Τα προβλήματα με τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού σε πολλά τμήματα του Νοσοκομείου Ρόδου και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, επισημαίνει σε δηλώσεις της στην «δ», η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος και πρόεδρος νοσοκομειακών ιατρών κυρία Πολύμνια Γαλανού.
Αναλυτικότερα, η κα Γαλανού δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Θα ξεκινήσω από το Αναισθησιολογικό Τμήμα το οποίο έχει απασχολήσει αρκετό καιρό την επικαιρότητα της Ρόδου –και γενικότερα του νομού Δ/σου. Θα διαχωρίσω την πληρότητα, την επάρκεια σε προσωπικό και τη λειτουργία. Όσον αφορά στη λειτουργία, όλα τα χειρουργεία εκτελούνται κανονικά και όλες οι ειδικότητες εξυπηρετούνται. Βεβαίως αυτό γίνεται με τη συνδρομή κι ενός συναδέλφου, ο οποίος έρχεται από το νοσοκομείο της Κω. Οι προσλήψεις έχουν καταστεί άγονες καθώς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους αναισθησιολόγους. Ο λόγος είναι ότι οι αμοιβές είναι πάρα πολύ χαμηλές, είναι τεράστιος ο όγκος εργασίας (ο οποίος δεν αναγνωρίζεται, ούτε και από τους συναδέλφους μας τους χειρουργούς) με αποτέλεσμα να προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα. Για να έρθει κάποιος να εργαστεί σε οποιοδήποτε τμήμα, κοιτάζει εάν είναι επαρκώς στελεχωμένο. Ειδάλλως, θα αναγκαστεί να κάνει πάρα πολλές εφημερίες που θα επηρεάζουν τη ζωή του. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εάν το υπουργείο Υγείας, επιτέλους, αποφασίσει να επαναφέρει τα μισθολόγια στα δεδομένα του 2012. Σε άλλη περίπτωση, δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον….».
Αναφερόμενη στους επικείμενους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου επιβαρύνεται πάρα πολύ, η κα Γαλανού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου:
«Το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, σημαίνει ότι η δουλειά θα αυξηθεί. Είμαι της άποψης ότι απαιτείται προγραμματισμός από νωρίς. Είναι ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα ότι τα νοσοκομεία θα μπορούν να προκηρύσσουν τις θέσεις που θέλουν οι ίδιες οι διοικήσεις –αλλά πρέπει να νομοθετηθεί και να εφαρμοστεί. Εάν π.χ. το υπουργείο βγάζει απλά μια προκήρυξη τη στιγμή που δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Εάν όμως εμείς εδώ, που γνωρίζουμε τα δεδομένα και ξέρουμε πότε υπάρχει ενδιαφέρον, προχωρήσουμε σε προκήρυξη, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τι θα γίνει στην υπόλοιπη χώρα.
Σε αυτό το σημείο θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρέπει να απαξιώνουμε το νοσοκομείο, το οποίο εκτελεί έργο. Τα δημόσια νοσοκομεία ασκούν έργο, το οποίο δεν μπορεί να κάνει κανένα ιδιωτικό».
Ειδικά για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γ.Ν.Ρόδου η κα Γαλανού τόνισε πως δεν έχει στελεχωθεί ποτέ –ούτε από ιατρικό, ούτε από νοσηλευτικό προσωπικό: «Δύο κρεβάτια εξακολουθούν να μένουν κλειστά. Κάποιες στιγμές χρειαζόμαστε περισσότερα κρεβάτια και λόγω του κορωνοϊού. Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Οι εντατικολόγοι ανήκουν στο προσωπικό που κρατούν σε υψηλό επίπεδο τις παροχές υγείας του νοσοκομείου.
Ακολούθως, θα μιλήσω και για το Αιμοδυναμικό. Όταν έγιναν τα εγκαίνια ήμασταν όλοι αισιόδοξοι. Τώρα, κινδυνεύει κι αυτό με κλείσιμο.
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο Απεικονιστικό Τμήμα όπου έχουν φύγει γιατροί κι άλλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ήταν πάντα μια μεγάλη… πληγή. Πρέπει να είναι στελεχωμένο πάντα από εμπειρότατους γιατρούς γιατί είναι πολύ δύσκολο κι έχει απαιτήσεις. Έχουμε βρει τη λύση να παίρνουμε τους “ειδικευόμενους” για να “βουλώνουν” τρύπες. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει επαρκής παροχή υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με γιατρούς που θα ξεκινούν την καριέρα τους και θα συνεχίζουν εκεί –όπως σε όλες τις χώρες.
Βλέπετε λοιπόν ότι ενώ υπάρχει εξοπλισμός δεν υπάρχει προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται και δεν βρίσκει εύκολα ραντεβού. Συνεπώς, πριν αρχίσουμε να μιλάμε για άνοιγμα τμημάτων θα πρέπει να μιλήσουμε για επαρκή στελέχωση».
Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών, το Γ.Ν. Ρόδου ξεκίνησε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, με -50% σε νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.
«Ο κόσμος νομίζει ότι το Νοσοκομείο είναι γιατροί! Η αλήθεια είναι ότι είμαστε το 1/3 σε σχέση με το υπόλοιπο προσωπικό. Όλα περνούν από τη διοίκηση όπου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φύγει 18 άτομα τα οποία ΔΕΝ έχουν αντικατασταθεί. Στο νοσηλευτικό, ξεκινήσαμε με μείον 200 άτομα, και παραμένουμε στα ίδια νούμερα…».
ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η κα Γαλανού ξεκαθάρισε τα εξής:
«Ή έχεις σεβαστεί το ιατρικό επάγγελμα και το ασκείς (από οποιαδήποτε πλευρά) ή όχι. Υπάρχει ένας Νόμος. Ή είμαστε όλοι ίσοι ή όχι. Υπάρχουν εξαιρέσεις –και όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα υγείας είναι ελάχιστοι. Τείνει να γίνει ένας εκβιασμός: επειδή δεν υπάρχει προσωπικό, να πάρουμε τους ανεμβολίαστους. Αυτό ΔΕΝ γίνεται! Εάν ζητούν από εμάς (τους εμβολιασμένους) να τους στηρίξουμε, ερωτώ ποια είναι η δική τους στήριξη σ’ εμάς που μείναμε πίσω και δουλεύουμε υπό πολύ σκληρές συνθήκες, χωρίς άδειες και με εξοντωτικά ωράρια;».
Καταλήγοντας η κα Γαλανού, αναφέρθηκε στην κατάσταση του κορωνοϊού: «Πρέπει να κρατάμε μικρά… καλάθια. Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική. Μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος σε σχέση με την Δέλτα, αλλά έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα –που σημαίνει περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συνεπώς, το σύστημα δεν πιέζεται μόνο από τα βαριά περιστατικά, αλλά και από τα πολλά περιστατικά. Άρα, πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί στη Ρόδο και να δείξουμε αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Νοσοκομείο. Θεωρώ ντροπή να εκμεταλλεύεσαι αυτή την κρίσιμη περίοδο, προσωπικό που έχεις σαν συμβασιούχους και σαν επικουρικούς (με παρατάσεις). Θα πρέπει να τους μονιμοποιήσουν και να τους πριμοδοτήσουν γιατί ήρθαν να δουλέψουν –ενώ κάποιοι… κάθισαν σπίτι».