Εντος της εβδομάδας -εκτός απροόπτου- αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» που έχει αναδείξει το όλο θέμα, να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ρόδου το καταστατικό για την ίδρυση και λειτουργία της «Ενωσης Δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου», με περισσότερα από 50 ιδρυτικά μέλη.
Οι εκατοντάδες δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου λόγω και της πρωτοφανούς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις -κάποιοι έχουν ήδη χάσει τις περιουσίες τους ή μέρος αυτών- καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της PQH, που λειτουργεί ως «Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής» για όλα τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Παρά τις παρεμβάσεις των τοπικών φορέων με επικεφαλής το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, προς τα αρμόδια υπουργεία και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Στουρνάρα και την πρόεδρο της PQH κ. Xριστίνα Παπακωνσταντίνου, δεν έχει δοθεί καμία λύση, καθώς το μείζον αυτό θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνον με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Από τότε μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που επέλεξαν την Τράπεζα Δωδεκανήσου, και όχι κάποια συστημική τράπεζα, να βρίσκονται σε δεινή θέση έναντι άλλων δανειοληπτών και ουσιαστικά να τιμωρούνται για την επιλογή τους να στηρίξουν τον τόπο τους.
Απελπισμένοι δανειολήπτες από τη Ρόδο καθώς και από άλλα νησιά του νομού που κινδυνεύουν οι περιουσίες τους, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, προκειμένου να κινηθούν συλλογικά για να διεκδικήσουν ίση μεταχείριση με τους δανειολήπτες των συστημικών Τραπεζών.
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ενωσης Δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου, αποτελεί ουσιαστικά συλλογική απόφαση μιας ομάδας δανειοληπτών της Τράπεζας. Αυτό προέκυψε, όταν προσπαθώντας να βρουν λύση προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, διαπίστωσαν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, γιατί τα δάνειά τους δεν έχουν τους ίδιους όρους ρύθμισης με αυτούς που απολαμβάνουν οι δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, EUROBANK και ALPHA.
Στόχος είναι η απόκτηση ενιαίας διεκδικητικής φωνής για την προώθηση και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Κοινό πρόβλημα για όλους τους δανειολήπτες και κυρίως αυτούς που έχουν δάνεια με προσημείωση ακινήτων τους, είναι η ρύθμιση των δανείων αυτών με λογικούς όρους για την αποπληρωμή τους, προσαρμοσμένους στην σημερινή οικονομική συγκυρία. Ηδη πολλοί δανειολήπτες, έχασαν τελικώς τα ακίνητά τους με πολύ συνοπτικές διαδικασίες πλειστηριασμών, επειδή δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εκκαθαρίστριας εταιρείας.
Πρώτος στόχος της Ενωσης, είναι να διεκδικήσουν αντιμετώπιση ανάλογη με εκείνη των δανειοληπτών συστημικών τραπεζών της χώρας μας, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανείων τους
Παράλληλα με την λειτουργία της Ενωσης, θα ζητηθεί να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες της Ρόδου με την ίδια τακτική και πολιτική που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν περιθώριο μέχρι και 20 έτη ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ο εκκαθαριστής ζητά αποπληρωμή τους το μέγιστο σε οκτώ έτη. Αυτονόητο είναι ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο οι ιδιώτες ή οι επιχειρηματίες του νησιού μας να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε περίοδο οκτώ ετών. Επιπλέον η Ενωση, θα ζητήσει οι λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από την Ε.Ε. και την Τράπεζα Ελλάδος να ισχύσουν, όχι μόνο για τις συστημικές Τράπεζες αλλά και για τις υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικές Τράπεζες όπως επίσης και ο Οδηγός Εκκαθάρισης που εφαρμόζεται πέρα από τον εισπρακτικό χαρακτήρα του, να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το διαθέσιμο εισόδημα και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας οικονομίας η οποία έχει κυρίως εποχικό χαρακτήρα.
Τέλος, σκοπό έχει να αναδείξει την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της Ρόδου, να ζητήσει την παρέμβαση των τοπικών φορέων προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυσή του, να αναζητήσει ειδικούς- δικηγόρους – νομικούς, οικονομολόγους και εμπειρογνώμονες- που θα θελήσουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος και τέλος, να συντονίσει την δράση των δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου που παράλληλα ήταν και οι μεριδιούχοι/μέτοχοί της.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν εντός του Φεβρουαρίου, με τις πληροφορίες της «δ» να αναφέρουν ότι άμεσα θα ζητηθεί ο διαχωρισμός των συνεταιριστικών τραπεζών από την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.α. που βρίσκονται υπό την διαχείριση του ίδιου εκκαθαριστή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε περίπτωση αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων της.
Η «Ενωση Δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου», θα ζητήσει τη συνδρομή των βουλευτών και των τοπικών φορέων στον μεγάλο αγώνα που ξεκινά, καθώς πρόκειται για ζήτημα και κοινωνικό που έχει κλυδωνίσει την τοπική οικονομία κρατώντας «όμηρους» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οσοι δανειολήπτες ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της Ενωσης, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται, μπορούν να επικοινωνούν με το email: koukoulasd@gmail.com ή να αναζητήσουν πληροφορίες στη σελίδα της ομάδας στο Facebook.