Ειδήσεις

Εφαρμογή θα προειδοποιεί τους αγρότες για παγετό

«Ηταν ακριβώς τη στιγμή που έμπαινε στο σπίτι, ύστερα από μια ιδιαίτερα κουραστική μέρα, όταν το μήνυμα έφτασε στο κινητό του. Πρόβλεψη παγετού για την επόμενη ώρα. Εκανε απότομα μεταβολή και κατευθύνθηκε και πάλι προς το αυτοκίνητο: Επρεπε να προλάβει να ενεργοποιήσει τους ανεμομείκτες στους οπωρώνες, πριν κατέβει κι άλλο η θερμοκρασία». Η –φανταστική– σκηνή αναπαριστά την εφαρμογή του νέου συστήματος έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης παγετού που χρηματοδοτήθηκε και σχεδιάστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων), το οποίο παρουσιάστηκε. Η αποφυγή ή έστω ο περιορισμός των καταστροφών από τον παγετό (θερμοκρασία χαμηλότερη των -2 βαθμών Κελσίου) στις καλλιέργειες και στο φυτικό κεφάλαιο μπορεί να σώσει από τη μία τα προϊόντα και το εισόδημα των παραγωγών και από την άλλη να μειώσει κατά πολύ και τη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας. Μόνο τα τελευταία 23 χρόνια, το κόστος των αποζημιώσεων που έχουν καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στην παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε περίπου 1,25 δισ. ευρώ. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε πολλές φορές πρώιμη ανθοφορία, όπως τον φετινό χειμώνα που τα δέντρα “ξεγελάστηκαν” λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα όταν πέφτει παγετός να καταστρέφεται η παραγωγή», επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς στην «Κ».

«Η αποζημίωση αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό και όχι προληπτικό», σημειώνει ο υπουργός. «Οι καταστροφές αυτές είναι επιζήμιες τόσο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το κόστος της αποζημίωσης, όσο και για τους αγρότες μας, οι οποίοι χάνουν μέρος της παραγωγής τους».

Και στο κινητό

Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη σε υπολογιστή (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται ανά μία ώρα για την πρόγνωση καιρού για τις επόμενες τρεις ημέρες, έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Κέντρο, οπότε έχει τη δυνατότητα να παρέχει πληροφορίες σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Ποια είναι όμως τα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τον παγετό που μπορούν να ληφθούν πριν αλλά και μετά το φαινόμενο;

Οπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, μπορούν να εγκατασταθούν ανεμομείκτες ειδικά σε μεγάλους οπωρώνες σε ύψος 10 μέτρων. Στο ύψος αυτό βρίσκεται ένα στρώμα θερμού αέρα το οποίο εκμεταλλεύεται ο ανεμομείκτης. Η εγκατάστασή τους επιδοτείται από τον ΕΛΓΑ. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί άρδευση με μπεκ, καθώς το νερό στην επιφάνεια του φυτού και του εδάφους πριν έρθει ο παγετός προκαλεί έκλυση θερμότητας (κατά την ψύξη και στη συνέχεια την πήξη του) και έτσι δημιουργείται ένα στρώμα μόνωσης. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να εγκατασταθούν θερμάστρες –ωστόσο το κόστος εγκατάστασης είναι πολύ μεγάλο, χαρακτηριστικά χρησιμοποιούνται σε αμπελώνες στη Γαλλία– ή να τοποθετηθούν μονωτικά υλικά γύρω από τους κορμούς των δέντρων. Ακόμη όμως και μετά τον παγετό υπάρχει η δυνατότητα ψεκασμού με ειδικά σκευάσματα, τα οποία δίνουν τη δύναμη στο φυτό να ανατάξει το άνθος σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου