Ο τεχνικός διευθυντής και γενικός αρχηγός του Ροδίων Άθλησις, Μάνος Νικολιδάκης, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας για τη φετινή χρονιά και την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, αναφέρθηκε στις ακαδημίες του συλλόγου και το δικό του ρόλο σε αυτόν, ενώ ανέπτυξε και το πλάνο της διοίκησης για την ανάπτυξη του βόλεϊ στο νησί μας. Αναλυτικά τα όσα είπε:
-Ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή και του γενικού αρχηγού είναι κάτι σημαντικό για τη δημιουργία μιας ομάδας, η οποία όμως δεν είναι φανερή στον κόσμο. Μπορείτε να μας πείτε τι χρειάζεται για να φτιαχτεί μια ομάδα και τι ρόλο παίζετε εσείς;
”Είμαι ο συνδετικός κρίκος, μεταξύ των παικτών και της διοίκησης. Όποια προβλήματα έχουν οι παίκτες ή οτιδήποτε και να χρειαστεί το αγωνιστικό τμήμα, εγώ το μεταφέρω στην διοίκηση και αυτό υλοποιείται. Επίσης ο ρόλος μου είναι σε συνεργασία με τον προπονητή, να παρακολουθούμε κάποιους αγώνες, είτε από το παιδικό πρωτάθλημα είτε από εφηβικό, όπου εκεί μπορούμε να δούμε κάποια παιδιά, που ο προπονητής μπορεί να κρίνει καλύτερα, αν έχουν κάποιο μέλλον. Γενικά ότι λειτουργικό χρειαστεί η ομάδα σε όλους τους τομείς, από τα ταξίδια μέχρι και τα εντός έδρας παιχνίδια”.
-Μπορείτε να μας πείτε την οργάνωση της ομάδας, από το ανδρικό μέχρι και τις υποδομές;
”Ξεκινήσαμε φέτος μια προσπάθεια για πρώτη φορά, με στόχο την παραμονή της ομάδας στην Α2, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανό το βόλεϊ , στη Ρόδο, το οποίο μέχρι σήμερα, ήταν υποανάπτυκτο. Θεωρώ, όπως και σε όλα τα αθλήματα, ακόμα και στο βόλεϊ κάθε επιτυχία ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες. Θέλουμε λοιπόν, η ανδρική ομάδα να αποτελέσει το εφαλτήριο, την αρχή δηλαδή, για τα νέα παιδιά να ασχοληθούν και να δουν πιο ζεστά το βόλεϊ. Στόχος μας λοιπόν ,είναι μέσα στην επόμενη τριετία να δημιουργήσουμε ακαδημίες σε όλα τα τμήματα, όπου θα συμμετέχουν στα τοπικά πρωταθλήματα και μέσα από εκεί να εξελιχθούν για τις μεγαλύτερες ομάδες”.
-Πιστεύετε η παρουσία της ομάδας σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, βοηθάει να ασχοληθούν περισσότερα παιδιά με το άθλημα;
”Σίγουρα, όταν είσαι σ’ ένα τοπικό πρωτάθλημα , που αποτελείται από 5-6 ομάδες, δεν υπάρχουν οι ανάλογες παραστάσεις, ούτε κίνητρα, ενώ όταν βλέπεις μια ομάδα να έρχεται στη Ρόδο, με ιστορία όπως για παράδειγμα το Ρέθυμνο, τον Εθνικό ή το Μίλωνα, που είναι σωματεία που έχουν πρωταγωνιστήσει στην Α1, τότε αυτόματα αυτό δίνει και στον κόσμο και στα παιδιά, ένα κίνητρο παραπάνω, ώστε να θέλουν να ασχοληθούν. Να έχουν και ένα όνειρο παραπάνω και σαφώς η συμμετοχή μας στην Α2, αποτελεί μια πρόκληση για όλους”.
-Είμαστε στην επαρχία, σ’ ένα νησί , υπάρχουν θέματα όπως οι μετακινήσεις και γενικά πολλές δυσκολίες σε όλο αυτό το σκηνικό. Ποιες είναι αυτές και ποίες αντιμετωπίσατε εσείς;
”Έχουμε παραδειγματιστεί από πολλές ομάδες, που είναι από νησιά και γενικά από την επαρχεία. Γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε νησιωτικές περιοχές είναι οι μετακινήσεις, ανεβάζουν αυτόματα τον προϋπολογισμό μίας ομάδας, επειδή δεν καλύπτονται από την ομοσπονδία. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τις νησιώτικες ομάδες είναι το οικονομικό, με τις μετακινήσεις, αυτό προσπαθούμε να καλυφθεί, βρίσκοντας κάποιους χορηγούς, προσελκύοντας κόσμο και γενικότερα με την οικονομική ενίσχυση και του ίδιου του σχολείου και από επιφανείς επιχειρηματίες του νησιού. Αυτό βέβαια θέλει αγώνα, χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να μπορούμε να είμαστε στην αγορά, για να φέρνουμε όσο περισσότερα οικονομικά οφέλη μπορούμε στην ομάδα”.
-Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πιστεύετε πως υπάρχει καλή ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία;
”Μπορώ να πω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που η ομάδα αγωνιζόταν στο τοπικό, έχουμε νέους φίλους του βόλεϊ, βλέπουμε κόσμο, που δεν ερχόταν πριν, δεν παρακολουθούσε και σίγουρα το να βλέπεις τουλάχιστον 100 με 120 άτομα σε κάθε αγώνα, αποτελεί μια αρχή, ώστε να γίνουν όλο και περισσότεροι τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα ο κόσμος ανταποκρίνεται στις επιτυχίες, σίγουρα ο κόσμος θέλει να βλέπει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά αυτά δεν θα αργήσουν να έρθουν, να είστε σίγουροι ότι ο κόσμος σε λίγο καιρό, θα γεμίζει το γήπεδο”.
-Έχετε ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές, βλέποντας ομάδες πιο γνωστές στην κατηγορία. Βλέπετε μια διαφορετική αντιμετώπιση από τον κόσμο;
”Θεωρώ ότι η ομάδα μας, παρόλο που δεν έχει ατομικά την εμπειρία και τις παραστάσεις σε ατομικό επίπεδο, στέκεται πάρα πολύ καλά σε αγωνιστικό επίπεδο και είναι ανταγωνιστική. Σίγουρα μέσα απ’ αυτούς τους αγώνες, γινόμαστε όλο και καλύτεροι, αποκτούμε τις εμπειρίες που χρειαζόμαστε, ώστε στο μέλλον να παρουσιαστούμε πιο έτοιμοι και καλύτεροι. Αυτό που μου κάνει εντύπωση σε όλους τους αγώνες έχουμε παίξει σχεδόν εκτός έδρας, έγιναν σε άδεια γήπεδα, οπότε αυτό αυτόματα μας γεμίζει ικανοποίηση. Το να βλέπουμε το δικό μας γήπεδο ολοένα να γεμίζει”.
-Τον αγωνιστικό στόχο της ομάδας τον ξέρουμε, είναι η παραμονή στην Α2. Ποιος είναι ο διοικητικός στόχος;
”Σίγουρα η παραμονή της ομάδας στην Α2 , κάνει πιο εύκολο το έργο της διοίκησης, για να δουλέψει απρόσκοπτα και με λιγότερο άγχος, η οποία θα έχει μάθει και από τα λάθη της, για το σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Σίγουρα το να μείνει η ομάδα σε υψηλό επίπεδο εθνικών κατηγοριών, θα δημιουργήσει περισσότερες προσδοκίες, θα προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο, οπότε καταλαβαίνετε ότι ναι μεν υπάρχει πλάνο, αλλά σίγουρα αυτό θα έχει αξία αν μείνει η ομάδα στην Α2. Η φετινή χρονιά δίνει τις βάσεις για μια καλύτερη πορεία, υπάρχουν ιδέες οι οποίες με τον καιρό θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Πολλά πράγματα δεν τα ξέραμε και εμείς, γιατί είμαστε νέοι στον χώρο και σιγά-σιγά θα κάνουμε αρκετά πιο δημοφιλή το χώρο στην Ρόδο”.