Τοπικές Ειδήσεις

Επίσημη Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Πακέτου “Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, την Τρίτη 22 Μαρτίου η παρουσίαση του εκπαιδευτικού πακέτου «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος», το οποίο υπήρξε προϊόν εξάχρονης ερευνητικής δραστηριότητας 80 μάχιμων εκπαιδευτικών της Δημόσιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας, υπό την επιστημονική ευθύνη της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαρίας Γκασούκα και του διδάκτορα του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδετικού Σχεδιασμού κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη. Η συγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα εντάσσεται στη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Το εκπαιδευτικό αυτό πακέτο τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», η οποία και χρηματοδότησε την εξαιρετική έκδοσή του, ενώ έχει ενταχθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ως εκπαιδευτικό υλικό στις καινοτόμες θεματικές των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» και βρίσκεται ήδη στη διάθεση των εκπαιδευτικών της χώρας.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας και σε αυτήν παρέστησαν, εκ μέρους της «Μαγνήτων Κιβωτός», ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και Πρόεδρός της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου η Πρυτάνισσα, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, εκ μέρους της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» η Πρόεδρος κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Όπως

επεσήμανε ο κ. Ιγνάτιος, «Ένα μικρό καραβάκι έπιασε λιμάνι για να ξεκινήσει για καινούργια ταξίδια. Μια προσπάθεια των Εκπαιδευτικών μας που ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια, για ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τη δημιουργία ενός υλικού, που αναδεικνύει τη ναυτοσύνη της περιοχής μας και ολόκληρης της Ελλάδας, που μπορεί να διδαχτεί στα σχολεία». Από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου τόνισε πως η Ολομέλεια της Επιτροπής αποδέχτηκε την πρόταση της Μαγνήτων Κιβωτού, στην προσπάθεια ανάδειξης του παρελθόντος για να προχωρήσουμε στο μέλλον. «Αποδεχτήκαμε την πρόταση αυτή γιατί είχε σχέση με τη θάλασσα, τη θάλασσα που μας ανέθρεψε, που καθόρισε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και με έναν εμβληματικό τίτλο που είναι εξαιρετικά επίκαιρος αυτές τις ημέρες. Ο τίτλος «Που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;» ήθελε να δείξει τον αναστοχασμό του παρελθόντος, να βρεθούν τα θεμέλια που έστησαν αυτό το νεοσύστατο κράτος 200 χρόνια πριν, που ανέθρεψε γενιές Ελλήνων και που ετοιμάζεται να προχωρήσει στο μέλλον».

 

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στη στενή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», η οποία συνεχίζεται και σε άλλους τομείς, αναφέροντας ενδεικτικά την τιμητική για το Πανεπιστήμιο τοποθέτηση της Μαρίας Γκασούκα, αλλά και του Αλέξανδρου Καπανιάρη, στην Επιστημονική Επιτροπή της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας», που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της «Μαγνήτων Κιβωτού», η οποία αναπτύσσει ενδιαφέρουσα πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ακόμα, η κ. Πρυτάνισσα τόνισε το πόσο σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η οικονομική υποστήριξή της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» για την έκδοσή του ανωτέρω εκπαιδευτικού πακέτου στο πλαίσιο των Επετειακών Εορτασμών του περασμένου έτους, καθώς και η έγκρισή του από το ΙΕΠ ως εκπαιδευτικού υλικού και για χρήση στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», γεγονός που αποδεικνύει την επιστημονική του αρτιότητα. Τέλος, συνεχάρη την Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Μαρία Γκασούκα και τον Δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη για το εξαιρετικό έργο τους, ενώ εξήρε και το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των Ομάδων των δημόσιων εκπαιδευτικών, γυναικών και ανδρών, της Μαγνησίας που συνέβαλαν στην παραγωγή του υλικού του πακέτου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της φιλοσοφίας, των σκοπών, των στόχων και ευρύτερα της ταυτότητας της Δράσης, καθώς και

της μεθοδολογίας υλοποίησής της από την/τον επιστημονικά υπεύθυνη/ο Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Μαρία Γκασούκα και τον δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου, καθως και ο Πρύτανης και η Αντιπρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βουλευτές, η πρώην υφυπουργός Ισότητας κ. Μαρίνα Χρυσοβελόνη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικών υπηρεσιών και φορέων κ.ά.

 

Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη

Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου