Μπροστά σε μια πρωτοφανή έξαρση της απάτης με δήθεν διαδικτυακές επενδύσεις σε «εξωτικά» προϊόντα υψηλής απόδοσης με μικρή συμμετοχή από τον επενδυτή, βρίσκονται ανυποψίαστοι πολίτες και στη Ρόδο.
Το τελευταίο θύμα απάτης είναι ένας 67χρονος Ροδίτης που υπέβαλε μήνυση την 2α Μαρτίου 2023 στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Ο 67χρονος είναι δικαιούχος λογαριασμού στην τράπεζα Πειραιώς ο οποίος είναι συνδεδεμένος με χρεωστική κάρτα.
Περί τα μέσα του Φεβρουαρίου 2023 είδε σε διαφήμιση στο διαδίκτυο μια επενδυτική εταιρεία και έπειτα από συνεχή επικοινωνία με άτομα έναν άνδρα και μια γυναίκα, ημεδαπούς, που του συστήθηκαν ως χρηματιστές, 6 τηλεφωνικών συνδέσεων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της Αγγλίας πείστηκε να συμμετάσχει σε επενδυτικό πρόγραμμα.
Για το λόγο αυτό, μέσω της εφαρμογής Anydesk, τους έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή του και έτσι δημιούργησαν λογαριασμό με τα στοιχεία του στην ανωτέρω εταιρεία και στην εταιρεία Binance, προκειμένου να μεταφέρουν τα χρήματα που θα επενδύει αφού τα μετατρέψουν σε κρυπτονομίσματα.
Ακολούθως, προέβησαν σε τρεις καταθέσεις συνολικού χρηματικού ποσού 69.800 ευρώ από τον λογαριασμό του, σε λογαριασμό του στην τράπεζα Revolut, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με κάρτα και ακολούθως μετατράπηκαν σε κρυπτονομίσματα στην εταιρεία BINANCE.
Την 1η Μαρτίου 2023 οι δράστες του ζήτησαν επιπλέον χρηματικό ποσό και ο 67χρονος αντιλήφθηκε τότε την απάτη
Στις νέες εκδοχές της απάτης, οι επιτήδειοι προσφέρουν στους ανυποψίαστους επενδυτές «πλούσια» πακέτα υπηρεσιών, που υπό κανονικές συνθήκες πληρώνονται πολύ ακριβά σε τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες.
Για παράδειγμα, προσφέρεται προσωπική σύνδεση του επενδυτή με οικονομικό σύμβουλο, ο οποίος θα τον καθοδηγεί επί καθημερινής βάσης για τις επενδύσεις του, αλλά και ένα ελκυστικό «χτίσιμο» του σχήματος αμοιβής της πλατφόρμας, η οποία λαμβάνει προμήθειες από τον επενδυτή μόνο όταν αυτός έχει κέρδος.
Στον πραγματικό κόσμο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, βέβαια, είναι αδιανόητο να παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες επιπέδου private banking για τόσο μικρά ποσά συναλλαγών και με πληρωμή προμήθειας μόνο όταν υπάρχουν κέρδη.
Η έξαρση της απάτης αυτής της μορφής, με διάφορες παραλλαγές, έχει δημιουργήσει ένα τόσο μεγάλο κύκλο θυμάτων, που πλέον έκανε την εμφάνισή της μια άλλη μορφή απάτης: πρόσφατα, επιτήδειοι έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα, εμφανιζόμενοι δήθεν ως στελέχη της Επ. Κεφαλαιαγοράς και ζητώντας αμοιβή από επενδυτές που έχουν χάσει χρήματα για να τους υποστηρίξουν στην υπόθεση της διεκδίκησης των χαμένων χρημάτων τους!
Η Επιτροπή υποχρεώθηκε να εκδώσει ειδική προειδοποίηση για να γίνει αντιληπτό ότι οι επιτήδειοι δεν την εκπροσωπούν.
Το πρόβλημα έχει ενταθεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και ο χρόνος που αφιερώνουν οι περισσότεροι στο διαδίκτυο, δημιουργώντας κατάλληλο περιβάλλον για τέτοιες απάτες.