Συνεντεύξεις

Β. Περίδης: «Στόχος μου είναι η αναβάθμιση και προστασία του κύρους των δικηγόρων»

Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη

Στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε στην «δημοκρατική», μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου, Βασίλης Περίδης, μιλά για τις προτεραιότητες που θέτει καθώς επίσης για τις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου και σημειώνει: «στόχος μου είναι η αναβάθμιση και προστασία του κύρους των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, η υποστήριξη των συναδέλφων στα δίκαια αιτήματα τους, η αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας των δικηγόρων και κυρίως των προβλημάτων του Κτηματολογίου και του Δικαστικού Μεγάρου».
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Περίδη.
• Κύριε Περίδη, μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει ανανέωση σε επίπεδο διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρόδου. Οι συνάδελφοί σας, σας επέλεξαν να αναλάβετε τα ηνία του. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες σας ως πρόεδρος του ΔΣΡ;
Πράγματι έχουν εκλεγεί εννέα νέα μέλη. Το διοικητικό συμβούλιο έχει ήδη διορίσει τους επικεφαλής δεκαπέντε επιτροπών και σύντομα θα διοριστούν οι επικεφαλής των υπολοίπων. Άμεσα θα επισκεφτώ μαζί με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων, της Εισαγγελίας και τον Κτηματολογικό Δικαστή για να θέσουμε τα προβλήματα, που υπάρχουν και να προωθηθούν λύσεις. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, προκειμένου να εκθέσουμε τα προβλήματα του Κτηματολογίου και του Δικαστικού Μεγάρου.
Στόχος μου είναι η αναβάθμιση και προστασία του κύρους των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, η υποστήριξη των συναδέλφων στα δίκαια αιτήματα τους, η αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας των δικηγόρων και κυρίως των προβλημάτων του Κτηματολογίου και του Δικαστικού Μεγάρου.
• Για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων έχουν υπάρξει κατά καιρούς δεσμεύσεις από τους εκάστοτε υπουργούς. Ωστόσο δεν έχει προχωρήσει καθόλου η διαδικασία. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες σκέφτεστε να προβείτε για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Το Δικαστικό Μέγαρο κατασκευάστηκε επί Ιταλοκρατίας και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Η εικόνα του δεν προσιδιάζει σε σύγχρονο χώρο απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ έχει μόνο τρία ακροατήρια. Η υποδομή του είναι γηρασμένη και πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησής του.
Δυστυχώς οι επισκευές του μπορούν να γίνουν μόνο με συνεργασία των συναρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει προβεί σε ενημέρωση των δικαστικών λειτουργών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αναμένoυμε τις ενέργειές τους. Θα επιδιώξουμε νέες επαφές με κάθε αρμόδιο προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα συντήρησης.
Επειδή είναι δύσκολη υπό τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, θα επιδιώξουμε, ως πιο εφικτή λύση, τη συνεργασία με το Δήμο Ρόδου ή την Περιφέρεια, ώστε να εξευρεθεί κτίριο στο κέντρο της πόλης για μεταφορά μέρους των υπηρεσιών των Δικαστηρίων.
• Ένα νέο μείζον θέμα, ανέκυψε με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου όπου περιλαμβάνεται και ο νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον οποίο καταργείται, μεταξύ άλλων και το Κτηματολόγιο Ρόδου. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη και σε ποιες ενέργειες προσανατολίζεστε;
Με το νόμο 4512/2018 που ψηφίστηκε πρόσφατα (“Πολυνομοσχέδιο”) συνεστήθη Ν.Π.Δ.Δ.(“Φορέας”) με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ με την κατάργηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. ,των Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, των Υποθηκοφυλακείων, και των Κτηματολογίων Ρόδου, Κω-Λέρου , που θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ όλων αυτών των υπηρεσιών σε ένα ενιαίο φορέα. Οι αρμοδιότητες τους, περιέρχονται από την κατάργησή τους στο Φορέα και συνεχίζουν να ασκούνται από τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους.
Το Κτηματολογικό Γραφείο του Φορέα που συνιστάται στα Δωδεκάνησα, διοικητικά , έχει έδρα τη Ρόδο και υπάγονται σ΄αυτό τα Υποκαταστήματα Καλύμνου, Πάτμου, Καρπάθου και Κω-Λέρου. Η εναρμόνιση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου με το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα γίνει με την ουσιαστική κατάργησή τους, αφού όμως πρώτα εκδοθούν σταδιακά εντός 24 μηνών από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ. του Φορέα και αφού διενεργηθούν οι κατάλληλες προπαρασκευαστικές εργασίες ένταξης τους. Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες και να αρχίσουν να τηρούνται τα βιβλία ηλεκτρονικά τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κώ-Λέρου θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά με τα ίδια βιβλία ,που τηρούνται μέχρι σήμερα και με τον ίδιο τρόπο. Το στοίχημα που πρέπει λοιπόν να κερδίσουμε, είναι η εναρμόνιση του Κτηματολογίου Ρόδου με το Ελληνικό Κτηματολόγιο εντός των επόμενων 24 μηνών να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην τοπική κοινωνία.
Θα πρέπει να συνταχθεί σχετική μελέτη από Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οπωσδήποτε και εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω, ως επίσης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και των υπαλλήλων αυτών, λόγω του ό,τι το Κτηματολογικό Γραφείο Δωδ/σου, θα πρέπει να λειτουργεί αρμονικά με τρία διαφορετικά συστήματα, ήτοι του Κτηματολογικού Κανονισμού (Κ.Δ. 132/1-9-1929) για τη Ρόδο, Κω και το Λακκί Λέρου, του Εθνικού Κτηματολογίου για Σύμη και Πάτμο και των μεταγραφών και υποθηκών για τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα δύσκολο.
Επιπλέον πρέπει να λυθεί το θέμα της μεταφοράς των εγγραφών από τους συμβατικούς τόμους σε ηλεκτρονικά βιβλία, δεδομένου ότι εκκρεμούν προς καταχώρηση περίπου 20.000 πράξεις.
Στο αμέσως επόμενο διοικητικό συμβούλιο θα προχωρήσουμε στη σύσταση Επιτροπής, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.
• Είστε ικανοποιημένος με την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης, σε τοπικό επίπεδο; Κατά την άποψή σας σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση απονομής; Παίζει ρόλο και το κτιριακό;
Οι Δικαστικοί Λειτουργοί που υπηρετούν στη Ρόδο διακρίνονται για το ήθος τους και την εξαιρετική νομική κατάρτιση τους. Η συνεργασία μας μαζί τους σε θεσμικό επίπεδο είναι άριστη. Προβλήματα κατά καιρούς εμφανίζονται, αλλά επιλύονται με συνεννόηση και αμοιβαία κατανόηση. Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης οφείλεται στην έλλειψη δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, μηχανοργάνωσης, αλλά και στην γραφειοκρατία και στις άστοχες νομοθετικές παρεμβάσεις, που αντί να πετύχουν την επιτάχυνση πέτυχαν τελικά την επιβράδυνση της Δικαιοσύνης. Και το κτιριακό παίζει βέβαια ρόλο. Πως μπορούμε να έχουμε ταχεία απονομής Δικαιοσύνης, όταν σε τρία ακροατήρια στη Ρόδο συνωστίζονται δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και διάδικοι και ο ένας δικαστής περιμένει να τελειώσει ο άλλος για να δικάσει;

• Πόσο επηρεάζουν ο υπερκορεσμός και η κρίση το επάγγελμα του δικηγόρου; Έχετε δίπλα σας πολλούς νέους συναδέλφους. Πώς βλέπετε το μέλλον της δικηγορίας;
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου έχει 440 μέλη, της Αθήνας 23.000 μέλη και πανελλαδικά υπάρχουν άνω των 40.000 δικηγόρων. Είναι λογικό ο υπερβολικός αριθμός των δικηγόρων να συντελεί στην κρίση στο επάγγελμα, αφού ο αριθμός των υποθέσεων μοιράζεται σε περισσότερα άτομα. Επιπλέον η οικονομική κρίση, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας και του Φ.Π.Α., οι αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σε συνδυασμό με τη μείωση του εισοδήματος των πολιτών, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της δικηγορικής ύλης και κατ΄ επέκταση του εισοδήματος της πλειοψηφίας των δικηγόρων, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πολλοί νέοι συνάδελφοι, επειδή δεν μπορούν να συντηρήσουν γραφεία, έχουν την έδρα τους στο σπίτι τους. Το μέλλον της Δικηγορίας δυστυχώς για τους νέους συνάδελφους είναι ανηφορικό. Όμως δεν πρέπει να απογοητεύονται, διότι η επιτυχία στηρίζεται στις ικανότητες, στην προσωπικότητα και στις γνώσεις καθενός. Ο ικανός αργά ή γρήγορα θα πετύχει. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου