Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και Διοικητής της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (2014 – 2015), ιδιαίτερα αγαπητός στα νησιά, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στον εορτασμό με συνθήκες Covid 19 της 73ης επετείου από την Eνσωμάτωση της Δωδεκανήσου.
Ο υφυπουργός κ. Στεφανής έχει αρμοδιότητες να αποφασίζει για τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση μονάδων και σχηματισμών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), να αποφασίζει για τη συγκρότηση και λειτουργία της Διακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων, να καθορίζει την υγειονομική πολιτική στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποφασίζει για θέματα που αφορούν στις αιτήσεις απονομής χάριτος, να αποφασίζει για την κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές των κατωτέρων Αξιωματικών, των Ανθυπασπιστών και των Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών, ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», τη Ρόδο θα επισκεφθεί στις 7 Μαρτίου, για τον εορτασμό της επετείου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Η 7η Μαρτίου, αποτελεί ορόσημο όχι μόνο στην ιστορία της Δωδεκανήσου, αλλά και όλης της Ελλάδας, καθώς είναι η τελευταία εκκρεμότητα για την σύσταση του Ελληνικού κράτους, όπως αυτό υφίσταται σήμερα.
Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, τα Δωδεκάνησα ήταν για μακρύ χρονικό διάστημα αυτόνομη και αυτοδιοίκητη περιοχή. Σήκωσαν κι αυτά τη σημαία της επανάστασης, το 1821, και απελευθερώθηκαν. Όμως, στον διακανονισμό των συνόρων, το 1830, αποδόθηκαν στην Τουρκία μαζί με τη Σάμο, με αντάλλαγμα την Εύβοια που κρατούσαν ακόμη οι Τούρκοι. Από το 1835, είχαν και πάλι πλήρη αυτονομία που περιορίστηκε στα 1869, όταν έσβησε η επανάσταση στην Κρήτη, και καταργήθηκε εντελώς, όταν επικράτησαν οι Νεότουρκοι, το 1908.
Τον Απρίλιο του 1912, ενώ συνεχιζόταν ο ιταλοτουρκικός πόλεμος στην Τριπολίτιδα της Αφρικής, οι Ιταλοί έκαναν απόβαση στη Ρόδο και κατέλαβαν τα νησιά. Με τη συνθήκη του Ουσί, η Ιταλία υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα νησιά αλλά επωφελήθηκε από την έκρηξη των Βαλκανικών και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το «ξέχασε». Το 1919, με τη συμφωνία Ελευθερίου Βενιζέλου – Θωμά Τιτόνι, τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Η Ιταλία κατάγγειλε τη συμφωνία, τον Ιούλιο του 1920, την ξαναδέχτηκε τον Αύγουστο, επωφελήθηκε από τη μικρασιατική καταστροφή και την κατάγγειλε πάλι (22 Σεπτεμβρίου 1922).
Με παρελκυστική τακτική, η Ιταλία κατάφερε να κρατήσει το όλο θέμα σε εκκρεμότητα ως το 1940, οπότε κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Όμως, το 1946 είχαν αλλάξει τα πράγματα. Στο Παρίσι, το ανώτατο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, των χωρών που πολέμησαν τον Άξονα, αποφάσισε να αποδοθούν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, μαζί με το Καστελόριζο (26 Ιουνίου 1946). Στις 10 Φεβρουαρίου 1947, υπεγράφη η συμφωνία. Στις 15 Σεπτεμβρίου, έγινε η παράδοση των νησιών.
Ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα, στις 7 Μαρτίου 1948.
https://www.dimokratiki.gr/04-03-2021/i-proedros-tis-dimokratias-kai-o-yfetha-tin-7i-martioy-2021-sti-rodo-gia-tin-epeteio-tis-ensomatosis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.