• Θα μπει τάξη με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα •Θα γίνουν ειδικές συμβάσεις συνεργασίας για τη Μ.Πόλη •Θα κλείσει η Νέα Αγορά ακόμη και μέσα στη σεζόν μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως
«Τάξη» με κάθε τρόπο (και κάθε τίμημα, εάν χρειαστεί) είναι αποφασισμένη να βάλει, η δημοτική αρχή, αφενός στα θέματα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, αφετέρου στις εργασίες της Νέας Αγοράς.
Αυτό κατέστησε σαφές, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, κ. Κώστας Χαλκιάς, ξεκαθαρίζοντας πως πάνω απ’ όλα η δημοτική αρχή Ρόδου, θα βάλει τα μνημεία χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ
Ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης σύσκεψης που έγινε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, δήλωσε τα εξής:
«Είναι ένα αντικείμενο το οποίο είναι στη διαδικασία του σχεδιασμού όλων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη χρονική περίοδο, για να ανταποκριθούμε στο συγκεκριμένο έργο. Τα πρώτα ζητήματα που μας απασχόλησαν, ήταν, κατ’ αρχήν να μπορέσουμε από κοινού με τους υπηρεσιακούς, να συμφωνήσουμε στις επιχειρησιακές δυνατότητες που υπάρχουν, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της εύρυθμης λειτουργίας της Μ.Πόλης. Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι ένας φορέας όπως η Δ/νση Μ.Πόλης του Δ.Ρ. έχει να επιτελέσει ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, που σχετίζεται όχι μόνο με την εκτέλεση των τεχνικών έργων και των μεγάλου μεγέθους αποκαταστάσεων που χρειάζεται να γίνουν μέσα στο μνημείο, αλλά κι εκείνο το έργο και τις παρεμβάσεις που χρειάζεται για να είναι η Μ.Πόλη λειτουργική, ανά πάσα στιγμή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι πολύ μικρής κλίμακας, όπως η αποκατάσταση των πλακιδίων σε βασικές και σε δευτερεύουσες οδούς, όπως ο ηλεκτροφωτισμός της Μ.Πόλης και άλλες συναφείς οι οποίες μπορεί να φαντάζουν μικρές σε μέγεθος, ωστόσο στη συνολική εικόνα που εκπέμπει η Μ.Πόλη –ιδίως όταν μιλάμε για την θερινή τουριστική περίοδο- μπορεί να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Τα ζητήματα αυτά, για να μπορέσουν να καλυφθούν χρειαζόμαστε επαρκές προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων. Κι αυτό γιατί μιλάμε για μια ολόκληρη πόλη που θα μπορεί να συντηρείται διαρκώς, χωρίς ελλείψεις και σε όλα τα ζητήματα. Δυστυχώς, το εργατοτεχνικό προσωπικό που έχουμε στη Δ/νση είναι λιγότερο από 10 άτομα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο αριθμός δεν επαρκεί για τέτοιες ανάγκες. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να αναζητήσουμε άλλες οδούς. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα εγκριθεί η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού ή να βρεθούν υλικά για να καλυφθεί ένα πρόβλημα. Εκεί θα πρέπει ο Δ.Ρ. να έχει ήδη μεριμνήσει, ώστε να έχει ενεργές συμβάσεις συνεργασίας με συντηρητές όλων των ειδικοτήτων και να έχει ανοιχτές συμβάσεις προμηθειών για όλα τα αναγκαία υλικά, ώστε ειδικά για την Μ. Πόλη να μπορεί οποτεδήποτε παραστεί η ανάγκη, να γίνεται και η αποκατάσταση του προβλήματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Κληθείς να σχολιάσει ποια μορφή θα έχουν αυτές οι συμβάσεις, ο κ. Χαλκιάς ξεκαθάρισε ότι είναι δόκιμες συμβάσεις του Ν.4412/2016, προβλέπονται κι έρχονται να συμπληρώσουν αυτά τα επιχειρησιακά κενά που διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν σε μια υπηρεσία και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα:
«Ο συντηρητής μπορεί να μην είναι ηλεκτρολόγος (από τη στιγμή που έχουμε αρκετούς) όμως θα μπορούσε να είναι ένας συντηρητής που σχετίζεται με το οδόστρωμα και τις οδοκαλύψεις όπου εκεί, έχουμε κενά. Συνεπώς, ανάλογα με τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε, θα καταρτιστούν αντίστοιχες συμβάσεις –οι οποίες δεν είναι ανάγκη να εξαντληθούν. Εάν π.χ. για οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της σεζόν, οι ανάγκες είναι μικρές, θα πληρώσουμε μόνο για την κάλυψη αυτών των μικρών αναγκών. Η συζήτηση που κάναμε με τους υπηρεσιακούς, κατέδειξε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η εύρυθμη λειτουργία της Μ. Πόλης για να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες περιπτώσεων, όπου αυτονόητα ζητήματα ζητούσαν λύση. Γι αυτό και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθει σχετική εισήγηση για σύναψη τέτοιων συμβάσεων, ώστε με την έναρξη λειτουργίας της θερινής περιόδου, η Μ. Πόλη να είναι καλυμμένη από όλες τις απόψεις για την εύρυθμη λειτουργία της».
Ένα δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε την σύσκεψη είναι το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της Μ. Πόλης. «Αφενός υπάρχει το ισχύον που όμως, είναι κενό γράμμα (υπό την έννοια ότι ενώ προβλέπει πάρα πολλά, δεν εφαρμόζονται). Γι αυτό και θα επανεξετάσουμε το κανονιστικό πλαίσιο για να δούμε σε ποιο σημείο λειτουργεί αναλογικά προς τον πολίτη και είναι εφικτό να εφαρμοστεί, κι έπειτα θα δούμε ποιες είναι οι προσαρμογές και οι τροποποιήσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει πιο λειτουργικό στην εφαρμογή του. Έχουμε διαπιστώσει ότι η Μ.Πόλη διακρίνεται σε δύο επιμέρους τομείς: ο ένας είναι αυτός στον οποίο υπάρχει αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες στους επισκέπτες του μνημείου, και βεβαίως, έχει την διττή λειτουργία να είναι μέρος ιδιοκατοίκησης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της Ρόδου. Είναι μια πόλη όπου στεγάζονται οικογένειες, αλλά δεν παύει να είναι ένας πόλος έλξης επισκεπτών και αυτά τα δύο, θα πρέπει να συνδυαστούν και διακριτά να προσδιοριστούν οι χώροι εκείνοι, όπου προτεραιότητα έχει η οικονομική δραστηριότητα κι εκείνοι όπου προτεραιότητα έχει η προστασία των μονίμων κατοίκων –χωρίς η μία δραστηριότητα να επιβαρύνει την άλλη. Σε κάθε περίπτωση, ο εντολέας μας που πρέπει να προστατευτεί δεν είναι ούτε ο μόνιμος κάτοικος, ούτε ο επιχειρηματίας: είναι το μνημείο! Αυτό είναι το σημείο αναφοράς μας, αυτό καθαυτό! Και αν αυτό οδηγήσει στην απόφαση, κάποια σημεία της Μ. Πόλης να ΜΗΝ είναι προσβάσιμα σε κανέναν απολύτως, ΔΕΝ θα είναι –ακόμη κι αν χρειαστεί να κλείσουν μόνιμα κάποιες πύλες εισόδου. Εκτός από την ΠΥΡ, την αστυνομία και το ΕΚΑΒ, αλλά μέχρι εκεί για να προστατέψουμε την εύρυθμη λειτουργία, την ευταξία και ευκοσμία του μνημείου».
Είπε ακόμη ότι σε κάποια άλλα σημεία θα πρέπει να προστατεύονται οι μόνιμοι κάτοικοι που έχουν σχέση με το μνημείο. «Μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται όλα τα άλλα συμφέροντα, εκτός από της Μ.Πόλης, αυτής καθαυτής ως μνημείο. Αυτό που απαιτείται είναι συνέπεια και πολιτική βούληση. Και μένει να αποδειχτεί εάν θα την έχουμε ή όχι (κι εγώ και η δημοτική αρχή). Δεν είναι εύκολο να ανατραπούν κάποιες νοοτροπίες. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι για όλα και χωρίς πισωγυρίσματα. Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες, πρέπει να προστατέψουν το μνημείο και να μην κάνουν πράγματα που υποβαθμίζουν το προϊόν της Μ.Πόλης. Κανονικά θα έπρεπε να συμφωνήσουμε εξ αρχής».
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ: ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΕΖΟΝ (!) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Σε ερώτηση τι θα κάνει η δημοτική αρχή με την Νέα Αγορά και τις εργασίες σε εξέλιξη, ο κ. Χαλκιάς ήταν κατηγορηματικός:
«Η Νέα Αγορά είναι ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο της πόλης και μάλιστα του ιστορικού κέντρου της πόλης της Ρόδου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν! Κι εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: η δημοτική αρχή κι εγώ προσωπικά, καλούμεθα να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του μνημείου. Της Νέας Αγοράς. Ούτε τα συμφέροντα του εργολάβου, ούτε των καταστηματαρχών. Δυστυχώς, υπηρετούνται τα συμφέροντα όλων των άλλων, παρά του μνημείου αυτού καθαυτού!
Ξεκινάει ήδη και εκτελείται με πιο γρήγορους ρυθμούς, η αποκατάσταση του πρώτου ορόφου της Νέας Αγοράς, ωστόσο κάποια στιγμή (είτε μέσα στην τουριστική περίοδο, είτε στο τέλος της) θα κλείσει συνολικά, για ΟΛΟΥΣ. Και για ΟΣΟ χρονικό διάστημα απαιτηθεί για να γίνει η πλήρης αποκατάστασή της. Αν η υπηρεσία και οι ανάγκες του χρηματοδοτούμενου έργου, το επιβάλλουν να κλείσει πιο νωρίς ή στο τέλος της σεζόν, αυτό και θα γίνει. όποτε το επιβάλλουν οι ανάγκες. Εδώ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ την Νέα Αγορά και κανέναν άλλον. Ανάλογα με την εισήγηση των υπηρεσιών.
Δεν με ενδιαφέρει ποια συμβατικά κείμενα έχουν υπογραφεί και τι προγραμματισμός του έργου έχει γίνει μέχρι τώρα… να εκτελεστεί πρώτα η μία πλευρά, μετά η άλλη κ.ο.κ.
Όταν εκτελούνται έργα αυτού του μεγέθους και αυτής της κλίμακας, το εργοτάξιο είναι ένα, θα είναι κλειστό, θα έχει είσοδο – έξοδο και μέτρα ασφαλείας παντού. Αυτή η κατάσταση δεν θα επιτραπεί! Η Νέα Αγορά θα κλείσει συνολικά για όσο χρειάζεται για να εκτελεστεί το έργο και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σκοπός μας δεν είναι να προκαλέσουμε οικονομική βλάβη στους μισθωτές. Αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες με τέτοια δεδομένα. Έπρεπε να έχει παραδοθεί».
Ερωτηθείς εάν το έχει συζητήσει με τους καταστηματάρχες, είπε ότι η εντολή είναι από το μνημείο ώστε να παραδοθεί λειτουργικό για τον ροδιακό λαό: «Δυστυχώς, αποκαλύπτεται ότι είναι αδύνατη η εκτέλεση του έργου όσο τα καταστήματα είναι ανοιχτά, καθώς οι βασικές συνδέσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, πρέπει να διακοπούν! Είναι θέματα ασφαλείας και οφείλουμε να τα ακολουθούμε σε τέτοια έργα κλίμακας. Πρέπει να εφαρμόσουμε το νόμο. Ή θα εκτελεστεί το έργο, ή δεν θα εκτελεστεί! Δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες με άλλο τρόπο. Την απόφαση θα την πάρουμε εμείς. Όποιος δεν συμφωνήσει, δυστυχώς θα τον δυσαρεστήσουμε. Κι ας κάνει ό,τι προβλέπει ο νόμος… ειδάλλως θα είναι αυτοί υπόλογοι και όχι εμείς» -κατέληξε χαρακτηριστικά.