Ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπηρεσιών ώστε να κυλήσει ομαλά η αντιπυρική περίοδος ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του χωρικού αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπου Κόκκινου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε Ρόδο και Κω κκ. Βασίλης Κοκμοτός και Γιώργος Σιάμης, ο λιμενάρχης κ. Νίκος Αμπουνιώτης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών κ. Κατερίνα Μπαλατσούκα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κ. Πάνος Βενέρης και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
Προβληματισμό προκάλεσαν οι ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν οι διοικητές της Πυροσβεστικής σε Ρόδο και Κω για την πολύ κακή κατάσταση στην οποία ευρίσκεται το δασικό οδικό δίκτυο και τον κίνδυνο να προκληθούν πυρκαγιές από τους ΧΑΔΑ αλλά και τους πυλώνες της ΔΕΗ.
Την ανησυχία επιδείνωσε η τοποθέτηση της κ. Κατερίνας Μπαλατσούκα η οποία δήλωσε πως δεν έχουν εγκριθεί ακόμη τα κονδύλια για τον καθαρισμό των δασικών δρόμων. Πέρσι είχε διατεθεί ποσό ύψους 27.000 ευρώ από 100.000 που είχε αιτηθεί η Διεύθυνση Δασών.
«Σκοπός μας είναι να περιορίσουμε στον μέγιστο βαθμό τις πυρκαγιές που προκαλούνται από πρόθεση (και έχουν να κάνουν κυρίως με εκμετάλλευση βοσκοτόπων) και τις πυρκαγιές από αμέλεια, που έχουν να κάνουν με λανθασμένες πρακτικές τόσο των αγροτών όσο και των ιδιωτών. Τον παραπάνω στόχο μπορούμε να τον επιτύχουμε με μέτρα πρόληψης, που μαζί με άλλα μέτρα ετοιμότητας για άμεση επέμβαση, θα θωρακίσουν τα νησιά μας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει άμεσα να λάβουμε είναι η εκτέλεση εργασιών αντιπυρικής προστασίας (βελτίωση – συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, εγκατάσταση δεξαμενών νερού και πυροφυλακίων, φυτοτεχνικές εργασίες κλπ), η απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας (αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα κ.λ.π) καθώς και στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων. Επίσης, πρέπει να υιοθετήσουμε μέτρα πρόληψης για τη λειτουργία των χώρων εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους και για την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Απαιτείται η ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές, η έκδοση ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς από το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.gscp.gr).’’, είπε μεταξύ άλλων, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
Όπως τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος τα στατιστικά στοιχεία των τριών τελευταίων χρόνων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου για την περιοχή ευθύνης της δίνουν ένα σύνολο 165 πυρκαγιών εκ των οποίων το 86% στην Ρόδο, και το 13% στην Κάρπαθο. Από αυτές τις πυρκαγιές το 69% ήταν δασικές και το 31% γεωργικές, ενώ το 47% ήταν πρόθεση, 39% αμέλεια, το 10% τυχαίες και το 4% από άγνωστη αιτία.
«Η παρουσία μου στη συνεδρίαση είναι καθαρά σημειολογική. Προβλήματα υπάρχουν πολλά. Είναι αρκετές και οι ελλείψεις. Σημασία έχει να είμαστε ενωμένοι. Κάνω έκκληση στις εθελοντικές οργανώσεις να εμπλουτιστούν με νέα στελέχη. Μπορεί να ανέλαβα το Δήμο αλλά δεν έχω ξεκόψει από το β βαθμό αυτοδιοίκησης. Χαίρομαι γιατί και η Περιφέρεια διαθέτει οργανωμένο τμήμα πολιτικής προστασίας. Και ο Δήμος διαθέτει ένα εξίσου καλά οργανωμένο γραφείο. Όλοι μας πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα πάντα», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος που αναφέρθηκε και στις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν στους δασικούς δρόμους.
Στην ανάγκη να υλοποιηθούν δράσεις που θα συμβάλουν στην προστασία των δασών, αναφέρθηκε ο νέος διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Κοκμοτός.
«Θα πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις από όλους τους φορείς με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των αγροτοδασικών πυρκαγιών. Διαπίστωσα ήδη πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου που έχει υποστεί μεγάλες φθορές εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Ως παράδειγμα σας αναφέρω την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου που οδηγεί στο λόφο της Φιλερήμου, στην κοιλάδα με τις Πεταλούδες, στο δάσος του Αγίου Σουλά. Προβλήματα υπάρχουν και στις χωματερές. Διαπίστωσα πως δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Είναι ανάγκη να υλοποιηθούν οι υποδείξεις της αρμόδιας επιτροπής. Σύντομα θα ξεκινήσουν έλεγχοι και οι αρμόδιοι θα αποφανθούν. Στο σύνολό τους οι χωματερές παρουσιάζουν προβλήματα. Δεν γίνεται σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, δεν υπάρχει περίφραξη ειδικές ζώνες περιμετρικά, δεξαμενές νερού και φύλαξη. Πρέπει να συντηρηθούν και να επισκευαστούν όλα τα υδροστόμια. Επιβάλλεται επίσης να καθαριστούν οι αρχαιολογικοί χώροι τα αλσύλλια και τα περιαστικά δάση», δήλωσε ο κ. Κοκμοτός και πρόσθεσε πως θα πρέπει και οι ιδιώτες να καθαρίσουν τα ακίνητά τους από τα ξερά χόρτα.
Ο κ. Κοκμοτός επεσήμανε τους κινδύνους να προκληθούν πυρκαγιές από τους πυλώνες της ΔΕΗ. Αναφορά έκανε και στα προβλήματα που παρουσιάζουν οι υδατοδεξαμενές στα νησιά.
Αναφορά έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση και στα εναέρια μέσα που θα πρέπει να διαθέτει η Ρόδος.
«Έχουμε κάνει διαβήματα για την ενίσχυση της Ρόδου με περισσότερα εναέρια μέσα. Εκτός από το ελικόπτερο και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ζητήσαμε να έρθουν στη Ρόδο δύο Καναντέρ που βρίσκονται σε άλλη περιοχή της χώρας. Περαιτέρω ενίσχυση χρειάζεται και ο πυροσβεστικός σταθμός του αεροδρομίου Χρειάζεται η καλή συνεργασία και ο συντονισμός όλων μας», τόνισε ο κ. Κοκμοτός.
Στα προβλήματα που υπάρχουν στην Κω αναφέρθηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γιώργος Σιάμης.
«Πρέπει να καθαριστούν οι δασικοί δρόμοι γιατί σε όλο τον ορεινό όγκο είναι απροσπέλαστοι. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι όποιες ενέργειες πέρσι, έγιναν τέλος Αυγούστου. Το δάσος μεταξύ των περιοχών Τσουκαλαριά και Τζιά είναι σχεδόν μισοκατεστραμένο. Αν δεν καθαριστεί θα προκληθεί πυρκαγιά», προειδοποίησε ο κ. Σιάμης.
«Η υπηρεσία μας θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Πυροσβεστική στο έργο της και τη θερινή περίοδο», δήλωσε ο λιμενάρχης Ρόδου κ. Νίκος Αρμπουνιώτης.
«Πρέπει να υπάρχει καλός συντονισμός όλων για να κυλήσει ομαλά η αντιπυρική περίοδος. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη συντήρηση των δασικών δρόμων λόγω της έλλειψης χρημάτων και μηχανημάτων. Για τις ανεξέλεγκτες χωματερές γίνεται ό,τι είναι δυνατό από το Δήμο Ρόδου. Εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης αλλά οι δημότες πετούν τα σκουπίδια χωρίς να υπολογίζουν τίποτε. Ελπίζουμε να έχουμε και φέτος τα κατάλληλα εναέρια μέσα. Η λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ κ. Αγαπητός Πάλλας και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν εργασίες για την αποκατάσταση του δασικού οδικού δικτύου.
Στις δράσεις που υλοποιήθηκαν πέρσι με τους πόρους που διατέθηκαν αναφέρθηκε η προισταμένη της Διεύθυνσης Δασών κ. Κατερίνα Μπαλατσούκα.
«Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι για την κατάσβεση. Δίνουμε έμφαση σε έργα πρόληψης. Πέρσι ζητήσαμε 150.000 ευρώ και εγκρίθηκαν 27.000. Αποκαταστήσαμε κάποιους δρόμους σε Ρόδο και Κάρπαθο γιατί στην Κω κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός. Και φέτος έχουμε αιτηθεί να δοθούν 150.000 ευρώ. Δεν είναι ακόμη γνωστό το ύψος του κονδυλίου που θα διατεθεί!», τόνισε η κ. Μπαλατσούκα.
Τα μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν, όπως δήλωσε ο κ. Χ. Κόκκινος, είναι:
1. Προγράμματα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας(βελτίωση – συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, εγκατάσταση δεξαμενών νερού και πυροφυλακίων, φυτοτεχνικές εργασίες κλπ).
2. Απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας (αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα κ.λ.π) καθώς και στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων.
3. Μέτρα πρόληψης για τη λειτουργία των χώρων εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους.
4. Μέτρα πρόληψης για την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
5. Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.
6. Ενημέρωση για την έκδοση ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς από το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.gscp.gr).
7. Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.
8. Συμμετοχή των Εθελοντικών Οργανώσεων πολιτικής προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την έγκαιρη επισήμανση πυρκαγιών.
9. Ετοιμότηττα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή Δασικών Πυρκαγιών