«Είναι εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα, για την Ευρώπη αυτή που έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.
Σημείωσε ότι είναι δραματικό να το βλέπεις αυτό στην Ευρώπη, «μια πυρηνική δύναμη που επιλέγει ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ένα αιματοκύλισμα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει αν ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, αλλά τόνισε ότι μπορεί να εκτιμήσει πως ακόμα κι αν τερματιστεί σύντομα, οι συνέπειες θα είναι δραματικές.
Εκφράζοντας την αγωνία του και για τους Έλληνες ομογενείς, σημείωσε ότι «ο κόσμος μετά την 24η Φλεβάρη είναι διαφορετικός κόσμος. Ξυπνήσαμε σε έναν κόσμο ξανά διπολικό, σε έναν κόσμο που θα βλέπουμε ξανά έναν σκληρό ψυχρό πόλεμο». Χαρακτήρισε μάλιστα εξαιρετικά δυσμενή αυτή την εξέλιξη για την Ευρώπη γεωπολιτικά και οικονομικά, διαβλέποντας μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας στα ανατολικά.
Επανέλαβε την κάθετη και κατηγορηματική καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία , της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του αναθεωρητισμού.
Σχολίασε επίσης πως ούτε για τη Ρωσία θα είναι εύκολος δρόμος γιατί, η συμμαχία με την Κίνα θα την προσδιορίσει στη θέση του μικρού εταίρου.
Στο ερώτημα σε σχέση με την στάση της Τουρκίας μετά τις εξελίξεις αυτές δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος ως προς τις αναθεωρητικές της πολιτικές αλλά τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να προκαταλάβουμε ότι θα κλιμακώσει κάτι τέτοιο. Προσέθεσε μάλιστα ότι ο κ. Ερντογάν βασιζόμενος στην πολιτική της επιτήδειας ουδετερότητας, αναβαθμίζει με την ευκαιρία τη θέση της χώρας του και την καθιστά περισσότερο υπολογίσιμη δύναμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων και χαρακτήρισε λάθος τις εκτιμήσεις όσων έσπευσαν να μιλήσουν περί απομόνωσης της.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να έχει ξεκάθαρη θέση και για λόγους αρχής και για λόγους της ιδιαίτερης θέσης της. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να είμαστε ουδέτεροι.
Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε, ότι αποτελεί μέγα λάθος και επιπολαιότητα του πρωθυπουργού ότι έσπευσε με την παροχή πολεμικού υλικού, όχι ανθρωπιστικού, να γίνει η χώρα μας που παραδοσιακά εμπλέκεται για την ειρήνη, χώρα που εμπλέκεται σε έναν πόλεμο. Στρέφοντας στο σημείο αυτό τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κατηγόρησε για «πρωθυπουργικό βοναπαρτισμό» αφού πήρε την απόφαση χωρίς να ρωτήσει κανένα και απαντά στις επικρίσεις ότι καλώς έκανε και δεν τον ενδιαφέρει να κάνει πολιτικά συμβούλια».
Πρέπει να είμαστε σαφώς υπέρ του αμυνόμενου, και η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης ως γέφυρα διαλόγου είπε ο κ. Τσίπρας, διατηρώντας το παραδοσιακό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής μας , ως πυλώνας σταθερότητας της περιοχής. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός στις κυρώσεις , στην ανθρωπιστική βοήθεια, στην ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας.
Τόνισε όμως, σε σχέση με τη Ρωσία, ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο τούτη την ώρα να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση και να την κάνουμε μια χώρα που θα στραφεί εναντίον της Ελλάδας ως εάν η χώρα μας να είναι μέρος της εμπλοκής», είπε.
Ο κ . Τσίπρας είναι θετικός σε μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και επισήμανε πως τώρα υπάρχει ένας παραπάνω λόγος Ελλάδα και Τουρκία να έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, χωρίς αυταπάτες, με σαφείς κόκκινες γραμμές ακολουθώντας μια λογική αποκλιμάκωσης της αντιπαράθεσης γιατί διαφορετικά θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών που είναι βέβαιο πως δεν θα φέρει τη λύση.
Ερωτηθείς για αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε δυο ψηφοφορίες στο ευρωκοινοβούλιο, σχολίασε ότι «θα μπορούσε κανείς να κάνει συνδικαλισμό τύπου αμφιθεάτρου αντιπαραβάλλοντας ψηφίσματα στο ευρωκοινοβούλιο».
Απαντώντας σε όσους λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά ίσες αποστάσεις, είπε ότι η ΝΔ ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική όταν εκείνος ως πρωθυπουργός δεν δίστασε να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, επιχειρηματίες, πολίτες, όταν πληροφορήθηκε από τις ελληνικές υπηρεσίες ότι υπάρχει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας για υποκίνηση διαδηλώσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προσέθεσε δε ότι χωρίς τη συμφωνία η Ελλάδα δεν θα είχε μια σύμμαχο χώρα να επιτηρεί τον εναέριο χώρο με τα ελληνικά αεροσκάφη, αλλά θα είχαμε και την Τουρκία και τη Ρωσία στα βόρεια σύνορα μας.
Σχετικά με τους εξοπλισμούς, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα 18 Rafale και τις φρεγάτες Belharra, αλλά καταψήφισε επιπλέον προμήθειες «που κατά τη γνώμη μας δημιουργούν ζήτημα σε σχέση με τα δημοσιονομικά της χώρας». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της λελογισμένης και με σύνεση ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Σημείωσε ότι «για μας είναι αυτοσκοπός η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, η ειρήνη και η ευημερία του λαού», για να τονίσει ότι οι εξοπλισμοί είναι ένα μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού και υπάρχει και η διπλωματία, η οικονομία, η ενεργειακή επάρκεια.
Σε ότι αφορά την εμπλοκή της Ελλάδας στο ενδεχόμενο επίθεσης σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παρέπεμψε στη δέσμευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δε θα εμπλακεί «καμία αμερικανική και νατοϊκή δύναμη», γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτό θα σημαίνει «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» ο οποίος θα είναι «πυρηνικός».
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης ότι σήμερα ακολουθείται από την πρωθυπουργό στρατηγική προκεχωρημένου φυλακίου, όπως θα έκανε ο στρατηγός Παπάγος και αμφισβήτησε το κατά πόσο ακολουθείται το δόγμα Καραμανλή με το “ανήκομεν στη Δύση”.
Για το πρόβλημα της ακρίβειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «μεγιστοποιεί» την ενεργειακή κρίση, αν και «δεν την προκάλεσε», γιατί παρ’ όλο που έχει «πρωτοφανείς διευκολύνσεις», όπως το ρυθμισμένο χρέος, τα χαμηλά επιτόκια και η ρήτρα διαφυγής, επιλέγει να μην πάρει «γενναία» μέτρα στήριξης, όπως είναι η μείωση των φόρων. «Είναι ζήτημα δημοσιονομικών προτεραιοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.
«Τούτη την ώρα αν δεν υπάρξει ως προτεραιότητα η υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πολύ φοβάμαι πως θα βρούμε μπροστά σε μια κλιμάκωση κοινωνικής κρίσης», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι ανεξάρτητα με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία είναι αναγκαίο να ληφθούν «τολμηρές αποφάσεις» καθώς η κατάσταση για τους πολίτες είναι «ήδη οριακή».
Συνεχίζοντας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το «ενεργειακό μείγμα» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Ζήτησε να παραταθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για μεγαλύτερο διάστημα και να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στο φυσικό αέριο.
Ο κ.Τσίπρας έθεσε επίσης θέμα «δυσλειτουργίας» της αγοράς ενέργειας λόγω της ύπαρξης «καρτέλ», στηλιτεύοντας το Χρηματιστήριο Ενέργειας και επισήμανε, ότι εξαιτίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στα ύψη και ταυτόχρονα υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους για τους πάροχους, παρά την κρίση.
Ακόμη υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης του στο θέμα της ΔΕΗ και αρνήθηκε ότι ήταν «χρεοκοπημένη» επιχείρηση αφού κατάφερε να μειώσει το δανεισμό, να κρατήσει χαμηλά την τιμή του ρεύματος και να αυξήσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Κληθείς να σχολιάσει το νέο μέτρο για πλαφόν στα κέρδη, ανέφερε πως «οποιαδήποτε ρύθμιση καλώς έρχεται», ωστόσο, δήλωσε επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητά του.
Για το Σύμφωνο Σταθερότητας είπε ότι η ρήτρα διαφυγής θα πρέπει να συνεχιστεί το 2023 ανεξάρτητα με την έκβαση του πολέμου. Υπενθύμισε πως αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και τα επιτόκια δανεισμού, «το κρίσιμο είναι πως χάρη στη ρύθμιση του χρέους» για την επόμενη δεκαετία οι αποπληρωμές είναι «πολύ χαμηλές».
Ο κ. Τσίπρα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αύξηση των επιτοκίων, που ενδέχεται να οδηγήσει εκτός πλαισίου υπολογισμών σε σχέση με την αύξηση του χρέους. Θα πρέπει να το παρακολουθούμε, χωρίς όμως να καθορίζει την κοινωνική μας πολιτική», υπογράμμισε.
Στο θέμα των εκλογών, εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αντέξει και υποστήριξε ότι η πολιτική αλλαγή θα είναι λύση για τη χώρα από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει σχολιάζοντας πως στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα αλλά ενναλακτικές πολιτικές επιλογές της οποίες προσφέρει η απλή αναλογική .
«Έχουμε έναν πρωθυπουργό που επικαλείται κάθε φορά εξωγενείς παράγοντες», είναι ο πρωθυπουργός «της δικαιολογίας», η χώρα χρειάζεται «κυβέρνηση ευθύνης και έναν πρωθυπουργό της υπευθυνότητας. Αυτό θα είναι το κρίσιμο δίλημμα στις εκλογές που πιστεύω ότι δεν θα αργήσουν να γίνουν», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις φημολογίες και τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού με πρωθυπουργό τεχνοκράτη, για το πρόσωπο του οποίου –όπως ειπώθηκε στη διατύπωση της ερώτησης – ακούγονται μάλιστα ονόματα.
Υποστήριξε ότι η απλή αναλογική υποχρεώνει τα κόμματα να έχουν συγκλίσεις στη βάση προγραμματικού πλαισίου «και εγώ λέω καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση με όλους όσοι, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο» και θα συμφωνήσουν σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, είπε στο ερώτημα «με ποιους;».