Ρεπορτάζ

Τι λέει ο πρόεδρος των δικηγόρων για το Κτηματολόγιο Ρόδου

«Εμείς ως Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, κάναμε περισσότερα από αυτά που μας αναλογούσαν». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων χτες, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΔΣΡ κ. Βασίλης Περίδης, ερωτηθείς σχετικά με το Κτηματολόγιο Ρόδου.
«Εμείς πιέσαμε και για την έγκριση της δαπάνης, της μελέτης της Περιφέρειας των 590.000 ευρώ προς το υπουργείο –η οποία εγκρίθηκε από το ειδικό ταμείο που εγκρίνει τις δαπάνες για τις επισκευές των δικαστικών μεγάρων. Αφού συνέβη αυτό, η ΠΝΑι ανταποκρίθηκε, οφείλω να πω, σε αυτό το αίτημα, ενώ ετοιμάζεται να καθορίσει και ανάδοχο. Δηλαδή έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των πρωτοβουλιών που της αναλογεί. Εμείς πάλι, στην προσπάθειά μας αυτή, φέραμε και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε επαφές τόσο με τον δήμαρχο όσο και με τον περιφερειάρχη προκειμένου να επισπεύσουμε την λύση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο, όπου πρέπει πλέον να κινηθούν και οι άλλοι δύο φορείς: δηλαδή η διοίκηση του Κτηματολογίου (που πρέπει να κάνουν κάποια απογραφή και να ετοιμάσουν την εκκένωση του κτηρίου) και ο Δήμος Ρόδου ο οποίος πρέπει να παραδώσει το κτήριο στη νέα πτέρυγα του παλαιού νοσοκομείου –το ισόγειο και τον πρώτο όροφο- όπως έχει υποσχεθεί, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του κι ακολουθώντας τις οδηγίες του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να μπορέσει να μεταφερθεί εκεί το τεράστιο αρχειακό υλικό», όπως είπε.
Ο πρόεδρος του ΔΣΡ δήλωσε ακόμα ότι ενημερώθηκε από τη διοίκηση του Κτηματολογίου, ότι έχει έρθει σε επαφή με κάποιους εργολάβους για την μεταφορά του αρχειακού υλικού: «Απαιτείται εξειδίκευση γι αυτή την διαδικασία λόγω της ευαισθησίας των εγγράφων. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην απογραφή, στην καταγραφή και στην μεταφορά των εγγράφων που χρονολογούνται από το 1912. Όλο αυτό το διάστημα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με δεδομένο ότι, αφενός εκκρεμούν πάρα πολλές υποθέσεις και αφετέρου, υπάρχει το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες. Οι δασικοί χάρτες απαιτούν σχεδιαγράμματα που αυτή την στιγμή δεν μπορούν να εκδοθούν. Γι αυτό, πρέπει να πιεστούν οι αρμόδιοι και οι υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα διότι οι δασικοί χάρτες έχουν συγκεκριμένη προθεσμία (105 ημερών) εντός της οποίας πρέπει να ασκηθούν τα ένδικα μέσα (αντιρρήσεις). Εάν παρέλθει η προθεσμία δεν θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αντιρρήσεις και θα σημειωθούν τεράστια προβλήματα αφού στο νησί έχουν χαρακτηριστεί ‘δασικά’ πάρα πολλά ακίνητα τα οποία, φυσικά, δεν είναι –και απαιτείται αποχαρακτηρισμός. Πέραν τούτου, εμείς λάβαμε κάποια μέριμνα και ζητήσαμε από τον γ.γ. του υπουργείου όταν ήρθε και εκδόθηκε μία υπουργική απόφαση, η οποία επιτρέπει τουλάχιστον την κατάθεση πράξεων (συμβολαίων, αγωγών κ.λπ.) σε χώρο που προσφέραμε εμείς από τον ΔΣΡ και του δικαστικού μεγάρου. Ακόμη, όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα γίνονται τα θέματα των ερευνών κ.λπ. Από την δική μας πλευρά, στείλαμε προς το υπουργείο μια πρόταση για τροπολογία με την οποία ζητάμε, όσο διάστημα είναι κλειστό το Κτηματολόγιο να μην τρέξουν οι προθεσμίες. Πιστεύω ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση γι αυτό –καθώς εάν γίνει πράξη, ολόκληρη η Ρόδος θα στερηθεί του δικαιώματος να μπορέσει να προσφύγει κατά αυτών των αποφάσεων με ολέθριες συνέπειες για τις περιουσίες, χιλιάδων συμπολιτών μας…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου