Ο δημοσιογράφος του Euronews Αντονι Γκραντ αποκαλεί την Ελλάδα «το καλύτερο μέρος για ψηφιακούς νομάδες μετά την πανδημία», προτείνοντας ιδέες για όσους ενδιαφέρονται να μετακομίσουν στη χώρα μας.
«Θέλετε μία γεύση της Ελλάδας; Αν σας αρέσουν οι διακοπές των εμίρηδων τότε μπορείτε να εξαφανιστείτε σε ένα από τα άγνωστα ελληνικά νησιά, ή αν παντρευτήκατε μέσα στην πανδημία και επιθυμείτε έναν αξέχαστο μήνα του μέλιτος, τότε η Σαντορίνη είναι αυτό που ψάχνετε» γράφει ο Γκραντ σε αφιέρωμά του για την Ελλάδα ως «χρυσό προορισμό» για ψηφιακούς νομάδες. «Για τους υπόλοιπους που βρίσκεστε μεταξύ πρώτης δουλειάς και σύνταξης υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να πάρετε μία γεύση Ελλάδας: ο δρόμος του ψηφιακού νομάδα».
«Αν σας φαίνεται καλή ιδέα να δουλεύτε από το laptop σας, έχοντας την Ακρόπολη ή το ηφαίστειο της Σαντορίνης στο background, τότε πώς θα σας φαινόταν αν σε αυτό το σενάριο και μία 50% μείωση του φόρου εισοδήματός σας;», προσθέτει ο Γκραντ.
Η Ελλάδα προσπαθεί να «φέρει» ψηφιακούς νομάδες στα νησιά της
Χάριν ενός νόμου που εγκρίθηκε πέρσι από την ελληνική Βουλή, οι ψηφιακοί νομάδες που επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα θα μπορούν να επωφεληθούν από φορολογικές μειώσεις της τάξης του 50% για τα πρώτα επτά χρόνια της παραμονής τους στη χώρα μας.
Ο Γκραντ αναφέρει βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν αν αυτή η φορολογική μείωση τους «συμφέρει», συγκρίνοντας τη φορολογία της χώρας του με την ελληνική.
«Παρόλα αυτά το ελληνικό μυστήριο παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό», τονίζει.
Η Ελλάδα βέβαια δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες. Αν το σκεφτούμε ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα -για κάθε δράση υπάρχει ίση αντίδραση- ισχύει και στη μετακίνηση των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, λόγω της πανδημίας οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να μετακινούνται και ο παγκόσμιος τουριστικός κλάδος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Επομένως οι οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό εντείνουν τις προσπάθειες τους για να αντικαταστήσουν τα χαμένα εισοδήματα.
Πριν την πανδημία, οι χαμηλές τιμές των low cost αεροπορικών εταιρειών και οι έξυπνες διαφημιστικές καμπάνιες κατάφερναν να γεμίζουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων και τα beach bars. Όταν όμως ξέσπασε η πανδημία του Covid-19 είχε έρθει η στιγμή για το Plan B.
Η βασική ιδέα είναι ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα καλύψουν ένα μέρος των χαμένων εισοδημάτων από τον «μαζικό τουρισμό». Ενας τουρίστας που ξοδεύει περισσότερο χρόνο σε ένα μέρος θα ξοδέψει και περισσότερα χρήματα, σε συνδυασμό επομένως με τις φοροαπαλλαγές για την τηλεργασία σχεδόν εγγυάται ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από έναν «συνηθισμένο» τουρίστα.
Γιατί στην Ελλάδα;
Γιατί όμως ένας ψηφιακός νομάς να επιλέξει την Ελλάδα;
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι ευλογημένη από τη φύση με ένα καλό κλίμα, πολύ ηλιοφάνεια και ένα συνδυασμό θαλασσών και βουνών», προσθέτοντας ότι «ένα ισχυρό νόμισμα, το ευρώ, και η ασφάλεια του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ» είναι ορισμένα επιπλέον πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Σε πιο τεχνικό επίπεδο, ο κ. Πατέλης αναφέρει ότι τα δίκτυα 5G βρίσκονται ήδη σε λειτουργία σε μεγάλες ελληνικές πόλεις, προσθέτοντας ότι σύντομα θα φτάσουν και στα ελληνικά νησιά και ότι «τα φορολογικά κίνητρα στοχεύουν σε αυτούς που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα».
Χώρες όπως η Φινλανδία και η Εσθονία έχουν εισαγάγει προγράμματα βίζας για τους ενδιαφερόμενους ψηφιακούς νομάδες, τα οποία επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να ζήσουν και να εργαστούν στις χώρες με μηδενική φορολογία για περίπου ένα χρόνο. Το ελληνικό μοντέλο είναι λίγο διαφορετικό. «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επομένως οποιοδήποτε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ζήσει και να εργαστεί ελεύθερα στην Ελλάδα» λέει ο κ. Πατέλης. «Εκτός αυτού, υπάρχουν και οι παραδοσιακοί τρόποι για την απόκτηση εργασιακής άδειας ή άδειας προσωρινής παραμονής».
Όπως κάθε χώρα έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει γραφειοκρατία, η οποία μπορεί να μοιάζει «βουνό» για τους «αμύητους». Η ιστοσελίδα Enterprise Greece μπορεί να αποτελέσει καλή αρχή για όσους ενδιαφέρονται.
Αν όμως επιθυμείτε μία αλλαγή τοπίου μετά από τόσους μήνες lockdown, ή πολύ απλά επειδή θέλετε να κάνετε μία νέα αρχή, ίσως ανακαλύψετε ότι δύο μήνες τηλεργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτεροι από διακοπές δύο εβδομάδων, τονίζει ο Γκραντ. «Αλλωστε, ποιος λέει ότι χρειάζεστε φοροαπαλλαγές για να είστε ψηφιακοί νομάδες;».
«Μόλις μπείτε στο αεροπλάνο είστε έτοιμοι για μία νέα περιπέτεια, πιθανότατα φανταστική και ίσως ριψοκίνδυνη, αλλά σίγουρα πανέμορφη και παραγωγική. Όλες αυτές οι πτυχές είναι αυτό που κάνουν τα ταξίδια αυτό που υποτίθεται να είναι -όχι τόσο τα αεροπορικά μίλια, όσο η εξερεύνηση νέων τόπων.
«Επομένως οι διαδικαστικές πτυχές είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής εικόνας», επισημαίνει ο Γκραντ.
Η Μύκονος και η Αστυπάλαια
«Σκεφτείτε αυτό: αν πάτε στη Μύκονο, θέλετε να περνάτε τον χρόνο σας δουλεύοντας;» αναρωτιέται ο Γκραντ. «Κάποτε το έκανα (λόγω ενός κύματος κακοκαιρίας που δεν με άφησε να πάω στην παραλία) άλλαξε όλο το concept ιδέα του ψηφιακού νομάδα βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ δουλειάς και της ανεμελιάς του να ζεις από τη βαλίτσα σου για λίγο καιρό.
Με την έννοια, δεν χρειάζεται να είστε η Λίντσεϊ Λόχαν για να δείτε ότι η Μύκονος αποτελεί ιδανική επιλογή. Η Μύκονος όμως είναι ένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά και πιθανότατα όχι από εκείνα που θα θέλατε να ξεχειμωνιάσετε.
Αν θέλετε να απολαμβάνετε ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο, τότε η Σύρος και η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσά της η Ερμούπολη, η ονειρική Κέρκυρα και η Κρήτη είναι εξαιρετικές επιλογές. Ορισμένα μικρότερα ελληνικά νησιά, όπως η Αστυπάλαια που πριν από την πανδημία φιλοξενούσε πολλούς «μακροχρόνιους» τουρίστες. Ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομνηνέας δήλωσε πρόσφατα ότι «θα δοθούν κίνητρα, όπως επιδοτήσεις, με σκοπό οι επισκέπτες να μείνουν μόνιμα στην Αστυπάλαια. Και αυτό μπορεί να γίνει με την ανάπτυξη συστημάτων όπως του 5G δικτύου τα οποία θα κάνουν την τηλεργασία ευκολότερη για τους εργαζόμενους».
Προφανώς αν είστε από τους εργαζόμενους που θέλετε μία πόλη κορυφαίου επιπέδου σαν την Αθήνα για να απελευθερώσει το ζώο που κρύβετε μέσα σας, τότε υπάρχει η μητρόπολη στο κέντρο των πάντων, η Αθήνα. Για την ακρίβεια ο Δήμος Αθηναίων και η υπηρεσία Develop Athens λάνσαραν πρόσφατα την καμπάνια #BetterInAthens με σκοπό να αναδείξουν την «ταξιαρχία ψηφιακών νομάδων» της Αθήνας, όπως την αποκαλεί ο Γκραντ. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις η Αθήνα έχει σχετικά χαμηλό κόστος ζωής, μία μεγάλη γκάμα σύγχρονων και αρχαίων αξιοθέατων και έναν από τους καλύτερους καιρούς όλο τον χρόνο.
«Αξίζει επίσης να θυμηθείτε ότι η πρωτεύουσα της βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλονίκη είναι ακόμη πιο νότια από τη Ρώμη», τονίζει ο Γκραντ.
«Για να ανακεφαλαιώσω, όπως θα αναζητούσατε πληροφορίες πριν πάτε διακοπές σε ένα μέρος, αυτό πρέπει να κάνετε πριν αποφασίσετε να πάτε σε μία ψηφιακή οδύσσεια. Η αλλαγή τρόπου ζωής από το να είστε κολλημένοι πέντε μέρες την εβδομάδα στο να κάνετε βόλτα με πλάτη τον ορίζοντα της Μεσογείου και να σας περιμένει στο γραφείο σας ένας ελληνικός καφές είναι μία πολύ ελκυστική επιλογή, αλλά ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να λύσει το χρηματικό και γραφειοκρατικό μπέρδεμα είστε εσείς», τονίζει ο Γκραντ.
«Όταν τα έχετε επεξεργαστεί όλα αυτά, η φοροαπαλλακτική ελληνική νομοθεσία για τους ψηφιακούς νομάδες αποτελεί κίνητρο για όσους θέλουν να δουλεύουν από το laptop τους λίγο πιο κοντά στον Παρθενώνα ή στην παραλία του ενός νησιού», καταλήγει.
Πηγή: travelestate.gr