Τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) πρότεινε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ως αντικαταστάτη της τρόικας, στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν, αλλά και με τον επίτροπο αρμόδιο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί την Κυριακή το απόγευμα στο Παρίσι. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο κ. Γ. Βαρουφάκης ζήτησε στο μέλλον να δίνεται η τεχνική βοήθεια αλλά και να γίνεται η παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος από τον ΟΟΣΑ, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν θα συνεχίσει να υπάρχει η ενεργός συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Κ.Ο. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι είναι εναντίον της αποχώρησης της τρόικας, λέγοντας πως υπάρχουν νομικά εμπόδια. Σύμφωνα με Γερμανούς βουλευτές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η κ. Μέρκελ είπε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Βοήθειας έχει πάνω από το 40% του ελληνικού χρέους και οι Συνθήκες προβλέπουν τη συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών επενδύει σε μια πιο στενή σχέση με τον ΟΟΣΑ καθώς θέλει να βασίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα πάνω στις εισηγήσεις του διεθνούς οργανισμού. Στις 11 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία θα βρίσκεται στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του κ. Τσίπρα.
Αλλωστε η συζήτηση για την αντικατάσταση της τρόικας έχει αρχίσει να εξετάζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από την ΕΚΤ εδώ και καιρό, πριν από τις ελληνικές εκλογές. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ», η συζήτηση περί αποχώρησης της ΕΚΤ από την τρόικα αντανακλά ανησυχίες εντός της τράπεζας με το σκεπτικό ότι το ευρείας κλίμακας σχέδιό της για την αγορά κρατικών ομολόγων, το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων. Ισως για την ΕΚΤ αυτή η συζήτηση να είναι και η ευκαιρία που χρειάζεται για να εξέλθει, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Τα σενάρια που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανώτατη πηγή, ως προς τη δομή και τη σύσταση της τρόικας, αφορούν την αλλαγή προσώπων που είναι μέχρι σήμερα αναμεμειγμένα στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ έχουν στόχο τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν έναν πιο ενεργό ρόλο που θα συμπληρώνει αυτόν της Ευρ. Επιτροπής. Οσον αφορά το ΔΝΤ, θα μπορούσε να αποκτήσει άλλη δομική σχέση με τα ευρωπαϊκά όργανα, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να παρουσιάσει επικοινωνιακά ως νίκη στο εσωτερικό, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά ουσίας. Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ όμως σε ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι κάτι το οποίο συζητείται, καθώς το σκληρό μπλοκ της Ευρωζώνης Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία και τώρα μαζί τους και οι πρώην μνημονιακές χώρες του Νότου -Ισπανία και Πορτογαλία- δεν πρόκειται να τη δεχτούν, καθώς μια τέτοια αλλαγή θα έπρεπε να περάσει από τα Κοινοβούλια των Βορείων ενώ οι Νότιοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν διευκολύνσεις -που δεν έλαβαν οι ίδιοι- σε μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση.
Καθημερινή