Ολοι συμφωνούν ότι το 2024 η τουριστική κίνηση στη Ρόδο, κατέγραψε ρεκόρ. Αν και τα έσοδα ήταν αρκετά ικανοποιητικά (αν όχι στο αναμενόμενο σε σχέση με τους αριθμούς) η ακρίβεια, οι τιμές της ενέργειας, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, οι φόροι και μία σειρά από άλλους παράγοντες, δεν άφησαν πολλά περιθώρια για… πλατιά χαμόγελα.
Η εστίαση, ένας κλάδος που χτυπήθηκε μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις από τις απανωτές κρίσεις (μνημονιακές δεσμεύσεις, περίοδος κορωνοϊού, ακρίβεια κ.λπ.) αν και δηλώνει ικανοποίηση από τον απολογισμό του 2024, κοιτάζει με προβληματισμό, τη νέα σεζόν, η οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, θα κινηθεί στα ίδια καλά επίπεδα έχοντας αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την ‘δ’ ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων νήσου Ρόδου ‘Η Πρωτοπορία’, κ. Σταύρος Ζουρούδης, οι εστιάτορες είναι ικανοποιημένοι αλλά εντόνως προβληματισμένοι γι’ αυτό που έρχεται:
«Είναι γεγονός ότι το 2024, ήταν μία χρονιά που κατέγραψε ρεκόρ στην Ρόδο. Γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους όσους προσπαθούν να φέρουν τουρίστες στο νησί μας. Από τις τοπικές αρχές, τους φορείς, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, όλοι μαζί προσπάθησαν και πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Πολλά εστιατόρια στο νησί έχουν πολύ καλό όνομα, είναι δημοφιλή και προβεβλημένα στις αγορές, δέχονται καλές κριτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα, έχουν καλά κέρδη.
Για να μιλήσουμε όμως σχετικά με τα προβλήματα του δικού μας κλάδου στην εστίαση, θα σας πω ότι είναι συγκεκριμένα: φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, οι αυξήσεις στους μισθούς, η ακρίβεια, η αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και οι συνεχείς αυξήσεις στα τρόφιμα (και στις πρώτες ύλες) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυξημένους τζίρους. Δεν θέλουμε να κάνουμε συνεχώς παράπονα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε να ελέγξουμε τον κατάλογό μας σε καθημερινή βάση! Λάδια, κρέατα, ενέργεια, ποτά… Εμείς προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε όσο μπορούσαμε αυτές τις αυξήσεις και να βοηθήσουμε το τουριστικό προϊόν να κινηθεί. Για να καταλάβετε, οι πελάτες που έρχονται και ζητούν ελληνικό φαγητό, θέλουν να δουν και καλές τιμές. Κι επειδή η ποιότητα είναι ακριβή, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ποιότητα στα προσφερόμενα είδη και να συγκρατήσουμε τις τιμές και την ακρίβεια παρά το γεγονός πως είναι ασταμάτητη».
Στη Ρόδο και κατ’ επέκταση στα νησιά της Δωδεκανήσου, εκτός από τα κοινά προβλήματα του κλάδου της εστίασης που εντοπίζονται και στην υπόλοιπη χώρα, η κατάσταση επιδεινώνεται από την φορολογία, την ακρίβεια, τις τιμές στην ενέργεια κ.λπ. Οι εστιάτορες ζητούν την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ενώ υπογραμμίζουν τα ζητήματα της εποχικότητας και της νησιωτικότητας, που δεν λαμβάνονται μέχρι τώρα υπόψη στην αντιμετώπιση των ζητημάτων των επιχειρήσεων εστίασης και επισιτισμού.
Να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αποτελώντας από τα κυριότερα προβλήματα για τους εστιάτορες. Χαρακτηριστικά, το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας, παρουσίασε αύξηση τιμών κατά 67,2% το 2024, ενώ οι τιμές φρούτων και λαχανικών παραμένουν υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Οι εστιάτορες προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, να αναπροσαρμόσουμε το συνολικό κόστος μας και να δημιουργήσουμε πιάτα έτσι ώστε να μην χαλάσουμε την ποιότητά μας και η σχέση ποιότητας – τιμής να αντικατοπτρίζει το εστιατόριό μας. Οδηγούμαστε στο να πρέπει να προσαρμόσουμε τις τιμές, χωρίς να υπάρχει αντίκτυπος στον πελάτη και κυρίως τους θερινούς μήνες, που έρχονται και πολλοί επαναλαμβανόμενοι πελάτες, οι οποίοι μας γνωρίζουν χρόνια. Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι μισθοδοσίες και τα ασφάλιστρα. Ακόμα και τα ακριβά ενοίκια επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, ή όσους θέλουν να το επιχειρήσουν. Και μην ξεχνάμε ότι έχουν ακριβύνει όλα τα προϊόντα. Ειδικά το κρέας, χοιρινό και κοτόπουλο, ανεβαίνουν συνεχώς. Όλα αυτά μαζί, αν συναθροιστούν, πνίγουν τον εστιάτορα κι έχουν συνέπειες στην επιχείρηση. Το θέμα της επιβίωσης των εστιατορίων λόγω κόστους αντιμετωπίζεται σε όλη την Ελλάδα για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί και η ψηφιακή κάρτα εργασίας από τον Ιανουάριο, όλοι αυτοί που δούλευαν στην εστίαση, όλο αυτό το κόστος θα φέρει σε δυσχερή θέση πάρα πολλά εστιατόρια. Εμείς πάντως, αν και περιμένουμε και φέτος μία πολύ καλή σεζόν (κι ευχόμαστε να γράψει πάλι τα ρεκόρ που έγραψε πέρσι) θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Ελπίζουμε ότι και οι κυβερνώντες αλλά και οι τοπικοί μας παράγοντες, να κοιτάξουν τα προβλήματα του κλάδου» κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων νήσου Ρόδου.
https://www.dimokratiki.gr/04-01-2025/esiodoxoun-i-estiatores-tis-rodou-gia-ti-nea-sezon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.