Κατ’ αρχήν θετικά εκτιμά πως είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Αποστολίδης.
«Πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε μέτρο στήριξης που λαμβάνεται από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των εργαζομένων και των πολιτών, είναι θετικό. Το ζητούμενο είναι εάν τα μέτρα αυτά είναι αρκετά. Βεβαίως και υπάρχει η δικαιολογία του ‘επείγοντος’ αλλά υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι μένουν εκτός από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στην Ρόδο, π.χ. δεν υπήρχε ειδική πρόβλεψη για τους εποχιακά εργαζόμενους και βεβαίως τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, οι εποχιακές επιχειρήσεις (μικρομεσαία και πολύ μικρή επιχείρηση, από ξενοδοχεία έως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μίνι μάρκετ, τροφοδοσίες κ.λπ.) που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ανοίξουν αυτή την περίοδο, μένουν ακάλυπτες. Αναδείξαμε το ζήτημα σε κεντρικό επίπεδο ειδικά για τα επιδόματα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους, των οποίων η ανεργία έληγε τον Φεβρουάριο. Πρόκειται όμως για μια μερίδα εργαζομένων. Υπάρχουν συμπολίτες μας των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά και πολλοί που βρίσκονται με μηδενικό εισόδημα –ή οι μακροχρόνια άνεργοι. Εμείς ως κόμμα, έχουμε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή γι αυτά τα θέματα –τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Όλοι πλήττονται –κυρίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δεν γνωρίζουν αυτή την στιγμή πότε θα ανοίξουν και θα εργαστούν ξανά», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ
Ο κ. Αποστολίδης, τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ανακούφισης των πολιτών αφού έχουν σταματήσει να λειτουργούν, σχεδόν, τα πάντα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού: «Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπάρξει καθολική αναστολή πληρωμών και υποχρεώσεων (φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών και φυσικά των οφειλών στις ΔΕΚΟ) τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους. Το να πληρώσουν οι επιχειρήσεις μόνο το 60% του ενοικίου που έχει συμφωνηθεί με τον ιδιοκτήτη φαίνεται να μην είναι αρκετό. Ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε μια μορφή ‘επιδότησης’ ενοικίου όπως προχωράει στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Εντούτοις, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που πρέπει να γίνει είναι πως δεν μπορούμε να συζητάμε για ενίσχυση ενός εργαζόμενου με 800 ευρώ για ενάμιση – δύο μήνες. Είναι πάρα πολύ μικρό το ποσόν και οι οικονομικές υποχρεώσεις του κάθε συνανθρώπου μας, ‘τρέχουν’ κανονικά. Θα πρέπει τώρα η κυβέρνηση να αναλογιστεί μια πολύ πιο γενναιόδωρη πολιτική με μέτρα ενίσχυσης που θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού (αν όχι ολόκληρο) που ελάμβανε ο εργαζόμενος. Γι αυτό που συμβαίνει δεν υπάρχει ευθύνη ούτε στους εργαζόμενους, ούτε στις επιχειρήσεις. Συνεπώς, το κράτος πρέπει να παρέμβει. Εμείς πιστεύουμε ότι ο μισθός – αποζημίωση θα πρέπει να δοθεί στο ακέραιο. Το ίδιο συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, όπου ο πλέον συντηρητικός κ. Μπόρις Τζόνσον, καλύπτει το 80% της μισθοδοσίας των εργαζομένων που μένουν σπίτι, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για όσους δεν έχουν κανένα εισόδημα. Αυτό πρέπει να το εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή και η ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε να μην ξεχνάμε πως όταν έρθει η ώρα και λήξει η κρίση με τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, οι πολίτες (εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, συνταξιούχοι κ.λπ.) θα κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις που ‘πάγωσαν’. Εκτιμούμε ότι είναι μια ευκαιρία ‘αναδόμησης’ της οικονομικής κατάστασης της χώρας έτσι ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε τολμηρές λύσεις που θα μπορέσουν να δώσουν στους πολίτες μια δυνατότητα διευκόλυνσης για την καταβολή των υποχρεώσεών τους –στο μέτρο του δυνατού».
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ
Επιπροσθέτως, ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου υπογράμμισε πως τα πράγματα είναι ακόμη εντελώς ασαφή με την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ρόδο.
«Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει η νέα σεζόν. Εάν ανοίξουν οι επιχειρήσεις τέλος Μαΐου ή Ιούνιο, θα πληγούν πάρα πολύ οι περιοχές που οι οικονομίες τους, εξαρτώνται από τον Τουρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο και οι δύο νομαρχιακές του ΣΥΡΙΖΑ προτείναμε να αναλάβει ένα κομμάτι ευθύνης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με δέσμη μέτρων. Ο Δήμος Ρόδου, πολύ ορθά ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης των συμπολιτών μας κι ελπίζουμε να επεκταθούν με διάφορους τρόπους όπως ενίσχυση κοινωνικών προγραμμάτων, κοινωνικής εξυπηρέτησης και καταβολής κοινωνικών επιδομάτων για όσους είναι σε ειδικές κατηγορίες. Θεωρούμε πως και οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη αλλά να γίνουν και προγράμματα ανακούφισης για τους συμπολίτες μας», κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.