Το σενάριο των αιφνιδιαστικών εκλογών τον Ιούνιο επανέρχεται όλο και πιο έντονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτήν την φορά όχι ως διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στους δανειστές, αλλά ως πιθανή εξέλιξη εάν η σύγκρουση μεταξύ Ε.Ε. και ελληνικής κυβέρνησης κορυφωθεί και οι εταίροι ζητήσουν την επιβολή μέτρων που ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Τόσο η Κουμουνδούρου όσο και το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλαν στα συρτάρια το σχέδιο Β για προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο και οι δανειστές θέσουν το δίλλημα «χρήματα για αλλαγές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά» στην τελική συμφωνία που πρόκειται να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών τον Ιούνιο για την επόμενη τετραετία.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου η κυβέρνηση επιδιώκει να καταγράψει την σθεναρή της στάση στην αποφυγή μέτρων που θα επιφέρουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και αρνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.
Παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι στο επόμενο Eurogroup θα δοθεί λύση στην οποία θα μετατοπίζονται για το άμεσο μέλλον οι κρίσιμες αποφάσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Έτσι παρά το γεγονός ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και η χώρα απειλείται με στάση πληρωμών είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ένας ενδιάμεσος «έντιμος συμβιβασμός» και θα δοθεί το πράσινο φως για την εκ νέου ροή της χρηματοδότησης προς την χώρα.
Για τον λόγο αυτό και στην χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο αποφασίστηκε η αποστολή νέας λίστας με μέτρα προς τους δανειστές προκειμένου να διαμορφωθεί θετικό κλίμα για το Euroworking group της 8ης και 9ης Απριλίου που θα ανοίξει τον δρόμο για μία θετική έκβαση στο Eurogroup μετά το ορθόδοξο Πάσχα.
Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα μειώσεων συντάξεων και μισθών και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός», σημειώνει κυβερνητική πηγή.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δώσει την αίσθηση σε κυβερνητικά στελέχη ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών και πως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η …σπονδυλωτή λύση της ελληνικής χρηματοδότησης όπως την έχει προσδιορίσει ο Γ. Βαρουφάκης.
«Οι δανειστές έχουν σκοπό να μας καταβάλουν χρήματα μόνο με την ψήφιση μέτρων τα οποία θέλουν να επιβάλουν χρησιμοποιώντας το μαρτύριο της σταγόνας. Σε αυτήν την φάση μπορούμε να αποφύγουμε μία τέτοια εξέλιξη αλλά εάν συνεχίσουν αυτήν την τακτική τότε μπορούμε να επιλέξουμε την ρήξη αλλά τον Ιούνιο ενόψει και της τελικής συμφωνίας για την επόμενη τετραετία. Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα μειώσεων συντάξεων και μισθών και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός», σημειώνει στο The TOC.gr κυβερνητική πηγή.
Plan B και υπουργοί
Την γραμμή της ρήξης και της εφαρμογής του Σχεδίου Β φέρονται να υποστηρίζουν οι υπουργοί Νίκος Βούτσης και Παναγιώτης Σκουρλέτης οι οποίοι πρόσφατα με συνεντεύξεις τους σε γερμανικά Μέσα έστειλαν μήνυμα στους δανειστές ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις εάν συνεχιστεί το «μποϊκοταζ» της χρηματοδότησης της χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης καθώς και ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος ο οποίος σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «Έχουμε λαϊκή εντολή για να φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το φέρουμε πηγαίνουμε στη Βουλή. Αν δεν το φέρουμε θα πρέπει να αναζητηθεί λαϊκή εντολή…».
Plan B και Μαξίμου
Το σχέδιο Β για αιφνιδιαστικές εκλογές τον Ιούνιο έχει υπερασπιστές και στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού μία τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν ότι θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στον βαθμό που δεν έχουν σηκώσει ακόμα κεφάλι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία και να μην εξαρτάται από άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Με δεδομένη την ευρεία αποδοχή της κυβέρνησης από σημαντικό τμήμα των πολιτών και την πτώση της δημοτικότητας των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου η κυβέρνηση αισθάνεται ότι παίζει χωρίς πολιτικό αντίπαλο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την διάρκεια της δίμηνης διακυβέρνησης της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει να καταγράψει στην συνείδηση των πολιτών ότι διαπραγματεύεται σκληρά χωρίς να οπισθοχωρεί από τις κόκκινες γραμμές όπως η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ παράλληλα δείχνει ότι πετυχαίνει νίκες προωθώντας μέτρα και νομοσχέδια που είχε δεσμευτεί προεκλογικά όπως για παράδειγμα τα μέρα ανθρωπιστικής βοήθειας, οι 100 δόσεις και η επαναπρόσληψη των απολυμένων στο Δημόσιο. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι με αυτά τα δείγματα γραφής ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στο πλευρό του την πλειοψηφία της κοινής γνώμης εάν αποφασίσει την ρήξη με τους δανειστές τον Ιούνιο.
Το σενάριο της πρόωρης κάλπης και οι κίνδυνοι
Το σενάριο όμως των αιφνιδιαστικών εκλογών κρύβει και κινδύνους για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας γιατί σε αυτήν τη φάση κάθε εκλογική αναμέτρηση υποκρύπτει το δίλλημα για την χώρα, παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη.
Στην κοινωνία, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται ένα συμπαγές σώμα που σε ποσοστό 30% προβληματίζεται για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ εκφράζοντας το ερώτημα «τι χειρότερο μπορεί να συμβεί εάν η χώρα πάει στην δραχμή;» ενώ παράλληλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται οι φωνές που επαναλαμβάνουν την ρήση «καμία θυσία για το ευρώ», μεταξύ των οποίων είναι και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο βουλευτής Κ. Λαπαβίτσας φαίνεται να επιμένει ότι η πολιτική της παραμονής στο ευρώ έφτασε στα όρια της, διαμορφώνοντας έτσι ένα κλίμα που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις κυβερνητικές αποφάσεις στις αρχές του καλοκαιριού.
thetoc.gr