Η γνωστή τακτική κόβω- ράβω και κιτρινίζω, συνεχίζεται για ακόμη μια φορά από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους. Σημεία από τη σημερινή συνέντευξη που έδωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός στο Βήμα fm και στους δημοσιογράφους, Άρη Ραβανό και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, χρησιμοποιήθηκαν αποσπασματικά από μερίδα του Τύπου, με σκοπό να παρουσιαστεί μια εικόνα διχογνωμίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μεταναστευτικό. Παρακάτω παραθέτοντας απομαγνητοφωνημένη όλη τη συνέντευξη, μπορεί ο καθένας να καταλάβει ποια είναι τα πραγματικά λεγόμενα του κ. Σαντορινιού και ποιο το πλαίσιο της συνέντευξης.
Για την Αμυγδαλέζα
Συγκεκριμένα στην ερώτηση των δημοσιογράφων: «Επίσης, κε Σαντορινιέ, αν το πρόβλημα με την Αμυγδαλέζα ήταν οι συνθήκες, γιατί δεν τις φτιάξατε και την κλείσατε; Ήταν κάτι έτοιμο, έπρεπε να το φτιάξετε και με λιγότερα λεφτά, και να γίνει και πιο ανθρώπινο και να μην την κλείσετε. Την κλείσατε…Γιατί;» ο Νεκτάριος Σαντορινιός απάντησε: «Μπορώ να σας πω, ίσως και να ήταν μια λάθος εκτίμηση. Εγώ δε μπαίνω σε μια λογική του να υπερασπιστώ όλες τις ενέργειες που έχουμε κάνει στο παρελθόν, όμως, σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε τα hot spots και θα το κάνουμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης».
Στα πλαίσια της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα, νωρίτερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου για μετανάστες σε καθεστώς επανεισδοχής, τόνισε ότι αυτά θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, κάτι που δεν υπήρχε στην Αμυγδαλέζα. Η Αμυγδαλέζα, έκλεισε γιατί «είχαμε καταδίκες», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας «Θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Δε θα είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι καθημερινά θα προσπαθούν να αυτοκτονήσουν». «Η εναντίωση για την Αμυγδαλέζα ήταν και για τις συνθήκες διαβίωσης. Μην το ξεχνάτε αυτό. Και τις καταδίκες δεν τις έφαγε η χώρα εξαιτίας του ότι ήταν κλειστού τύπου. Τις έφαγε η χώρα εξαιτίας του ότι οι συνθήκες των ανθρώπων που ήταν εκεί μέσα πόρρω απείχαν από τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».
Για τις ενέργειες της Κυβέρνησης
«Δεν αλλάζουμε τη ρητορική μας και δεν αλλάζουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Είναι μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, ίσως η μεγαλύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως προσφυγικό ρεύμα. Από κει και πέρα πρέπει να διαχειριστείς μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στη χώρα και νομίζω ότι αν και υπάρχουν προβλήματα, η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Την αντιμετωπίζει με τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας, των hot spot, τα relocation center, που λέμε, τα οποία ήδη υλοποιούνται. Θα μου πείτε- αργήσαμε να τα υλοποιήσουμε- όμως αυτό είναι μια πραγματικότητα, όμως ήταν και οι αντικειμενικές συνθήκες».
Συνεχίζοντας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπισθούν οι δύσκολες και μεγάλες αυτές νέες ανάγκες «καταθέσαμε και το εναλλακτικό σχέδιο για 100.000 πρόσφυγες που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το σχέδιο, όπως καταλαβαίνετε δεν δημιουργήθηκε την τελευταία στιγμή. Είχε σχεδιαστεί. Όμως σας λέω και πάλι, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν με transition- όπως είπε και ο κ. Τούσκ χθες- και relocation. Δηλαδή, διάβαση από τη χώρα μας και μετεγκατάσταση των προσφύγων. Αυτός ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε. Άργα; Αργά. Με προβλήματα; Με προβλήματα. Αλλά υλοποιήθηκαν».
Η κυβέρνηση, άλλωστε, όπως τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός «δίνει μια μάχη, σε δυο επίπεδα. Η μια είναι η μάχη της καθημερινότητας και της διαχείρισης ενός προβλήματος που σου έρχεται. Και η δεύτερη μάχη είναι στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μην ξεχνάτε ότι το μεταναστευτικό το φέραμε εμείς, προβλέποντας του τι θα συμβεί. Από τις αρχές της διακυβέρνησής μας, το φέραμε στην κορυφή της ατζέντας μας. Το φέραμε και στην κορυφή της ατζέντας της Ευρώπης, σε συνεργασία με την Ιταλία, με τον κ. Ρέντζι».
Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του Νεκτάριου Σαντορινιού στο Βήμα FM
ΔΗΜ: Καλησπέρα σας
ΣΑΝ: Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση
ΔΗΜ: τι προσδοκάτε εσείς να βγει από αυτή τη σύσκεψη;
ΣΑΝ: κοιτάξτε το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα, το οποίο πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε με αυτή την αντίληψη: του εθνικού ζητήματος που πρέπει να επιλύσουμε. Δεύτερον, δεν χωράνε κομματικές αντιπαραθέσεις. Πρέπει όλοι να έχουμε μια στάση ευθύνης και ελπίζω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα σταθούν στο ύψος της ευθύνης και στο ύψος των στιγμών.
ΔΗΜ: αντιλαμβανόμαστε ότι και εσείς έχετε κάνει κάποιες αναπροσαρμογές στην πολιτική σας. Δε λέτε ακριβώς τα ίδια πράγματα που λέγατε για το μεταναστευτικό που λεγόταν πριν από λίγους μήνες, και ίσως έχει βοηθήσει η ίδια η δύναμη της πραγματικότητας σε αυτό. Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να αλλάξει από αυτά που λέγατε;
ΣΑΝ: κοιτάξτε, δεν αλλάζουμε την ρητορική μας και δεν αλλάζουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Είναι μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, ίσως η μεγαλύτερη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως προσφυγικό ρεύμα. Από κει και πέρα πρέπει να διαχειριστείς μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στη χώρα και νομίζω ότι αν και υπάρχουν προβλήματα, η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Την αντιμετωπίζει με τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας, των hot spot, τα relocation center, που λέμε, τα οποία ήδη υλοποιούνται. Θα μου πείτε- αργήσαμε να τα υλοποιήσουμε- όμως αυτό είναι μια πραγματικότητα, όμως ήταν και οι αντικειμενικές συνθήκες.
ΔΗΜ: Γιατί αργήσατε να τα υλοποιήσατε; Αμφιθυμία υπήρχε;
ΣΑΝ: Αμφιθυμία; Θα έλεγα ότι δεν υπήρχε ο καλύτερος δυνατός συντονισμός. Δε θα πω ότι υπήρχε αμφιθυμία.
ΔΗΜ: Επιτρέψτε μου, ο συντονισμός κρίνεται από τη στιγμή που ξεκαθαρίζεται μια απόφαση. Όσο η απόφαση είναι θολή, δεν ξέρεις τι ακριβώς και πως να συντονίσεις. Και η αίσθησή μου είναι ότι ο συντονισμός πάσχει γιατί ακριβώς άργησε να ξεκαθαρίσει η απόφαση.
ΣΑΝ: Η απόφαση, όπως ξέρετε, είχε να κάνει με το ρόλο της Ελλάδας ως ένα σημείο διαμετακόμισης.
ΔΗΜ: Σωστά
ΣΑΝ: Δεν είχε να κάνει με την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα και η οποία εμφανίστηκε, ουσιαστικά, από μονομερείς ενέργειες μελών- κρατών και άλλων κρατών των Βαλκανίων.
ΔΗΜ: όμως δεν έπρεπε να τον δείτε αυτό τον κίνδυνο;
ΣΑΝ: ναι υπήρχε ο κίνδυνος. Αλλά όταν πας και κάνεις συνεννοήσεις, πας στην Σύνοδο Κορυφής, παίρνεις αποφάσεις με την Ευρώπη της αλληλεγγύης και ξαφνικά κάποια κράτη- μέλη αποφασίζουν να κάνουν μονομερείς ενέργειες, καταλαβαίνετε ότι αυτό ανατρέπει, όχι μόνο τον δικό μας σχεδιασμό αλλά και το σχεδιασμό όλης της Ευρώπης. Η ίδια η κα. Μέρκελ, λέει ότι οι μονομερείς ενέργειες μας στερήσαν από χρόνο.
ΔΗΜ: έχουμε πέσει πάνω στην κα. Μέρκελ και την έχουμε αγκαλιάσει σφιχτά- και καλά κάνουμε να την εκμεταλλευτούμε, αλλά οι αντιδράσεις αυτές γιατί ήρθαν; Γιατί η Ελλάδα πήγε να γίνει ένας ατελείωτος διάδρομος προσφύγων, ο οποίος κατευθυνόταν, ανεξέλεγκτα προς παντού. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν αντιδρούσαν αυτοί, τι θα κάναμε εμείς. Δηλαδή δε θέλει φιλοσοφία, νομίζω, αυτό. Έτσι δεν είναι;
ΣΑΝ: το καταλαβαίνω, έχετε δίκιο. Και όπως ξέρετε γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, καταθέσαμε και το εναλλακτικό σχέδιο για 100.000 πρόσφυγες που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το σχέδιο, όπως καταλαβαίνετε δεν δημιουργήθηκε την τελευταία στιγμή. Είχε σχεδιαστεί. Όμως σας λέω και πάλι, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν με transition- όπως είπε και ο κ. Τούσκ χθες- και relocation. Δηλαδή, διάβαση από τη χώρα μας και μετεγκατάσταση των προσφύγων. Αυτός ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε. Άργα; Αργά. Με προβλήματα; Με προβλήματα. Αλλά υλοποιήθηκαν.
ΔΗΜ: υπάρχει και το κομμάτι των μεταναστών τώρα. Εκεί υπάρχει επίσης ένα θέμα που πρέπει να ξαναδείτε αυτά που λέγατε.
ΣΑΝ: Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Όμως αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι οι μετανάστες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, ουσιαστικά, οι συμφωνίες επανεισδοχής στην Τουρκία και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Δεν είναι ότι εμείς σταματήσαμε να υλοποιούμε αποφάσεις επανεισδοχής στην Τουρκία. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα αιτήματα που είχαν γίνει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Ήταν πάρα πολύ λίγα τα αιτήματα που υλοποιήθηκαν.
ΔΗΜ: Θα συμφωνήσω τώρα εγώ μαζί σας, ότι πράγματι είναι εντελώς ασυνεπής- και υπόπτως ασυνεπής, αν θέλετε- η Τουρκία.
ΣΑΝ: Κάτω από την πίεση της διεθνούς συγκυρίας και της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία αναγκάστηκε προχθές να κάνει δεκτά 308 αιτήματα, περισσότερα από αυτά που είχε κάνει δεκτά το 2014.
ΔΗΜ: έχετε δίκιο. Όμως το γεγονός ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μην είναι συνεπής- όπως δεν ήταν συνεπής και όλα τα προηγούμενα χρόνια- επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, και τότε δεν ήταν. Υπήρχαν συμφωνίες επανεισδοχής οι οποίες δεν τηρήθηκαν ποτέ από την Τουρκία. Αυτό δεν έπρεπε να συνεκτιμηθεί και να συνυπολογιστεί από σας, από την κυβέρνηση; Ότι μπορεί η Τουρκία να συνεχίσει να παραμείνει ασυνεπής.
ΣΑΝ: Συμφωνώ απόλυτα, όμως ξέρετε ότι εμείς δίνουμε μια μάχη, εγώ θα έλεγα, σε δυο επίπεδα. Η μια είναι η μάχη της καθημερινότητας και της διαχείρισης ενός προβλήματος που σου έρχεται. Και η δεύτερη μάχη είναι στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μην ξεχνάτε ότι το μεταναστευτικό το φέραμε εμείς, προβλέποντας του τι θα συμβεί. Από τις αρχές της διακυβέρνησής μας, το φέραμε στην κορυφή της ατζέντας μας. Το φέραμε και στην κορυφή της ατζέντας της Ευρώπης, σε συνεργασία με την Ιταλία, με τον κ. Ρέντζι.
ΔΗΜ: Σωστά
ΣΑΝ: Μην το ξεχνάτε αυτό
ΔΗΜ: Καθόλου
ΣΑΝ: πριν το μεταναστευτικό, δεν υπήρχε
ΔΗΜ 1: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι θα δημιουργηθούν και κλειστού τύπου κέντρα. Έτσι δεν είναι;
ΣΑΝ: Είναι πολύ πιθανό. Όχι όμως σαν την Αμυγδαλέζα.
ΔΗΜ 1: Δηλαδή, ποια θα είναι η διαφορά; Η διαφορά από την Αμυγδαλέζα ποια θα είναι;
ΣΑΝ: Κλειστού τύπου κέντρα ναι, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
ΔΗΜ1: Μισό λεπτάκι.
ΣΑΝ: Για την Αμυγδαλέζα έχουμε καταδίκες.
ΔΗΜ2: Έχετε δαιμονοποιήσει την Αμυγδαλέζα. Είχατε δει τις συνθήκες πώς είναι;
ΔΗΜ1: Θα’χει καλύτερα κρεβάτια; Θα’ναι πιο καθαρά; Τι εννοείται;
ΣΑΝ: Θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Δε θα είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι καθημερινά θα προσπαθούν να αυτοκτονήσουν. (διακόπτεται)
ΔΗΜ1: Θα είναι υπό περιορισμό;
ΣΑΝ: Προφανώς.
ΔΗΜ1: Ε, η Αμυγδαλέζα αυτό ήτανε.
ΣΑΝ: Κοιτάξτε, ναι, ο περιορισμός και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυο πράγματα τα οποία πρέπει να τα σεβαστείς. Δε μπορείς να σέβεσαι μόνο τον περιορισμό και να μη σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΔΗΜ1: Ποιος λέει όχι; Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Ποιος λέει ότι έπρεπε να πεταχτούν οι μετανάστες σε κάποια μπουντρούμια, σε άθλιες συνθήκες μες τις λάσπες χωρίς φαί χωρίς περίθαλψη. Δε μιλάγαμε γι’ αυτό. Όταν υπήρχε η εναντίωση στην Αμυγδαλέζα ήταν ότι ήταν κλειστού τύπου. Ότι όσοι ήταν εκεί δε μπορούσαν να φύγουν όποτε θέλανε. Αυτή ήταν η διαφορά.
ΣΑΝ: Η εναντίωση για την Αμυγδαλέζα ήταν και για τις συνθήκες διαβίωσης. Μην το ξεχνάτε αυτό. Και τις καταδίκες δεν τις έφαγε η χώρα εξαιτίας του ότι ήταν κλειστού τύπου. Τις έφαγε η χώρα εξαιτίας του οι συνθήκες των ανθρώπων που ήταν εκεί μέσα πόρρω απείχαν από τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
ΔΗΜ 2: Φροντίστε ως κυβέρνηση να είναι οι συνθήκες διαβίωσης καλύτερες αλλά το ζητούμενο θα είναι κλειστού τύπου; Θα είναι κλειστού τύπου. Αυτό είναι.
ΣΑΝ: Μα σας επαναλαμβάνω το καθεστώς των μεταναστών και των προσφύγων δεν καθορίζεται από μία χώρα. Καθορίζεται από διεθνείς συμβάσεις.
ΔΗΜ2: Τι λέτε; Τι λέτε; Άλλο οι πρόσφυγες έχουν προστασία από διεθνείς συνθήκες.
ΣΑΝ: Ναι, αυτό σας λέω.
ΔΗΜ2: Είναι τελείως διαφορετικό. Έρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Ο πρόσφυγας ο οικονομικός, συγνώμη ο μετανάστης, ο οποίος φεύγει από το Μαρόκο, την Αλγερία, Τυνησία δε ξέρω πού αλλού είναι κάτι διαφορετικό.
ΣΑΝ: Αυτό σας λέω. Όμως , παρ’ όλα αυτά καθορίζεται το καθεστώς τους από διεθνείς συμβάσεις.
ΔΗΜ 2: Μα δε μίλησα για τους πρόσφυγες. Είναι τελείως διαφορετικό.
ΔΗΜ 1: Επίσης, κε Σαντορινιέ, κε Σαντορινιέ, αν το πρόβλημα με την Αμυγδαλέζα ήταν οι συνθήκες γιατί δεν τις φτιάξατε και την κλείσατε; Ήταν κάτι έτοιμο, έπρεπε να το φτιάξετε και με λιγότερα λεφτά, και να γίνει και πιο ανθρώπινο και να μην την κλείσετε. Την κλείσατε.
ΣΑΝ: Ναι την κλείσαμε.. (διακόπτεται)
ΔΗΜ: Γιατί;
ΣΑΝ: Μπορώ να σας πω, ίσως και να ήταν μια λάθος εκτίμηση. Εγώ δε μπαίνω σε μια λογική του να υπερασπιστώ όλες τις ενέργειες που έχουμε κάνει στο παρελθόν, όμως, σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε τα hot spots και θα το κάνουμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης.
ΔΗΜ1: Εκτιμώ ιδιαιτέρως το ρεαλιστικό σας λόγο κε Σαντορινιέ και νομίζω ότι είναι εποικοδομητικό να υπάρξει μια ευρύτερη δυνατή συμφωνία με μία τέτοια προσέγγιση σε μία πραγματικότητα η οποί είναι πεισματάρα θα έλεγα
ΣΑΝ: Εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι ρεαλιστές, να μην ακολουθήσουμε την πραγματικότητα που είναι πεισματάρα και να εμμείνουμε στις θέσεις μας
ΔΗΜ: Να την αλλάξουμε.
ΣΑΝ: Να την αλλάξουμε με ουσιαστικό διάλογο. Και εγώ θα έλεγα ότι εκεί πέρα δε βοηθάνε ακραίες φωνές από καμμία πλευρά και δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός από μια προσπάθεια προτάσεων, ακούμε από τμήμα της αξ. αντιπολιτευσης και ακραίες φωνές που διευκολύνουνε την παρά τη δεξιά της πλευρά.
ΔΗΜ1: Όλοι και όλα κρίνονται κε. Σαντορινιέ. Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Καλό μεσημέρι.
ΣΑΝ: Ευχαριστώ και γω.