Ειδήσεις

Αύξηση εσόδων κατά 11,1% στα ελληνικά ξενοδοχεία το 2024

Αύξηση εσόδων που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών των δωματίων παρά στις αυξημένες πληρότητες κατέγραψαν τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2024, μία χρονιά που αποτελεί το νέο έτος αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό. Η περυσινή χρονιά, όπως εκτιμάται, έχει κλείσει με κοντά 36 εκατ. διεθνείς ταξιδιώτες, αποφέροντας τουριστικές εισπράξεις ύψους 20,6 δισ. ευρώ, εξαιρουμένης της κρουαζιέρας, η οποία επίσης κατέγραψε σημαντική αύξηση.

Τα στοιχεία επικαλείται η γνωστή εταιρεία αναλύσεων GBR Consulting στην τελευταία της ανάλυση για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το τέταρτο τρίμηνο του 2024, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στις «δυνατές» επιδόσεις του κλάδου ειδικότερα μέσα στην άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο. Οσον αφορά την κρουαζιέρα εκτιμάται ότι απέφερε εισπράξεις 1,1 δισ. ευρώ με αύξηση σε ετήσια βάση κατά 31%.

Τα έσοδα
Οσον αφορά τα έσοδα των ξενοδοχείων, με βάση τις έρευνες που πραγματοποιεί η εταιρεία σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα ξενοδοχείων, με τζίρο 1,8 δισ. ευρώ και κοντά 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (είτε αφορά αστικά ξενοδοχεία είτε ακόμη και resorts) οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν πέρσι σε πολύ μικρό ποσοστό κάτω του 1% και συγκεκριμένα κατά 0,6% σε σύγκριση με το 2023. Aπό την άλλη πλευρά, σε διψήφιο ποσοστό ανήλθε η αύξηση των εσόδων με ένα + 11,1%, γεγονός, το οποίο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών ανά διανυκτέρευση. Επισημαίνεται εδώ ότι το δείγμα στο οποίο έχει στηριχθεί η ανάλυση της GBR είναι αρκούντως αντιπροσωπευτικό και αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/5 επί του συνόλου αν ληφθεί υπόψη ότι τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2023 εκτιμήθηκαν στα 10,6 δισ. ευρώ.

Για το 2024, όπως προκύπτει από την ανάλυση, ειδικότερα τα ξενοδοχεία της Αθήνας επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις στις τιμές των δωματίων, αλλά και μιας πιο μέτριας ανόδου στις πληρότητες. Στη Θεσσαλονίκη το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε κατά 9% πέρυσι έναντι του 2023 κυρίως λόγω των αυξήσεων στη μέση τιμή δωματίου. Άλλα αστικά ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα κατέγραψαν μικρή πτώση στις πληρότητες, με μέτρια αύξηση στις τιμές των δωματίων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή άνοδο των εσόδων σε ποσοστό μόλις 1,3%. Τα resorts -και παρά τον ανταγωνισμό από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στις νησιωτικές και όχι μόνο περιοχές- είχαν αύξηση κατά 3,4% στις πληρότητες έναντι του 2023, ενώ το συνολικό ημερήσιο έσοδο ανά δωμάτιο για το οποίο έχει γίνει κράτηση ήταν στο +12%, με τα συνολικά έσοδα να καταγράφουν άνοδο κατά 10,6% έναντι του 2023. Τα νούμερα αποτυπώνουν ακριβώς την υπεροχή σε επιδόσεις των resorts έναντι των αστικών ξενοδοχείων.

Η GBR consulting αναφέρεται και στα τελευταία deals που πραγματοποίηθηκαν στον κλάδο και συγκεκριμένα την απόκτηση του E-Geo Easy Living Resort από τα Akti Hotels του επιχειρηματία Ν. Κούτρα, του Mykonos Flow Hotel από τον όμιλο της Goldair στα τέλη Δεκεμβρίου του 2024, του Alexander The Great Beach Hotel στη Χαλκιδική από τα επενδυτικά κεφάλαια της Blackstone με την Hotel Investment Partners (HIP) κ.ο.κ..

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου