• Τι λένε οι πρόεδροι της ΕΞΡ Γιάννης Παπαβασιλείου και του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου
«Ποδαρικό» αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου για τα πρώτα τσάρτερ που φθάνουν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας», ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν για τη Ρόδο. «Πρόθεση μέσα στα επόμενα χρόνια να φτάσουμε τους 12 μήνες», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Γιάννης Παπαβασιλείου, ενώ με αφορμή τις συζητήσεις περί υπερτουρισμού κάθετος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, που υποστηρίζει ότι αυτό αφορά προορισμούς που έχουν 12μηνη διάρκεια. Παράλληλα και οι δυο εκπρόσωποι των σημαντικών φορέων διατυπώνουν τις ενστάσεις για τη λειτουργία της κυβέρνησης στα διαχρονικά ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των νησιών μας, όπως δήλωσαν μιλώντας στο Tv Κόσμος, στον Τέρη Χατζηιωάννου.
Δεν υπάρχει φαινόμενο υπερτουρισμού
Για τον υπερτουρισμό, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ΕΒΕΔ κ. Πάππου σχολίασε συγκεκριμένα:
«Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο στην περιοχή μας δεν πρέπει να το ακουμπάμε, και όταν το ακουμπάμε θα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Μιλάμε για υπερτουρισμό πότε; Για 90 ημέρες τον χρόνο. Γιατί τώρα αν βγούμε έξω, δεν θα δούμε κανέναν τουρίστα. Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη οι αριθμοί είναι μηδενικοί. Από τις αρχές Απριλίου και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου είναι η τουριστική περίοδος στην οποία υποδεχόμαστε αυτούς που επιλέγουν τον προορισμό μας και αποφασίζουν να επισκεφθούν την περιοχή μας. Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε δεν είναι περισσότερο από 70-90 ημέρες. Υπάρχουν προορισμοί που έχουν τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Εμείς δεν έχουμε 12μηνη υποδοχή. Οφείλουμε όμως, ως εκπρόσωποι φορέων, ως κάτοικοι αυτού του νησιού να σεβαστούμε τον τόπο μας και να απαιτήσουμε από το κεντρικό κράτος τα κονδύλια αυτά να επιτρέψουν για την καλύτερη φιλοξενία, αλλά και την καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Δυστυχώς ενώ οι φορείς σχεδιάζουν κάποιες δράσεις προσέλκυσης επισκεπτών, αντίθετα λειτουργεί πολλές φορές το κράτος κι επιβάλλει φορολογίες και μηχανισμούς τροχοπέδη, με αποτελέσματα τα οποία είναι αντίθετα από αυτά που προσδοκούμε».
Ο κ. Πάππου σε αυτό το σημείο έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι «το ΕΒΕΔ πήρε μία γενναία απόφαση να επενδύσει στις ειδικές μορφές τουρισμού, να λάβει μέρος σε μία από τις εξειδικευμένες παγκόσμιου βεληνεκούς εκθέσεις, η μία στη Γαλλία και η άλλη στη Γερμανία (Ντίσελντορφ), από όπου και επιστρέψαμε πρόσφατα, με άκρως θετικά αποτελέσματα για το σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου και όχι μόνο για τη Ρόδο. Το ελληνικό κράτος και ενώ εμείς καταβάλλουμε προσέλκυση ειδικού επιπέδου επισκέπτες με ιστιοπλοϊκά σκάφη ή γενικότερα μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής, επέβαλλε έναν φόρο εισόδου στα ελληνικά ύδατα στα σκάφη αναψυχής που φέρουν σημαία τρίτης χώρας. Αυτό τουλάχιστον για τη σεζόν του 2024 λειτούργησε ανασταλτικά, γιατί να πληρώσει κάποιος 1.000 ευρώ χαράτσι για την είσοδο του σκάφους στα ελληνικά ύδατα, προκαλώντας δεύτερες σκέψεις π.χ. να πάει στην Κύπρο. Αυτά τα λεφτά τα στερηθήκαμε και από την άλλη πλευρά το ελληνικό κράτος αυτοβούλως και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς να επιβάλλει τέτοιου είδους φόρους».
Δουλεύουμε για 12μηνη επέκταση της σεζόν
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γιάννης Παπαβασιλείου τόνισε από την πλευρά του ότι «εμείς κάνουμε τις προσπάθειές μας, ζητάμε τη βοήθεια του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά πολλές φορές ξεκινάμε από μόνοι μας και κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε, προστατεύουμε και το τουριστικό προϊόν και το νησί μας. Ο στόχος της ΕΞΡ είναι να επεκτείνει τη σεζόν, θέλουμε να είμαστε 12μηνης διάρκειας προορισμός, μας ανησύχησε πάρα πολύ η καταστροφή που μας έφερε η πρόσφατη κακοκαιρία με τα πλημμυρικά φαινόμενα, η οποία μας έπληξε πάρα πολύ άσχημα, θα πρέπει λοιπόν, οι υποδομές μας να είναι και για τον χειμώνα και για το καλοκαίρι. Ήδη έχουμε επεκτείνει τη σεζόν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, νομίζω ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα αντέξουμε φέτος να λειτουργήσουμε.
Από τις 5/2 τα πρώτα τσάρτερ και τα πρώτα προγραμματισμένα γκρουπ ξεκινούν. Επομένως το 12μηνο είναι κοντά. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε ότι δέκα δέκα ημέρες θα φθάσουμε στους 12 μήνες σεζόν. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί μας λειτουργούν εντατικά έξι μήνες κι έχουν έξι μήνες για να πάρουν ανάσα. Ο 12μηνος τουρισμός σημαίνει μόνιμες θέσεις εργασίας, σημαίνει 5νθήμερο εργασίας, λιγότερες μέρες και το καλοκαίρι και τον χειμώνα, περισσότερα έσοδα για τον καθένα. Θα υπάρχουν ημέρες ξεκούρασης γιατί θα είναι ομαλή η διαβίωσή τους».