Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου για άλλη μία φορά πρωτοπορεί εγκαινιάζοντας μια νέα διεθνή δράση με τίτλο Λογοτεχνικές Διαδρομές: Ελλάδα – Τουρκία, τρίγωνο επικοινωνίας Ρόδος – Κωνσταντινούπολη – Σμύρνη.
Συγκεκριμένα, από 26 Μαρτίου έως 31Μαρτίου θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο νησί μας έξι καταξιωμένους και πολυβραβευμένος Έλληνες καθώς και επτά διάσημους Τούρκους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Στη συνέχεια τον Μάιο θα γίνει αντίστοιχη δράση στη Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό τον Οκτώβριο στη Σμύρνη.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα δράσεων του Κέντρου μας και πραγματοποιείται με αφορμή την ετήσια εκπαιδευτική δράση, με τίτλο “Βιβλιοπεριπέτειες”. Όπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο το Κέντρο μας προκηρύσσει Διαγωνισμούς για μαθητές προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και πραγματοποιεί στα σχολεία Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και Μετάφρασης με μεγάλη επιτυχία. Φέτος, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη οι μαθητές καλούνται να πάρουν μέρος στους εξής μαθητικού Διαγωνισμούς:
Για τα Νηπιαγωγεία, Α’ και Β’ Δημοτικού τα παιδιά με αφορμή το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, «Λέλο και Στρουθ: Ένα αλλιώτικο αδελφάκι» θα φτιάξουν τις μάσκες των ηρώων της ιστορίας καθώς και θα αποδώσουν θεατρικά το κείμενο.
Από την Γ’ έως και την ΣΤ’ τάξη Δημοτικού συνεχίζεται για 7η χρονιά ο Διαγωνισμός “Μικροί Λογοτέχνες” με διαφορετικό θέμα για κάθε τάξη, με αφορμή τα εξής βιβλία:
Για την Γ΄ τάξη: «Τα παραμύθια της μουσικής« της Λίλης Λαμπρέλλη
Για την Δ΄ τάξη: «Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής» της Ελένης Δικαίου
Για την Ε΄ τάξη «Το μισό πιθάρι» της Φωτεινής Φραγκούλη
Για την ΣΤ΄ τάξη «Το παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση
Φέτος, συμπεριλάβαμε στο Διαγωνισμό Συγγραφής και τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι με αφορμή ένα απόσπασμα από το βιβλίο ‘άμπε φάμπερ βγε‘ της συντοπίτισσάς μας Χριστίνας Φραγκεσκάκη θα αναπτύξουν τις ιδέες τους πάνω σ’ ένα σύγχρονο θέμα.
Όλοι αυτοί οι συγγραφείς, που θα βρίσκονται στο νησί μας στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης «Λογοτεχνικές Διαδρομές: Ελλάδα -Τουρκία» στις 27 Μαρτίου το πρωί θα επισκεφθούν σχολεία της Ρόδου, που έχουν δουλέψει και συμμετάσχει στους παραπάνω Διαγωνισμούς.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί στο Ακταίον Συμπόσιο με θέμα «Η λογοτεχνία στη σχολική τάξη», με βασικούς ομιλητές τόσο τους Έλληνες Συγγραφείς όσο και τους Τούρκους και στη συνέχεια θα γίνει θεωρητική προσέγγιση του θέματος από τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Γεώργιο Παπαντωνάκη, Έλενα Θεοδωροπούλου, Κατερίνα Φραντζή και Ασημίνα Τσιμπιδάκη. Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχει η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου και πιο συγκεκριμένα θα μιλήσει ο σχολικός σύμβουλος Μανόλης Σοφός.
Το Σάββατο το πρωί στο Ροδίνι θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), όπου θα απονεμηθούν βραβεία και έπαινοι στους μαθητές που διακρίθηκαν σε όλους αυτούς τους Διαγωνισμούς και η απονομή θα γίνει από τους Έλληνες και τους Τούρκους Συγγραφείς.
Το απόγευμα του Σαββάτου οι φιλοξενούμενοι Συγγραφείς και το κοινό της Ρόδου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στο Δημοτικό θέατρο μία μουσικοχορευτική βραδιά με ελεύθερη είσοδο.
Τέλος, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου σε συνεργασία με τα ξενόγλωσσα τμήματα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι Τούρκοι συγγραφείς θα επισκεφτούν Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού μας.
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε τα ονόματα των Τούρκων συγγραφέων, πρόκειται για
Gülten Dayıoğlu
Esra Alkan
Mavisel Yener
Aytül Akal
Habib Bektaş
Mesut Şenol
Bekir Yurdakul
και να συμπληρώσουμε ότι οι Τούρκοι συγγραφείς είναι αγαπητοί και αναγνωρίσιμοι στη χώρα τους με πολλούς τίτλους βιβλίων και τηλεοπτικές εκπομπές για τη λογοτεχνία. Αξίζει να προσθέσουμε σ’ αυτό το σημείο, ενδεικτικά, ότι ο Χαμπίμπ Μπεκτάς, που είναι διάσημος και στη Γερμανία, έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά, πρόκειται για το βιβλίο του «Ο κήπος πίσω από τον παράδεισο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Και κυρίως να αναφέρουμε την Γκουλτέν Νταγιογλού, η οποία, αν και σπούδασε νομικά, προτίμησε να εργαστεί ως δασκάλα, την έχουν αγαπήσει πολλές γενιές Τούρκων μαθητών και ίσως θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως την Άλκη Ζέη της Τουρκίας.
Ας περάσουμε τώρα στο δεύτερο άξονα του κύκλου ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ, τα εργαστήρια μετάφρασης και το διαγωνισμό μετάφρασης «Μικροί Μεταφραστές». Όπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο σε συνεργασία με τους καθηγητές των ξενόγλωσσων τμημάτων των σχολείων, επισκεπτόμαστε γυμνάσια και λύκεια του νησιού μας όπου πραγματοποιούμε εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης από τα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Επίσης, σε καθορισμένες ημερομηνίες τάξεις γυμνασίων και λυκείων επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου όπου οι μαθητές διαγωνίζονται στο διαγωνισμό «Μικροί Μεταφραστές» μεταφράζοντας ένα λογοτεχνικό απόσπασμα από την ξένη γλώσσα στα Ελληνικά. Τα βραβεία και οι έπαινοι στους Μικρούς Μεταφραστές που θα διακριθούν, θα δοθούν στην πανηγυρική εκδήλωση που θα γίνει στο Ροδίνι το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 μαζί με τα βραβεία και τους επαίνους των υπόλοιπων διαγωνισμών.
Ολοκληρώνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνολική δράση «Λογοτεχνικές Διαδρομές» και ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ αποτελεί μία πρωτότυπη δράση σε πανελλαδικό επίπεδο θα λέγαμε, εννοώντας ότι έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται εξολοκλήρου από το Διεθνές Κέντρο –να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τους συναδέλφους Μαρία Σπανού και Αργύρη Κόσκορο-, επίσης συνδυάζει το διεθνή χαρακτήρα του Κέντρου της Ρόδου με τις εκπαιδευτικές δράσεις και τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι πλέον έχουν γίνει μόνιμη δομή του Κέντρου κι ένας θεσμός που έχει μεγάλη απήχηση και εξαιρετική ανταπόκριση σε όλους: μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.
ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. ΑΞΙΟΙ/ΕΣ !