμφωνία περιλαμβάνει ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα, αλλά και επιπλέον ποσοστά επί εσόδων που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα στη σύμβαση. Ηδη η Hotelbrain είχε προσλάβει το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και ενεργητικά προωθεί κρατήσεις διαμονής με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, αναφέρουν πληροφορίες από την Κω. Ο όμιλος Κυπριώτη ελέγχει πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κω. Πρόκειται για δύο πέντε αστέρων –το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites– και τρία τεσσάρων αστέρων – το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort. Η αθροιστική δυναμικότητά τους ανέρχεται σε 5.000 κλίνες.
Εφόσον αποκτήσει και τον άμεσο έλεγχο αυτών των μονάδων η HIG θα λειτουργεί στην Ελλάδα 11 ξενοδοχειακές μονάδες: έχει αποκτήσει άλλες δύο στη Ρόδο από την Aldemar – τα Paradise Village και Amilia Mare συνολικής δυναμικότητας 2.300 κλινών. Επίσης τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κέρκυρα Mayor Hotels & Resorts του ομίλου Γ. Ε. Δημητρίου, Mon Repos Palace «ART Hotel», Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery.
Πηγή moneyreview.gr