Άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων έτοιμοι για ρεσάλτο με αεροπορική υποστήριξη
Άμεσα αντανακλαστικά Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό που δεν αιφνιδιάστηκαν από την ύποπτη πορεία Τουρκικού φορτηγού πλοίου στο κεντρικό Αιγαίο. Πώς χειρίστηκε η Αθήνα το συμβάν λεπτό προς λεπτό
Σε πλήρη ετοιμότητα και με άριστα αντανακλαστικά Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν από την ‘’ύποπτη’’ πορεία του Τουρκικού φορτηγού πλοίου στο κεντρικό Αιγαίο αλλά ανάγκασαν το πλοίο ‘’φάντασμα’’ σε στροφή 180 μοιρών προς τα Τουρκικά παράλια. Το θρίλερ κορυφώθηκε κοντά στο Αγαθονήσι όταν το ύποπτο εμπορικό πλοίο το οποίο είχε ξεκινήσει από Τουρκικό λιμάνι στον κόλπο της Σμύρνης και πλέοντας με νότια πορεία είτε σε διεθνή είτε σε Τουρκικά ύδατα πλησίασε επικίνδυνα το ακριτικό νησί.
Οι Ελληνικές αρχές όμως είχαν ήδη λάβει τα μέτρα τους. Σκάφη του Λιμενικού παρακολουθούσαν διακριτικά αλλά συνεχώς το εμπορικό πλοίο το οποίο είχε θεωρηθεί ύποπτο για μεταφορά μεταναστών. Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και πλωτό του Λιμενικού με άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων βρισκόταν ήδη στην περιοχή ενώ και άλλες μονάδες του Στόλου είχαν τεθεί σε επιφυλακή για να συνδράμουν εάν κρινόταν απαραίτητο.
Ταυτόχρονα ‘’γεράκια’’ της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν διαταχθεί και έσπευσαν για να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη. Για αρκετή ώρα τα Ελληνικά μαχητικά πετούσαν στην ευρύτερη περιοχή εξασφαλίζοντας αεροπορική υπεροχή. Το ύποπτο Τουρκικό εμπορικό πλοίο κλήθηκε μέσω ασυρμάτου να δώσει πληροφορίες για το δρομολόγιο του και για το φορτίο του αλλά απάντηση δεν δόθηκε στα σκάφη του Λιμενικού. Αμέσως σήμανε συναγερμός όταν το πλοίο ‘’φάντασμα’’ πλησίασε προς το Αγαθονήσι. Οι SOF πάνω στα Ελληνικά πλωτά τέθηκαν σε ετοιμότητα ενώ τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας ήδη είχαν σπεύσει και πετούσαν σε κοντινή απόσταση.
Το Τουρκικό πλοίο και ενώ οι Ελληνικές θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις βρίσκονταν σε ‘’κόκκινο’’ συναγερμό άλλαξε τελικά πορεία και κινήθηκε ανατολικά προς τα Τουρκικά παράλια και στη συνέχεια νότια πάντα μέσα σε Τουρκικά χωρικά ύδατα υπό τη συνεχή παρακολούθηση πλωτών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού,του Λιμενικού αλλά και μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ερώτημα παραμένει τόσο το φορτίο του πλοίου όσο και ο τελικός προορισμός του. Ήταν το Αγαθονήσι είτε κάποιο άλλο Ελληνικό ακριτικό νησί; Γιατί το πλοίο ‘’φάντασμα’’ δεν απάντησε στις κλήσεις μέσω ασυρμάτου παρά άλλαξε πορεία και έπλευσε για ασφάλεια προς τα Τουρκικά χωρικά ύδατα;
Τις τελευταίες εβδομάδες και αμέσως μετά το ναυάγιο Τουρκικού φορτηγού το οποίο μετέφερε 193 μετανάστες έξω από το λιμάνι της Κέας οι Ελληνικές αρχές διέθεταν ήδη πληροφορίες για Τουρκικά εμπορικά ‘’σαπιοκάραβα’’ έτοιμα να αποπλεύσουν από τα παράλια της γειτονικής χώρας γεμάτα μετανάστες. Ήδη τόσο το Λιμενικό όσο και το Πολεμικό Ναυτικό είχαν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή και ανέλαβαν να εντοπίσουν κάθε ύποπτο πλοίο. Οι Έλληνες επιτελείς επεξεργάστηκαν κάθε πιθανό σενάριο από την απλή μεταφορά μεταναστών έως και το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίου με σκηνοθετημένο ναυάγιο σε Ελληνικό νησί ή νησίδα και στη συνέχεια προσπάθεια επιχείρησης διάσωσης από Τουρκικές δυνάμεις. Ένα σενάριο γνωστό στις Ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Στην Αθήνα έπειτα από το φιάσκο της Άγκυρας στον Έβρο και την άτακτη υποχώρηση όχι μόνο δεν επικρατεί εφησυχασμός αλλά αντίθετα η εγρήγορση ειδικά στα θαλάσσια σύνορα της χώρας παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Με το μπαράζ υπερπτήσεων τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο πάνω από Ελληνικά νησιά οι γείτονες ήδη έδειξαν ότι επιθυμούν να συντηρήσουν την ένταση και αν τους δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσουν σε ρελάνς έπειτα από την ‘’ήττα’’ στα χερσαία σύνορα.
του Κώστα Σαρικά