Ρεπορτάζ

Βελτιώνεται η εικόνα και η λειτουργικότητα της Κοιλάδας των Πεταλούδων

Σε μια σειρά από παρεμβάσεις στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και τις Πηγές Καλλιθέας, αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης.
Επίσης, μίλησε για δύο θέματα που πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας και αφορούν: α. στην μελέτη που έχει ολοκληρωθεί σχετικά με τον πίνακα υλοτομίας και β. στην μελέτη για τον δρόμο διαφυγής στις Πεταλούδες. «Την μελέτη έκαναν οι υπηρεσίες της ΔΕΡΜ ΑΕ, ενώ έχουμε λάβει και τις απαραίτητες άδειες από το Δασαρχείο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 1,2 εκ. ευρώ (2.700 μέτρα) και θα βοηθήσει πολύ στην λειτουργικότητα του χώρου ενώ συνδέεται με τον Καλαμώνα. Το προτείναμε στο έργο που αφορά στους δασικούς ιδιόκτητους χώρους. Όσον αφορά στον πίνακα υλοτομίας, κάναμε μία σύμβαση με δασολόγο και το εντάξαμε σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο κ. Ιατρίδης είπε ακόμη ότι υπεγράφη η σύμβαση για το Μουσείο των Πεταλούδων: «Ο προϋπολογισμός του είναι 400.000 ευρώ και αφορά συνολικά στην παρέμβαση και στην συντήρηση του κτηρίου. Η μελέτη αυτή υπήρχε και απλά κάναμε επικαιροποίησή της ώστε να προλάβουμε έως το τέλος Απριλίου να καταθέσουμε το τεχνικό δελτίο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΠΝΑι για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί».
Όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση στην Κοιλάδα των Πεταλούδων μετά τις ζημιές που υπέστη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ διαβεβαίωσε πως «τα πάντα γίνονται εξ αρχής. Δεν μένει τίποτε παλαιό. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εικόνα και την λειτουργικότητα. Εκτιμώ πως βρισκόμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουμε ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις. Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι συμβολικός χώρος για το νησί και πρέπει να την προσέχουμε ως… κόρη οφθαλμού» ανέφερε.
ΟΙ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗ
Ο κ. Ιατρίδης αναφέρθηκε και στις καντίνες που βρίσκονται στην παραλία ΕΛΛΗ για τις οποίες δήλωσε πως θα προχωρήσουν σε μια διαδικασία όπου θα αναβαθμίσουν την εικόνα του ΕΛΛΗ διότι «η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη. Είναι το καλύτερο κομμάτι στο νησί και οφείλουμε να το αναδείξουμε και να το αξιοποιήσουμε. Δουλέψαμε πολύ για τις 8 καντίνες που θα γίνουν εκεί και αναμένουμε μια διαπιστωτική πράξη από το υπουργείο Τουρισμού ώστε να προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό», ανέφερε.
Σημειώνεται πως πρόκειται για 4 καντίνες (αναψυκτήρια) που ανήκουν στον Δήμο Ρόδου και ακόμη 4, που θα δοθούν σε ιδιώτη με την άσκηση προτιμησιακού δικαιώματος.
Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ,
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ
ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στις πηγές Καλλιθέας, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ είπε πως πιέζει ο χρόνος, διότι θα ξεκινήσουν μια σειρά από συνέδρια από την 1η Απριλίου. «Εκτιμώ πως μέσα στο καλοκαίρι το θέατρο στις πηγές Καλλιθέας θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση αφού έχουμε συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Για να μην αλλάξουμε τα σχέδια του υφιστάμενου θεάτρου θα κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, όπως ένα αναψυκτήριο κ.λπ. Επιπλέον, στο κομμάτι, όπου υπήρχαν παλιά αντλιοστάσια υπάρχει ένα κτήμα το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις όπως βαψίματα και άλλες εργασίες για να είναι έτοιμες οι υποδομές για το καλοκαίρι».
Όπως ανέφερε ο κ. Ιατρίδης, έχουν κλειστεί να γίνουν πάνω από 200 πολιτικοί γάμοι ενώ θα ακολουθήσουν συνέδρια: Το Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αυστραλιανών Δικηγόρων (6 Ιουλίου 2020) όπου θα παραστεί ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στο τέλος Ιουνίου θα γίνει το Συνέδριο των Εφοριακών όλης της Ευρώπης, το Συνέδριο του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συλλόγου (Ιούλιος) κ.ά.
«Με ενδιαφέρει να γίνει το θέατρο διότι θα γίνει κέντρο πολιτισμού, θα φιλοξενεί συνέδρια και θα δώσει υπεραξία στην περιοχή».

ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας, ο κ. Ιατρίδης είπε ότι απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά: «Είχαμε ξεκινήσει ένα master plan με το ΕΜΠ το 2004 για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών. Αυτό έγινε με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου που ίσχυε πάνω από τον δρόμο –διότι δεν μπορεί να κτιστεί μέσα στο Μνημείο της Καλλιθέας. Το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ οπότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Είναι 200 στρ. και πρέπει να το εξετάσουμε από την αρχή για να δούμε τι μπορεί να γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς».
ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
Ο κ. Ιαρίδης είπε πως μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφτεί τον Προφήτη Ηλία και τις κατασκηνώσεις για να ελέγξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν «μαζί» με το Έλαφος και Ελαφίνα: «Υπάρχει μια σκέψη, να τα αξιοποιήσουμε μαζί ώστε να προωθηθεί συντονισμένα ως τουριστικό προϊόν και φυσικά, να μπορέσει όποιος επιχειρηματίας ενδιαφερθεί να το διαχειριστεί με θετικό τρόπο (να είναι βιώσιμο).
Σημειώνεται πως για το Έλαφος και Ελαφίνα, το οποίο έχει αναλάβει ο ιδιώτης κ. Μιχαηλίδης, επίκειται συνάντηση με τον κ. Ιατρίδη για να εξεταστούν όλες οι παράμετροι αξιοποίησής τους στο μέλλον.
ΤΟ «ΘΕΡΜΑΙ»
Σε ερώτηση σχετικά με την τύχη του ΘΕΡΜΑΙ, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε. δήλωσε: «Υπάρχει πρόταση από έναν επιχειρηματία ιδιώτη να κάνει μια ήπια παρέμβαση (καθώς θεωρείται ‘δάσος’ και δεν υπάρχουν περιθώρια για βαριές παρεμβάσεις). Απαιτούνται εγκρίσεις από το Δασαρχείο και βρισκόμαστε στην διαδικασία εξέτασης της πρότασης ώστε να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε (δεν θα είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος) μέσω διαγωνισμού.
Θεωρώ ότι κάποια ακίνητα που ανήκουν στον Δήμο Ρόδου είναι σημαντικά κομμάτια, ιστορικοί – συμβολικοί χώροι που πρέπει να πάρουν υπεραξία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου