Απόπειρα «τρομοκράτησης» των καταναλωτών
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Η αύξηση των πωλήσεων δημιουργεί…πανικό!
Νέα, διεθνούς βεληνεκούς και…σύλληψης επίθεση κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου εκδηλώθηκε πρόσφατα, με σειρά δημοσιευμάτων εφημερίδων του εξωτερικού, τα οποία αναπαράχθηκαν και από ελληνικά ΜΜΕ, με αναφορές σε δηλητηριάσεις που συμβαίνουν όταν κάποιος… καταπιεί το υγρό αναπλήρωσης που αυτό χρησιμοποιεί και που περιέχει νικοτίνη.
Η επίθεση (εμπνευσμένη από εκείνους που πρόδηλα έχουν χάσει την ψυχραιμία τους μπροστά στη συνεχώς αυξανόμενη χρήση που έχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ως ένας εναλλακτικός, σημαντικά λιγότερο επιβλαβής τρόπος καπνίσματος), το θέτει στο «στόχαστρο», λαμβάνοντας υπόψη μικρό αριθμό κλήσεων για δηλητηρίαση στις ΗΠΑ από υγρό αναπλήρωσης, το οποίο φυσικά δεν προορίζεται ούτε για κατάποση, ούτε για επαφή με το δέρμα, ούτε –ακόμα χειρότερα- θα αφηνόταν ελεύθερο στην πρόσβαση από ανήλικα παιδιά.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, αξίζει να αναφερθεί, πως το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ετήσιου Απολογισμού του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ (NPDS), o συνολικός αριθμός κλήσεων που δέχθηκε το Κέντρο ήταν 2.275.000 και ο αριθμός των 1351 κλήσεων που αναφέρεται στα δημοσιεύματα για περιστατικά που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αντιπροσωπεύει μόνο το 0,06% ή πιο απλά το 6‰. Ειδικά για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, τα στοιχεία δείχνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό δηλητηριάσεων οφείλεται σε καλλυντικά (160.000 κλήσεις), αναλγητικά φάρμακα (114.000 κλήσεις) και καθαριστικά σπιτιού (111.000 κλήσεις). Τέλος αποσιωπείται ο αριθμός 440.000 που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των θανάτων από το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων κάθε χρόνο.
Τα παραπάνω στοιχεία, σε καμία περίπτωση δεν συνηγορούν στο να θεωρηθούν τα συγκεκριμένα περιστατικά ούτε «κύμα» ούτε «επιδημία» δηλητηριάσεων από ηλεκτρονικό τσιγάρο, ειδικά στις ΗΠΑ, μια χώρα όπου οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια.
Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τελικά πολύ «επικίνδυνο» προϊόν, όχι φυσικά για τα παιδιά, στα οποία πρέπει να απαγορεύεται ρητά να έρχονται σε επαφή μαζί του, αλλά για τους εμπόρους της υγείας που κερδοσκοπούν από τις δαπάνες που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως οι εταιρίες-μέλη του ΣΕΕΗΤ, διαθέτουν τα φιαλίδια που περιέχουν υγρό αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, με όλες τις νόμιμες και απαραίτητες σημάνσεις για την προειδοποίηση των καταναλωτών, ενώ χρησιμοποιούνται συσκευασίες (Child proof), οι οποίες ΔΕΝ μπορούν να ανοιχτούν από παιδιά.
Αθήνα 28 Μαρτίου 2014