Από τις 21 ως τις 23 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ηγηθεί κυβερνητικής και ταυτόχρονα επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία, όπου η Ελλάδα αναζητά ευκαιρίες εμπορικών και οικονομικών συνεργασιών και δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων. Ο ίδιος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος τον Αύγουστο του 2023, ήρθε στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τις καλές σχέσεις των δύο κρατών και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε πεδία όπως ο τουρισμός, η οικονομική συνεργασία, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και ο τομέας της τεχνολογίας.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία, έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης στην Αθήνα, του κ. Μόντι όπου επιστεγάστηκαν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη που συντονίζει το εν λόγω ταξίδι, «η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή – η Ινδία αποτελεί δυναμική και ανερχόμενη οικονομία, και οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Είναι προφανές ότι η συστηματική δουλειά που έχει γίνει στα τελευταία χρόνια, προς αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και συνομιλητή, έχει ενδυναμώσει περαιτέρω τις διαχρονικά καλές σχέσεις Ελλάδας Ινδίας».
Για την σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με σημείο αιχμής τον Τουρισμό, μίλησε στην ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας κ. Άγγελος Τσαβδαρής.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον, το γεγονός πως τα βήματα που έκανε από πέρσι η Ρόδος (η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση) προς την Ινδία με συμμετοχή σε τουριστική έκθεση, με καταχωρήσεις σε ινδικά ΜΜΕ, με την υποδοχή γκρουπ από διάφορες ινδικές πόλεις, κατάφερε να βγάλει την καλύτερη εικόνα της προς την τεράστια αυτή αγορά του 1,3 δις πληθυσμού…
• Μιλήστε μας για το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας και για τους στόχους του.
Η λειτουργία του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου μέσα από το νεοσύστατο φορέα έχει ως στόχο να καλύψει το κενό που υπήρχε, καθώς μέχρι σήμερα δεν υφίσταται φορέας για την προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν καλύτερα την αγορά της Ινδίας, να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει και να διεκπεραιώσουν κάθε δραστηριότητα που θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί στόχοι.
Τα μέλη του δ.σ του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του, είναι επαγγελματίες και επιστήμονες που συνέπραξαν για τον ίδιο στόχο: Να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες εμπλουτίζοντας την οικονομία, τον πολιτισμό, την ιστορία, τις παραδόσεις.
Το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο σήμερα είναι πλέον το μοναδικό στην Ελλάδα έχοντας την έγκριση και την αναγνώριση του Υπουργείου Εμπορίου, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Υπουργείου Εξωτερικών ενώ με το Προεδρικό Διάταγμα (61/06-06-19) λειτουργεί ως ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου προωθώντας την ανάπτυξη και την διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας μέσα από ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
• Τι περιμένετε από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ινδία;
Έχει οργανωθεί μια μεγάλη αποστολή σε τρεις πόλεις της Ινδίας: το Νέο Δελχί, το Μουμπάι και το Μπάνγκαλο. Το μεγάλο στοίχημα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αναπτύξει τον Τουρισμό με την Ινδία. Εμείς σαν επιμελητήριο, έχουμε ενημερώσει ότι ήδη η Ρόδος, έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και φέρνει Ινδούς τουρίστες τακτικά. Προς το παρόν, οι πτήσεις από πόλεις της Ινδίας προς την Αθήνα έχουν ενδιάμεσες στάσεις. Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία Gulf Air θα ξεκινήσει από φέτος τις πτήσεις προς Ρόδο (μία φορά την εβδομάδα με έναν ενδιάμεσο σταθμό).
• Σε προηγούμενες επαφές στη Ρόδο, υπήρξε ένα αίτημα για την κάλυψη από εργατικό δυναμικό, των επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα;
Δεν έχει αλλάξει ακόμη τίποτε. Εκείνο που αναμένουμε είναι η υπογραφή μιας διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία, σε ό,τι αφορά στο εξειδικευμένο προσωπικό για να βοηθήσει στον τουριστικό τομέα καθώς και σε άλλους κλάδους (κατασκευαστικό, αγροτικό τομέα). Η συμφωνία έχει κατατεθεί από την πλευρά της Ινδίας.
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για την Ινδία προς την Ευρώπη. Πώς βλέπετε να διαγράφεται το μέλλον ποια είναι τα μηνύματα και από αυτή την χώρα που λαμβάνετε;
Κοιτάξτε όταν λέμε πύλη εισόδου, είναι μια τεράστια ευκαιρία για την χώρα μας. Και πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Οι Ινδοί θέλουν να έρθουν, αλλά δεν σημαίνει ότι εμείς, θα στρώσουμε απλώς ένα… χαλί. Πρέπει να γίνει πολύ καλή προετοιμασία η οποία προϋποθέτει συνεργασία.
Οι Ινδοί αγαπούν την Ελλάδα και γνωρίζουν τους ιστορικούς δεσμούς που έχουμε. Όμως πρέπει να μάθουν τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα. Πρέπει να κινηθούν οι επιχειρηματίες προς τα εκεί και να κάνουν γνωστές τις υπηρεσίες τους προς αυτή την αγορά.
Ακριβώς, όπως έκανε η Ρόδος (που αποτελεί παράδειγμα) και κατάφερε να βγάλει την καλύτερη εικόνα προς τα έξω. Ακόμη και με την διαχείριση των πυρκαγιών, η Ρόδος έδωσε την καλύτερη εικόνα σε διεθνές επίπεδο. Αυτό όμως, το παράδειγμα που έδωσε το νησί και έδειξε το ενδιαφέρον του προς την Ινδία, πρέπει να το κάνουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
• Είπατε ότι το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού είναι να αναπτύξει τον Τουρισμό με την Ινδία. Πώς θα διαμορφωθεί αυτό;
Ήδη βρισκόμαστε σε επαφή για συνεργασία και με το υπουργείο Τουρισμού. Δεν θα προλάβουμε να συμμετέχουμε σε τουριστικές εκθέσεις προς το παρόν, αλλά γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς μια τεράστια αγορά. Αυτή η χώρα, θέλει ακόμη πολλή δουλειά και προετοιμασία, αλλά μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα, προσφέρει πολλά, φιλοξενία, τουρισμό, καλές υπηρεσίες.
• Υπάρχει ενδιαφέρον να έρθουν στην Ελλάδα οι Ινδοί, για να εργαστούν (υπό προϋποθέσεις και με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες);
Βεβαίως. Εμείς σαν φορέας (Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο) έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας για προσωπικό από την Ινδία. Επειδή είναι μια χώρα όπου υπάρχει μεγάλη φτώχεια προσπαθούμε να φέρουμε προσωπικό το οποίο όμως, θα είναι πιστοποιημένο και ελεγμένο από κρατικούς φορείς. Σε ό,τι αφορά στην εξειδίκευση, υπάρχει ένας κρατικός φορέας του Ινδικού Υπουργείου Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Πιστοποίησης, με το οποίο έχουμε ήδη μνημόνιο συνεργασίας για να δούμε την ζήτηση (ανάλογα με τον τομέα εργασίας που θα ζητηθεί από κάποια επιχείρηση). Μιλάμε για άτομα που θα έχουν εξειδίκευση και πιστοποίηση που θα θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην χώρα μας, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Θέλουμε να γίνονται όλα με προσοχή και οργάνωση για να δώσουμε ασφαλή σύσταση για το προσωπικό που θα έρθει ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε λάθος κίνηση ή παράνομη εκμετάλλευση κ.λπ.