Στο εδώλιο ο Μιχαλολιάκος και άλλοι 71 κατηγορούμενοι
Το βούλευμα για την υπόθεση εκδόθηκε στο «παρά πέντε» της εκπνοής του 18μήνου, του ανωτάτου δηλαδή ορίου προφυλάκισης των κατηγορουμένων, το οποίο για τους περισσότερους λήγει το Μάρτιο
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας παραπέμπονται να δικαστούν, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (215/2015) 72 συνολικά πρόσωπα -από τους 85 αρχικά κατηγορούμενους για την υπόθεση της ΧΑ.
Οι κατηγορούμενοι -ανάμεσά τους σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής- θα λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών, κ.ά.
Το βούλευμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής εκδόθηκε στο… παρά πέντε της εκπνοής του 18μήνου, του ανωτάτου δηλαδή ορίου προφυλάκισης των κατηγορουμένων, το οποίο για τους περισσότερους λήγει το Μάρτιο.
Πιο συγκεκριμένα, με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όλοι οι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως και ο Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη ΧΑ, δεν ανήκει στο κόμμα και έχει αποφυλακιστεί με όρους.
Μειοψηφία
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετη γνώμη από αυτή που διατυπώνεται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου -περί παραπομπής, δηλαδή, σε δίκη 72 κατηγορουμένων- εκφράζει ένας δικαστής. Πρόκειται για τον εισηγητή της υπόθεσης, κ. Νίκο Σαλάτα, ο οποίος είχε την άποψη ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Επικαλούμενος τη σύμβαση του Παλέρμο, ο κ. Σαλάτας υποστηρίζει πως για να στοιχειοθετηθεί η συγκεκριμένη κατηγορία, θα πρέπει να προκύπτει περιουσιακό όφελος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαλάτας εκτιμά ότι θα έπρεπε να απαγγελθεί στους κατηγορουμένους η κατηγορία της σύστασης και συμμορίας σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 12 έτη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια.
Απαλλαγές
Τώρα, με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου απαλλάσσονται από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση, οι: Αθανάσιος Καρατζάς, Χρήστος Κυριτσόπουλος, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββας Σπυρίδης, Θεόδωρος Στέφα, Δήμος Φραγκάκης, Ιωάννης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Χατζηπαυλίδης, Δημήτριος Μπίνος, Γεώργιος Μπολάνης και Δημήτριος Χρυσαφήτης.
Ακόμη, απαλλάσονται από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία οι Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννης Φραγκούλης.
Επιπλέον, διατάσσεται να μην γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.
Τέλος, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με το βούλευμά τους απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων και διατηρούν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.
Ο εισαγγελέας
Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Εφετών, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής 70 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και οι 18 βουλευτές του ναζιστικού κόμματος.
Επιπλέον, ο κ. Ντογιάκος είχε ζητήσει την απαλλαγή 15 κατηγορουμένων, καθώς είχε κρίνει ότι ενεπλάκησαν τυχαία σε εγκληματικές ενέργειες που εμπεριέχονται στην ογκώδη δικογραφία.
Στην εισαγγελική πρόταση επισημαίνεται ότι, πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δημιουργήθηκε από τους δράστες το κατάλληλο κλίμα, όπως προέκυψε από συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ αυτών η ειδοποίηση του τάγματος εφόδων να πάει στην καφετέρια, όπου ο άτυχος άντρας έβλεπε ποδόσφαιρο και άλλα.
Κατά τον εισαγγελέα, η ΧΑ έγινε πιο επιθετική από το 2008 και μετά.