Ενα “τείχος προστασίας” της Περιφέρειας και κυρίως των περιοχών στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα του κορωνοϊού, επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ένας “σκληρός” μήνας, το κυβερνητικο επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι μία σειρά νέων αποτρεπτικών μέτρων με δύο στόχους.
Πρώτον να περιορίσει τους “απείθαρχους εκδρομείς” στην πόλη τους ενόψει του Πάσχα και δεύτερον να κρατήσει στο σπίτι αυτους που “υπερκαταναλώνουν” τα “εξοδόχαρτα” των μετακινήσων κάνοντας αλόγιστη χρήση των κωδικών.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια ενόψει του Πάσχα άφησε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται άμεσα, μέσα στα επόμενα δύο με τρία εικοσιτετράωρα, ο χρονικός περιορισμός των μετακινήσεων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: “Εξετάζουμε και περιορισμό στις μετακινήσεις μέσα στα επόμενα δυο με τρία 24ωρα, αν είναι να γίνει θα γίνει τώρα. Τα μέτρα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι αυστηροποίηση για όσους δεν είναι συνεπείς, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος, κάποιοι κάνουν άσκηση τρεις και τέσσερις φόρες την ημέρα κάποιοι πάνε σούπερ μάρκετ τρεις φόρες την ημέρα, που δεν πήγαιναν ούτε πριν τη κρίση… Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα”.
Αν χρειαστεί
θα κλείσουμε τα διόδια
“Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια… στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση” απάντησε ο κ. Πέτσας για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια τις ημέρες του Πάσχα.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε αυτή την δραστική λύση, η δεύτερη σκέψη είναι το πέρασμα από τα διόδια να μην έχει επιστροφή έως την κλιμακούμενη λήξη των μέτρων.
Η μοναδική ίσως δικαιολογημένη μετακίνηση από νομό σε νομό, θα είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς κάτω από προϋποθέσεις, στην περίπτωση δηλαδή που αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις επίσημες δομές υγείας και την βοήθεια στο σπίτι.
Όσοι θα έχουν αυτή την αιτιολογία για την μετακίνησή τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ανάγκη διέλευσής τους από τα διόδια με προορισμό άλλο νομό από αυτόν της διαμονής τους.
Η δεύτερη αιτιολογία μετακίνησης σε άλλο νομό θα πιστοποιείται μόνο με την επίδειξη του Ε1 της φορολογικής δήλωσης, που δηλώνεται η μόνιμη κατοικία στον νομό προορισμού του ταξιδιώτη. Βέβαια αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές, είναι σχετικά μικρός, καθώς είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται σε άλλο νομό από αυτόν που διαμένουν μόνιμα και κυρίως αφορά εργαζόμενους σε διάφορα είδη επιχειρήσεων που είχε απαιτηθεί η μετακίνησή τους πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Αστυνομικές πηγές, επισημαίνουν πως η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό, ακόμη και με αυτά τα “δικαιολογητικά” θα είναι δύσκολη, με αρκετή ταλαιπωρία. Τα αστυνομικά μέτρα στα εθνικά οδικά δίκτυα και σε παράπλευρες οδούς θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά με σαρωτικούς ελέγχους, σε όλο το μήκος τους.
Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο στην περίπτωση που διαπιστώνεται ή υπάρχει πρόβλεψη απόπειρας μαζικής εξόδου πολιτών, να αυξηθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ, ακόμη και στο διπλάσιο, για όσους εντοπιστούν να κινούνται στα εθνικά και περιφερειακά οδικά δίκτυα χωρίς σαφή αιτία και προορισμό.
Παράλληλα, ο χρονικός περιορισμός και ο αριθμός των μετακινήσεων, ακόμη και η απαγόρευση μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας είναι προ των πυλών, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Η αποστολή SMS στο 13033, δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο δήλωσης μετακίνησης με απαγορευτικό “μετρητή-κόφτη” του χρόνου της κάθε βόλτας ή ακόμη και πλαφόν στον αριθμό των καθημερινών μετακινήσεων.
Τον τρίωρο χρονικό περιορισμό μετακίνησης πολιτών, τον περιορισμό του αριθμού των μετακινήσεων ακόμη και το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, επιβεβαίωσε εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του, για τα επόμενα, σταδιακά, και αυστηρότερα μέτρα, που μπορεί να επιφέρει η μερική απειθαρχία πολιτών.,
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, η κυβέρνηση εξετάζει και τα παρακάτω:
– Νέο όριο συναθροίσεων κάτω των 10 ατόμων.
-Αποκλεισμό δημόσιων χώρων. Μετά την παραλία της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αποκλείσει και όσους δημόσιους χώρους που αποτελούν δέλεαρ για βόλτα.
-Ειδική βεβαίωση εξόδου ηλικιωμένου: Οι εικόνες δεκάδων ηλικιωμένων να περιμένουν έξω από τις τράπεζες για να πάρουν την σύνταξή τους δημιούργησε προβληματισμό στα κυβερνητικά στελέχη.
“Κρίσιμο μήνα”, χαρακτήρισε και ο υπουργός Ναυτιλίας τον Απρίλιο, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι, “για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με ευλάβεια”.
Ο Γ. Πλακιωτάκης είπε ότι εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα και ενόψει του Πάσχα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έρχεται “περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων μεταξύ των νησιών από τους μόνιμους κατοίκους τους”. Διευκρίνισε πάντως ότι, θα υπάρχει εξαίρεση για ζητήματα “εργασίας και υγειονομικούς λόγους”.