Να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας διεμήνυσε ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία θα προσφέρει τη βοήθειά της στις μεταρρυθμίσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για σεβασμό τόσο στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι είναι μία πολύ σαφής απόφαση που σημαίνει ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να είναι λύση.
Ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο και για σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες, το σεβασμό των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει για το χρέος και όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη για να καθοριστούν η μέθοδος και οι στόχοι.
«Η μέθοδος είναι ο διάλογος με το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, ότι η η χώρα είναι και θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι η είναι αποφασιμένη να δώσει περισσότερη συνοχή σε αυτή», πρόσθεσε.
Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών εταίρων, ένας διάλογος με διαφάνεια και γαλήνη. «Ο διάλογος πρέπει να υπάρξει, σαφώς πρέπει να ενισχυθεί, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε κοινή συμφωνία» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σκοπός μας είναι η συμφωνία με κάθε τρόπο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για να καθορίσουμε ένα οικονομικό πλαίσιο συμβατό, μεταξύ Ελλάδαςε και Γαλλίας», υπογράμμισε ο Ολάντ.
Επεσήμανε την εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ υπενθύμισε, όπως είπε, στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα όσον αφορά τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και θα προσφέρει την «εμπειρία της».
«Είμαστε όλοι υπευθυνοι για ένα κοινό νομισμα, άρα πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλους ώστε το νόμισμα να είναι εγγυητής της σταθερότητας», είπε ο Ολάντ.
Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ακόμη ότι παροτρύνει τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που ο οικονομικός παραλογισμός έχει παραχωρήσει τη θέση του στον ορθό λόγο. Η σταθερότητα της ΕΕ απαιτεί την αναγκαία αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται μια νέα συμφωνία για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε, για να συμπληρώσει ότι «έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους» και πως «η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι απειλή για την Ευρώπη».
Υπογράμμισε ότι «καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κοινώς αποδεκτό, βιώσιμο αποτέλεσμα» και εστίσε στο χρέος, λέγοντας πως πρέπει να γίνει βιώσιμο και αυτό δεν θέμα μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.