Μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα χρηματοδοτικά προγράμματα και στη διεκδίκηση πόρων για επενδυτικές δραστηριότητες, εμφανίζεται στο Νότιο Αιγαίο. Αυτό επισημαίνει, με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», ο σύμβουλος επιχειρήσεων, οικονομολόγος κ. Μπάμπης Λουκαράς –στέλεχος και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι επιχειρηματίες σε τοπικό επίπεδο, δεν στηρίζουν πλέον και δεν προτιμούν το ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό.
«Στις 30 Ιανουαρίου 2017 έληξαν οι προθεσμίες για την υποβολή σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο –ύστερα και από μια σειρά παρατάσεων που είχε δώσει το υπουργείο. Δεδομένων των συνθηκών και της κατάστασης στην αγορά, υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός στην κατάθεση αιτήσεων σε όλη την χώρα. Πρόκειται για 821 αιτήσεις που αφορούν στην διεκδίκηση πόρων ύψους 2,2 δις ευρώ, εκ των οποίων οι 287 είναι επενδύσεις στον Τουρισμό. Είναι επενδύσεις που αφορούν το κομμάτι των ξενοδοχείων (ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς σε μονάδες κ.λπ.) Κι αυτό γιατί ο Τουρισμός είναι η μόνη επένδυση στην οποία στρέφονται περισσότερο οι επιχειρηματίες καθότι εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις, ενώ τα κίνητρα δεν είναι μόνον χρηματικά. Ειδικά για την περιοχή μας, το Νότιο Αιγαίο, τα ποσά που διατίθενται δεν ξεπερνούν το 28% της επένδυσης αλλά υπάρχουν πολλές φοροαπαλλαγές.
Για τα Δωδεκάνησα, οι αιτήσεις για επενδύσεις έως 3εκ. ευρώ υποβάλλονται στα γραφεία της Περιφέρειας και ανέρχονται σε 12 τον αριθμό. Από εκεί και πέρα, οι αιτήσεις για επενδύσεις άνω των 3εκ. ευρώ είναι περίπου 10 τον αριθμό», εξήγησε ο κ. Λουκαράς.
Βεβαίως, από τις 821 αιτήσεις (με αισιόδοξα δεδομένα) αναμένεται να εγκριθούν περίπου οι 400 σε πανελλαδικό επίπεδο και φυσικά, έως και την υλοποίηση των επενδύσεων ο δρόμος είναι… μακρύς καθώς το οικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα.
Δεν προτιμούν το ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πολλές από τις επενδύσεις που γίνονται στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στην Ρόδο, στην αλυσίδα συμμετοχής σε ένα έργο (μελετητές, μηχανικοί, επιβλέποντες, συνεργεία, εργαζόμενοι κ.λπ.) δεν προτιμάται το ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό: «Δυστυχώς, αυτό είναι μια δραματική διαπίστωση. Τον τελευταίο καιρό, οι περισσότεροι προτιμούν να φέρνουν από διάφορα άλλα μέρη της χώρας ανθρώπινο δυναμικό ή να αναθέτουν τις δουλειές σε ανθρώπους εκτός Δωδεκανήσου με συνέπεια ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του έργου να φεύγει εκτός. Παλαιότερα μιλούσαμε για εισαγόμενα συνεργεία, τώρα μιλάμε πλέον και για υπηρεσίες. Είναι τραγικό, δυστυχώς. Καταλαβαίνουμε ότι είναι –κυρίως- θέμα οικονομικής προσφοράς, αλλά κάπως πρέπει να στηριχθεί και η τοπική οικονομία….», λέει ο κ. Λουκαράς.
Ωστόσο η τουριστική δραστηριότητα στην Ρόδο π.χ. ή σε άλλα νησιά δεν είναι τόσο αναπτυγμένη τα τελευταία χρόνια όσο σε άλλες περιοχές, που αναπτύσσονται συνεχώς, όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική.
Συνεπώς, όλα τα συναφή επαγγέλματα με την τουριστική δραστηριότητα, δεν παρουσιάζουν ‘έντονη’ κινητικότητα.
Το ΕΣΠΑ και άλλες
δραστηριότητες
Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, κάποιες προκηρύξεις που βγήκαν στον ‘αέρα’ το 2016 δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εγκρίσεις είναι περιορισμένες.
Άλλο πρόγραμμα που βγήκε στον ‘αέρα’ και αφορά την νέα επιχειρηματικότητα, για το Νότιο Αιγαίο, εγκρίθηκαν μόλις 40 αιτήσεις από τις 150 που υποβλήθηκαν.
«Περιμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα των δύο προκηρύξεων που έγιναν πέρσι και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από τους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης λόγω καθυστέρησης της διαδικασίας. Πρόκειται για προγράμματα Τουρισμού, καταλύματα και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε άλλους κλάδους. Μέχρι τώρα έχουν ανακοινώσει ότι θα βγουν νέες προκηρύξεις –χωρίς να έχουν βγει νέοι οδηγοί- καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα προηγούμενων προκηρύξεων. Εκτιμούμε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και από τον προσεχή Απρίλιο θα γίνουν νέες προκηρύξεις για άυλες ενέργειες, νέες τεχνολογίες και λιανικό εμπόριο» είπε ο κ. Λουκαράς.
Τέλος, σημειώνεται ενδιαφέρον για επενδύσεις στην αγροδιατροφή –κάτι που είναι ακόμη στην αρχή.
«Εάν η κατάσταση στην οικονομία και το περιβάλλον δεν σταθεροποιηθεί δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Στο Νότιο Αιγαίο προτιμώνται οι επενδύσεις στον Τουρισμό σε σχέση με άλλες δραστηριότητες και σε σχέση με άλλες περιοχές» όπως είπε ο κ. Λουκαράς.
https://www.dimokratiki.gr/04-02-2017/miomeno-ependitiko-endiaferon-sto-notio-egeo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.