Ειδήσεις

Ελληνικό δείπνο σε «Ολο τον Κόσμο»

Σε ένα μεγάλο διαδικτυακό δείπνο, που “απλώθηκε” σε κάθε γωνιά της υφηλίο παρακάθησαν εστιατόρια, οινοποιεία, επιχειρήσεις παραγωγής ελαιολάδου και μελιού, μπλόγκερς, απλοί άνθρωποι που αγαπούν την ελληνική κουζίνα, ομογενείς και μη. Με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, “μοιράστηκαν” συνταγές, κρασιά, τα αγαπημένα τους προϊόντα, αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό, τη μουσική, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία.

Η Νίντχι Ράχγκαβ από το Νέο Δελχί στην Ινδία αποπειράθηκε για πρώτη φορά να ψήσει σπανακόπιτα. Η Κορνέλια Γκράτσι από το Οχάιο των ΗΠΑ έφτιαξε για την οικογένειά της ψάρι πλακί και γαλακτομπούρεκο, αλλά και κουλουράκια για τις εγγονές της. Ο Τέο Συμεωνίδης από τη Νέα Ζηλανδία έψησε χαλούμι, κολοκυθοκεφτέδες και κοτόπουλο σουβλάκι.

H ιδέα για αυτό το Ελληνικό Δείπνο σε Όλο τον Κόσμο (Greek Dinner Around the World), που έγινε για δεύτερη φορά (στις 15 Ιανουαρίου) ήταν της Κέρι Ντάγκλας, συμβούλου επιχειρήσεων και φωτογράφου από την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, η οποία καταγράφει στο διαδικτυακό περιοδικό “9musesnews” τις τάσεις στις τέχνες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Όλα ξεκίνησαν από μερικές συζητήσεις στο Twitter, όταν η κ. Ντάγκλας πρότεινε σε δύο φίλες της, που ζουν στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, να γνωριστούν με τον ειδικό στη γαστρονομία Πίτερ Μινάκης, ο οποίος διοργανώνει ειδικά δείπνα στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο. Το σχόλιο ότι ο Καναδάς είναι πολύ μακριά για να παραβρεθούν στα δείπνα “χτύπησε” μια ευαίσθητη χορδή.

“Γιατί πρέπει να περιοριστούμε σε ένα τραπέζι με φυσική υπόσταση ή σε μια πόλη με φυσική υπόσταση για να καλέσουμε κόσμο για φαγητό, προκειμένου να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους, να μοιραστούμε και να συζητήσουμε μαζί με άλλους; Σήμερα όλα είναι δυνατά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κέρι Ντάγκλας.

“Η ιδέα ήταν να γιορτάσουμε κάθε τι ελληνικό, την ίδια νύχτα, σε όλο τον κόσμο… Πρότεινα ότι όλοι θα μπορούσαν να συνδεθούν, να μοιραστούν τα αγαπημένα τους- επιχειρήσεις, βιβλία, συνταγές, κουλτούρα, μουσική- ενώ παραθέτουν ένα ελληνικό δείπνο στο σπίτι τους ή σε ένα ελληνικό εστιατόριο” πρόσθεσε. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου του 2014, το πρώτο Ελληνικό Δείπνο σε Όλο τον κόσμο έγινε πραγματικότητα!

Πέρα, όμως, από τη γνωριμία με την ελληνική κουζίνα και με καινούργιους ανθρώπους, η κ. Ντάγκλας σκέφτηκε ότι μέσα από αυτή τη δράση θα μπορούσαν να προκύψουν και επιχειρηματικές ευκαιρίες. “Σκέφτηκα ότι, τουλάχιστον, αν όλοι αγόραζαν ένα μπουκάλι με ελληνικές ελιές, θα βοηθούσε να τονωθεί η ροή χρημάτων μέσα στην Ελλάδα. Όλοι θα επωφελούνταν” είπε.

Στο πρώτο δείπνο καταγράφηκαν 79 συμμετοχές (που ήταν από ένα άτομο μέχρι όσοι χωράνε σε ένα εστιατόριο) σε 53 πόλεις. Αυτή τη χρονιά, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι πήραν μέρος. “Έχασα το μέτρημα με το πόσοι συμμετείχαν ως οικοδεσπότες και με πόσους καλεσμένους μοιράστηκαν την ελληνική κουλτούρα και κουζίνα” δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ντάγκλας για να προσθέσει ότι η δράση Ελληνικό Δείπνο σε Όλο τον Κόσμο, “έγινε viral!”

Σύμφωνα με την ίδια, το Ελληνικό Δείπνο σε Όλο τον Κόσμο είναι μια ευκαιρία για να δείξουμε την παγκοσμιότητα της ελληνικής κουζίνας, του πολιτισμού και (μια ευκαιρία) το μη απτό πνεύμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, μέσα από την ελληνική διασπορά και αυτούς που αγαπούν την κουλτούρα της χώρα μας.

Η κ. Ντάγκλας υπογράμμισε ότι η ατμόσφαιρα και οι δραστηριότητες μιας παραδοσιακής συγκέντρωσης είναι η βάση της ελληνικής διατροφικής πυραμίδας και τελικά το Ελληνικό Δείπνο σε Όλο τον Κόσμο αποκάλυψε το πραγματικό μυστικό της ελληνικής δίαιτας: “την αίσθηση της κοινότητας, το να είσαι μαζί με φίλους και οικογένεια, να μοιράζεσαι ιστορίες, να γελάς και να χαίρεσαι ο ένας την παρέα του άλλου”.

Τελικά, τι ήταν αυτό που έκανε τόσους ανθρώπους να καθήσουν σε ένα μεγάλο ελληνικό τραπέζι;

“Η ελληνική κουζίνα (φαγητό και ατμόσφαιρα) είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα μιας ρωμαλέας υγιούς προσέγγισης στο να ζήσεις μια μακριά ικανοποιητική ζωή. Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν δεν ήταν Έλληνες, αλλά συνολικά απολαμβάνουν την υγιή, θρεπτική διατροφή και τις ζωντανές συζητήσεις. Μερικοί είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα, άλλοι είχαν φίλους ελληνικής καταγωγής και μερικοί δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αυτό που τους άρεσε να τρώνε ήταν στην πραγματικότητα ελληνικό. Πάνω απ’ όλα, πολλοί συνειδητοποίησαν τη χαρά του να τρως με νέους φίλους, παλιούς φίλους, να μοιράζεσαι ιστορίες, μουσική και να γιορτάζει ο ένας την επιτυχία του άλλου” εξήγησε η κ. Ντάγκλας.

Η Ελλάδα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της, είναι “σπίτι”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ήταν η αγαπημένη χώρα της μητέρας της, η οποία αγαπούσε τη Νάνα Μούσχουρη και όποτε μπορούσε, οργάνωνε οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα.

Έμεινε και ένα διάστημα στην Αθήνα, όταν η οικογένεια της απομακρύνθηκε από τη Βηρυτό, κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Παρά την ανησυχία για τον διπλωμάτη πατέρα της, που είχε μείνει πίσω, “τα κυριακάτικα βράδια που περνούσε η οικογένειά μας στην κοντινή ταβέρνα, ήταν πάντα χαρούμενα, μουσικά, ευτυχισμένα και γεμάτα από τα πιο γευστικά γεύματα”.

΄Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου