Συνεντεύξεις

Αγγελος Συρίγος: «Πρέπει να ανοιχτούμε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Για την κατάσταση με τις καταλήψεις σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, μιλάει σήμερα στην ‘δημοκρατική’ ο ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.
«Δεν μπορεί να έχουν όλες οι χώρες ιδιωτικά πανεπιστήμια κι εμείς να νομίζουμε ότι κάνουμε κάτι σωστά» -όπως λέει, αφού ακόμη και η Βόρεια Κορέα, έχει… ιδιωτικό πανεπιστήμιο πλην της Ελλάδας (!).
Ο ίδιος σχολιάζει τις μεταρρυθμίσεις σε καυτά θέματα που ανοίγει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση όπως η επιστολική ψήφος, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών κ.λπ. και ειδικά για την επιστολική ψήφο, αναφέρει πως «είναι ένα πολύ σημαντικό πείραμα το οποίο θα φέρει σε επαφή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, με την πατρίδα τους» -με σημείο αναφοράς τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.
• Κύριε Συρίγο, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την κατάσταση που κυριαρχεί με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και να σας ζητήσω ένα πρώτο σχόλιο.
Είναι μια κατάσταση που υποβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και θέλω να πιστεύω ότι κανένας δεν θέλει την υποβάθμισή του. Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τέτοιου είδους κινήσεις, οι οποίες καταλήγουν εις βάρος των φοιτητών και εις βάρος του ονόματος της δημοσίας εκπαιδεύσεως.
• Όλες αυτές οι αντιδράσεις, σχετίζονται με το νέο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που αναμένεται να έρθει στη Βουλή. Είναι τελικά, δικαιολογημένες;
Όχι. Μέχρι πριν από μερικές ημέρες, πίστευα ότι δύο χώρες στον κόσμο δεν έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια: η Βόρεια Κορέα και η Ελλάδα. Κάνοντας όμως μια έρευνα, διαπίστωσα πως είμαστε μόνον… εμείς –αφού και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο (!). Δεν μπορεί λοιπόν να έχουν όλες οι χώρες ιδιωτικά πανεπιστήμια κι εμείς να νομίζουμε ότι κάνουμε κάτι σωστά.
Επιπλέον πρέπει να καταλάβουμε δύο πράγματα: το ένα είναι ότι έχουμε 40.000 φοιτητές στο εξωτερικό, οι οποίοι κατευθύνονται σε άλλες χώρες, ακριβώς επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν αυτό το οποίο χρειάζονται στην Ελλάδα. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδεύουν χρήματα –και σε κάποιες περιπτώσεις, σε αμφίβολης ποιότητας πανεπιστημιακά τμήματα.
Το δεύτερο, είναι ότι εάν θέλουμε να γίνουμε πόλος έλξεως φοιτητών για την ευρύτερη περιοχή –δηλαδή να μην είμαστε κλεισμένοι στον εαυτό μας και να νομίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο αποτελούμε φάρο Παιδείας στην περιοχή. Πρέπει να ανοιχτούμε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Όταν ερωτήθηκα σχετικά, ανέφερα το παράδειγμα μιας θέσεως για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο που είχε προκηρυχθεί στο τμήμα μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είχαν έρθει πάνω από δέκα εξαιρετικοί επιστήμονες οι οποίοι ζήτησαν να πάρουν την θέση. Μία από αυτούς, την πήρε ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν στο εξωτερικό. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιτρέψουν να γυρίσουν και Έλληνες επιστήμονες, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό.
Αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε με ένταση τις τελευταίες μέρες, είναι υπενθύμιση ότι παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον πανεπιστημιακό χώρο να εξαλειφθεί αυτή η εγγενής βία που υπάρχει μέσα στα πανεπιστήμια (που είναι βία για τη βία, πολλές φορές) δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Και είναι φυσιολογικό να τρομάζουν γονείς γι’ αυτό το πράγμα. Πολλοί γονείς, είχαν τα παιδιά τους σε κάποιες γενικές συνελεύσεις, τα οποία έφυγαν φοβισμένα από την είσοδο κουκουλοφόρων, από την άσκηση λεκτικής βίας και άλλα φαινόμενα, που όποιος έχει σπουδάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια, δυστυχώς, τα γνώρισε. Από εκεί και πέρα, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια και να αναλάβει ο καθένας από εμάς, τις ευθύνες του. Και οι καθηγητές, και οι πρυτανικές αρχές, και η Πολιτεία, και οι δικαστικές αρχές αλλά και οι φοιτητές.
• Η κυβέρνηση ανοίγει θέματα αυτή την περίοδο όπως τα πανεπιστήμια, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η επιστολική ψήφος. Είναι το σωστό timing για όλα αυτά;
Να σας πω. Όταν είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, καλό είναι –όταν ξέρεις τι θες να κάνεις- να προχωράς το συντομότερο δυνατόν. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να περιμένεις όταν είσαι βέβαιος ότι αυτή είναι η σωστή κίνηση. Από εκεί και πέρα, κάποιες μεταρρυθμίσεις δημιουργούν αντιδράσεις, και στην κοινωνία και μέσα στην Νέα Δημοκρατία. Κάποιες άλλες, είναι κάτι που ο κόσμος περιμένει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επί παραδείγματι, το θέμα της επιστολικής ψήφου ή το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θεωρώ ότι η κοινωνία είναι ώριμη πλέον γι’ αυτό.
Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις και πρέπει με ταχύτητα να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Να τις εφαρμόσουμε, να δούμε τι γίνεται και ακολούθως, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τις μεταρρυθμίσεις αυτές.
Είπα για την επιστολική ψήφο, επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό πείραμα το οποίο θα φέρει σε επαφή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, με την πατρίδα τους. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό, και πρέπει, τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε από τις ευρωεκλογές, να τα εφαρμόσουμε στη συνέχεια και στις εθνικές εκλογές. Διότι η δυνατότητα συμμετοχής του μεγαλύτερου αριθμού ατόμων, είναι το ζητούμενο πάντοτε.
• Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή τη διαδικασία όπου, η ψήφος θεωρείται χαλαρή. Αυτή την φορά, θα έχει μεγαλύτερη σημασία;
Παραμένει μια χαλαρή ψήφος. Ειδικά τώρα, που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό αντίπαλο. Οπότε, θεωρώ ότι αυτό το στοιχείο που υπάρχει στις ευρωεκλογές συνήθως, θα υπάρχει και σε αυτές.
Ουσιαστικά, εκείνο για το οποίο υπάρχει η κύρια απορία, είναι η σειρά με την οποία θα καταταχθούν τα κόμματα μετά την Νέα Δημοκρατία: δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβει την δεύτερη θέση και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην τρίτη θέση ή θα κονταροχτυπηθεί με το ΚΚΕ για την τέταρτη θέση.
• Να σας ζητήσω ένα σχόλιο για την προμήθεια των F-35 αφού έχει γίνει πάρα πολύς λόγος γι’ αυτά.
Εκείνο στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι δεν έχουμε καταλάβει τι είναι το F-35. Δεν είναι ένα αεροπλάνο που το χρησιμοποιείς σε αερομαχίες. Είναι ένα αεροπλάνο το οποίο κυριαρχεί στον εναέριο χώρο –σε μια τεράστια έκταση. Δεν μπαίνει σε αερομαχίες και είναι αόρατο στα ραντάρ (όπως τα Στέλθ). Μπορεί από απόσταση άνω των 150 χλμ να εντοπίσει τα αντίπαλα αεροσκάφη και εντός των 150 χλμ να τα καταρρίψει. Δεν χρειάζεται να έρθει σε επαφή μαζί τους. Σε συνδυασμό με κάποια άλλα όπως το ιπτάμενο τάνκερ, μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο που τόσο την χρειαζόμαστε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου