Σε δοκιμαστική λειτουργία θα τεθεί τον προσεχή Ιούνιο το φράγμα Γαδουρά καθώς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της σύμβασης και υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του έργου.
Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου χθες ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαίριδης, το Φράγμα θα αρχίσει να υδροδοτεί κανονικά το νησί μας από το Σεπτέμβριο.
«Το έργο ήταν σταματημένο γιατί ο εργολάβος είχε καταθέσει ανακεφαλαιωτικούς πίνακες με εργασίες που έγιναν και δεν πληρώθηκαν. Επίσης δημιουργήθηκε εμπλοκή στο κομμάτι των εργασιών στην περιοχή των Κολυμπίων. Πρέπει να αναφέρω πως δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο ταχυδιυλιστήριο το οποίο μπορεί να επεξεργάζεται ημερησίως 60.000 κυβικά νερού», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως έχει ήδη προγραμματιστεί να καλυφθούν περιοχές του νησιού που γειτνιάζουν.
«Δεν είναι εύκολο αλλά υπάρχει διαδικασία για να υδροδοτηθούν περιοχές όπως η Λίνδος. Η επόμενη φάση του έργου θα ξεκινήσει μετά τη λειτουργία του φράγματος. Σε μελλοντικό στάδιο θα δούμε ποιος θα είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί την διαδικασία. Εκτιμώ πως την αρμοδιότητα θα πρέπει να έχει ο Δήμος Ρόδου με τη ΔΕΥΑΡ», είπε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης υπογράμμισε πως το φράγμα Γαδουρά είναι το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάστηκε στη Ρόδο.
«Ο προϋπολογισμός του έργου έφθασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν μελέτες που αφορούν την επέκταση των δικτύων μεταφοράς του νερού. Το κόστος φθάνει τα 87.000.000 ευρώ. Το έργο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σταδιακά. Το σημαντικό είναι πως ξεκολλάμε και περιμένουμε να μεταφερθεί στην Περιφέρεια το προσωπικό από την ΕΥΔΕ.
Λόγω όλης αυτής της ιστορίας με την κινητικότητα μας ζήτησαν από το υπουργείο προσωπικό για να καλύψουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι οργανικές θέσεις. Θα το δεχθούμε και είμαστε στο τελικό στάδιο για να δοθεί η τελική έγκριση και να δημοσιευθούν οι προσλήψεις στην Περιφέρεια. Θα συγκροτηθεί τμήμα υδραυλικών έργων που θα είναι αρμόδιο για το φράγμα Γαδουρά», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως η διαχείριση των έργων θα πρέπει να γίνεται από τοπικούς φορείς.
«Θέλουμε να δείξουμε πως δεν χρειαζόμαστε πάτρονες για να υλοποιούν τα έργα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως η αρμοδιότητα για τις παρεμβάσεις στην Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου ανατέθηκε στην Περιφέρεια τον περασμένο Μάιο.
«Μέχρι τότε την ευθύνη για την Εθνική Οδό Ρόδου- Λίνδου είχε το αρμόδιο υπουργείο. Αυτός είναι ο λόγος που υπογραμμίζω πως είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε τα δικά μας έργα», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Σε ερώτηση για τις δημοτικές ενότητες του νησιού που θα υδροδοτεί το φράγμα Γαδουρά ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Το Φράγμα Γαδουρά θα καλύπτει όλες τις περιοχές που υδροδοτεί η ΔΕΥΑΡ». Σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του φράγματος ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Αφού καθαριστούν οι αγωγοί προβλέπεται δοκιμαστική λειτουργία του Φράγματος από τον Ιούνιο. Από το φθινόπωρο θα παρέχεται κανονικά το νερό στο νησί. Η κυρία δεξαμενή συγκέντρωσης του νερού βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Στη διαδρομή από το φράγμα στη Ρόδο υπάρχουν και άλλες δεξαμενές και πολλά φρεάτια που λειτουργούν σαν μηχανισμοί πίεσης. Μεγάλες υποδομές δημιουργήθηκαν στην Παναγιά Τσαμπίκα, στην Καλλιθέα και στ’ Ασγούρου».
Οι εκλογές
Αναφερόμενος στις εκλογές ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε πως σε ποσοστό 95% το ψηφοδέλτιό του έχει συμπληρωθεί.
Η παρουσίαση των αρχών και θέσεων της παρατάξεώς του προσδιορίζεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε πως οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
«Είναι τραγικό να διεξάγονται οι εκλογές σε μια κρίσιμη περίοδο για το ΕΣΠΑ. Όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι προσανατολισμένοι τώρα στην απορρόφηση εθνικών πόρων. Θυμίζω πως ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος και τον Ιούνιο θα αρχίσουν οι προκηρύξεις. Παρόλα αυτά ελάχιστοι από τους φορείς ασχολούνται με τους ευρωπαϊκούς πόρους και το πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως τον Ιούνιο δεν θα έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις από τους φορείς και την ΤΑ.
«Στην προεκλογική περίοδο χαλαρώνουν οι μηχανισμοί. Υπάρχει και πανικός για τον κίνδυνο απένταξης των έργων. Σε ποσοστό 30% θα βγουν από το ΕΣΠΑ έργα που δεν είναι ώριμα», δήλωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα θα καθαρίσει από έργα που δεν παρουσιάζουν εξέλιξη.
Σε ερώτηση αν ήρθε σε συμφωνία με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Μανώλη Παλλά και άλλα μέλη της παρατάξεως «Νέα Εποχή» που είναι δυσαρεστημένα με τον κ. Χ. Κόκκινο, ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Με όλους αυτούς του συναδέλφους έχουμε φιλική σχέση. Δεν νομίζω ότι επιτρέπεται και για το κύρος που έχει ο καθένας να δημιουργείται διαδικασία διαπραγμάτευσης. Εμείς καταθέσαμε υποψηφιότητα σαν παράταξη και έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιούμε. Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούω πολλά και διάφορα ξεκαθαρίζω πως εθνικοί πόροι δεν υπάρχουν.
Διαθέσιμα είναι μόνο κονδύλια από την ΕΕ. Αν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, έχει καλώς. Η έκφραση «θα βρούμε λεφτά» δεν μπορεί να σταθεί. Τα λεφτά που έχει ο Γιάννης Μαχαιρίδης προορίζονται για έργα και δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες δράσεις. Οι πόροι έχουν δεσμευθεί για μεγάλες υποδομές, όπως το Φράγμα της Κρητηνίας, το ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο στο νοσοκομείο, η γέφυρα της Κρεμαστής και άλλα.
«Δεν μπορώ να πάρω τα λεφτά από το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και να τα πάω αλλού. Άρα δουλειά, δουλειά και δουλειά χρειαζόμαστε και σωστή εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών πόρων. Η αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού και εμείς δεν έχουμε δικά μας έσοδα. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πιέζοντας το κράτος να μας εκχωρήσει κάποιες αρμοδιότητες. Μας χαρακτηρίζουν διαχειριστές. Απαντώ ότι αν είμαστε καλοί διαχειριστές είναι κάτι», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Σε ερώτηση αν θα προχωρήσει στην ενοικίαση εκλογικού κέντρου ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Θα ενοικιάσουμε και εκλογικό κέντρο στην ώρα του. Θα βρίσκεται μέσα στην πόλη».
Αναφερόμενος στην CRPM δήλωσε πως μπορεί να μην υποβάλει υποψηφιότητα για να μετάσχει στη διοίκηση της ένωσης.
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν στο λόφο της Φιλερήμου.
«Για τις καταπτώσεις χρειάζονται ειδικές εδαφο-τεχνικές μελέτες. Εμείς με μια εργολαβία προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε το οδόστρωμα. Θα κάνουμε αυτοψίες για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν σημεία που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τώρα δεν υπάρχει επικινδυνότητα ως προς την πρόσβαση στη Φιλέρημο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».